Σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης φυλλικού οξέος και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας, του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με την αναθεώρηση του ανεκτού ανώτερου επιπέδου πρόσληψης (UL) για το φολικό οξύ.
Διεξήχθησαν συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας για να αξιολογηθούν τα στοιχεία σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις προτεραιότητας στην υγεία από την υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος (συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος και των άλλων εγκεκριμένων μορφών, (6S)-5-μεθυλοτετραϋδροφολικό οξύ γλυκοζαμίνη και άλατα ασβεστίου l-5-μεθυλοτετραϋδροφολικού οξέος ).
Συγκεκριμένα, κίνδυνος εξαρτώμενης από κοβαλαμίνη νευροπάθειας, γνωστικής έκπτωσης σε άτομα με χαμηλή κατάσταση κοβαλαμίνης και καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη. Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να εξαχθεί συμπέρασμα ότι υπάρχει θετική και αιτιολογική σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης φυλλικού οξέος και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας, του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη σύμφωνα με την γνωμοδότηση. Ο κίνδυνος εξέλιξης των νευρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με ανεπάρκεια κοβαλαμίνης θεωρείται ως το κρίσιμο αποτέλεσμα για τη δημιουργία UL για το φολικό οξύ. Δεν έχουν δημοσιευτεί νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον χαρακτηρισμό της δόσης-απόκρισης μεταξύ της πρόσληψης φυλλικού οξέος και της επίλυσης της μεγαλοβλαστικής αναιμίας σε άτομα με έλλειψη κοβαλαμίνης.
Τα UL για το φολικό οξύ που είχε καθοριστεί προηγουμένως από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων διατηρούνται για όλες τις ομάδες πληθυσμού, δηλαδή 1000 μg/ημέρα για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών, 200 μg/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1–3 ετών, 300 μg/ημέρα για 4–6 χρόνια, 400 μg/ημέρα για 7–10 χρόνια, 600 μg/ημέρα για 11–14 χρόνια και 800 μg/ημέρα για 15–17 χρόνια. Καθιερώνεται UL 200 μg/ημέρα για βρέφη ηλικίας 4–11 μηνών.
Τα UL ισχύουν για τη συνδυασμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, (6S)-5-μεθυλτετραϋδροφολικού οξέος γλυκοζαμίνης και αλάτων ασβεστίου l -5-μεθυλτετραϋδροφολικού οξέος, υπό τις εγκεκριμένες συνθήκες χρήσης τους. Είναι απίθανο να σημειωθεί υπέρβαση των UL για το συμπληρωματικό φυλλικό οξύ στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, εκτός από τους τακτικούς χρήστες συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υψηλές δόσεις φολικού οξέος/άλατα 5-μεθυλ-τετραϋδροφολικού οξέος.