ΑρχικήΝέαEFSA: κίνδυνοι και συστάσεις σε υπαίθριες χοιροτροφικές μονάδες, για την Αφρικανική πανώλη...

EFSA: κίνδυνοι και συστάσεις σε υπαίθριες χοιροτροφικές μονάδες, για την Αφρικανική πανώλη των χοίρων

cibum team


   Η EFSA αξιολόγησε τον κίνδυνο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) μέσω υπαίθριων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και έχει προτείνει μέτρα βιοασφάλειας και ελέγχου για υπαίθριες εκμεταλλεύσεις σε περιοχές της ΕΕ που πλήττονται από ASF.

Η υπαίθρια εκτροφή χοίρων είναι κοινή στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν υπάρχει νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατηγοριοποίηση τέτοιων εκμεταλλεύσεων, επομένως οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, δεν εναρμονίζονται και πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

- Advertisement -

Η επιτροπή για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπαίθριες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ενέχουν σημαντικό κίνδυνο εισαγωγής και εξάπλωσης ASF, αλλά ότι η εγκατάσταση μονών στερεών ή διπλών περιφράξεων σε όλες τις υπαίθριες χοιροτροφίες σε περιοχές της ΕΕ όπου υπάρχει ASF θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο έως τουλάχιστον 50%.

Επιπλέον, η εφαρμογή ολοκληρωμένων, αντικειμενικών αξιολογήσεων βιοασφάλειας στο αγρόκτημα και η έγκριση υπαίθριων εκμεταλλεύσεων χοίρων βάσει του κινδύνου βιοασφάλειας θα μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εισαγωγής και εξάπλωσης. Οι αξιολογήσεις εντός της φάρμας είναι ένα ισχυρό εργαλείο όχι μόνο για τη βελτίωση της βιοασφάλειας αλλά και για την αντιμετώπιση ευρύτερων ζητημάτων κτηνοτροφίας.

- Advertisement -

Η EFSA συνιστά ότι οι παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες περιορισμούς στην υπαίθρια χοιροτροφία σε περιοχές που πλήττονται από ASF θα μπορούσαν να εξεταστούν κατά περίπτωση εάν έχουν εφαρμοστεί αυτά και άλλα συγκεκριμένα μέτρα βιοασφάλειας.

Η επιστημονική γνώμη βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγονται από τις εθνικές κτηνιατρικές αρχές, τις ενώσεις αγροτών και την επιστημονική βιβλιογραφία. Διεξήχθη εξειδικευμένη γνώση (ΕΚΕ) για την ομαδοποίηση υπαίθριων χοιροτροφείων ανάλογα με τον κίνδυνο εισαγωγής και εξάπλωσης ASF, για την κατάταξη των μέτρων βιοασφάλειας ως προς την αποτελεσματικότητα και για την πρόταση βελτιώσεων στη βιοασφάλεια.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Λιγότερη φέτα και υψηλότερες τιμές – Φόβος για «φέτα» που δεν είναι φέτα: Πώς να ξεχωρίζετε την αυθεντική

Ζωονόσοι και μειωμένη παραγωγή πιέζουν τη φέτα, ενώ οι έλεγχοι εντοπίζουν λευκά τυριά που παρουσιάζονται ως ΠΟΠ.

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.