Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες δεν πρέπει να είναι δεμένες σε στάβλους – Συνιστάται παροχή πρόσβασης σε βοσκότοπους και εσωτερικός χώρος τουλάχιστον 9 m2

ΑρχικήΝέαEFSA: Οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες δεν πρέπει να είναι δεμένες σε στάβλους - Συνιστάται παροχή πρόσβασης σε βοσκότοπους και εσωτερικός χώρος τουλάχιστον 9 m2
spot_img

Αναμένονται έντονες αντιδράσεις από την γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία.

Οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, οι πάπιες, οι χήνες και τα ορτύκια χρειάζονται περισσότερο χώρο και καλύτερη στέγαση, σύμφωνα με τις συστάσεις για την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε δύο νέες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Την γνωμοδότηση είχε ζητήσει από την EFSA η ΕΕ, ενώ έχει προηγηθεί επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων, καθώς και πέντε γνώμες σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων ζώων κατά τη μεταφορά, με αφορμή την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.

   Αυτές οι γνωμοδοτήσεις αποτελούν μέρος μιας σειράς αναλύσεων σχετικά με βελτιώσεις στη διαβίωση των ζώων εκτροφής για να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώσει τη νομοθετική πρότασή της το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

   Ειδικότερα, για τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, η EFSA υπογραμμίζει την ανάγκη να έχουν επαρκή χώρο για κίνηση και ανάπαυση. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγελάδες που είναι μόνιμα δεμένες σε σταύλους έχουν μειωμένη ευημερία και αυτή η πρακτική θα πρέπει να αποφεύγεται σύμφωνα με την EFSA. Κάθε αγελάδα πρέπει να έχει πρόσβαση σε έναν συνολικό εσωτερικό χώρο τουλάχιστον 9 m2. ‘Αλλες συστάσεις για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: παροχή πρόσβασης σε βοσκότοπους με στραγγισμένες και σκιερές περιοχές, τακτική παρακολούθηση για χωλότητα, μαστίτιδα και μεταβολικές διαταραχές. 

    Για τις πάπιες, τις χήνες και τα ορτύκια, οι επιστήμονες της EFSA αξιολόγησαν τα συστήματα εκτροφής, καθώς και αυτά που χρησιμοποιούνται για τα πουλιά στην παραγωγή κρέατος, φουά γκρα και αυγών. Η EFSA εντόπισε αρκετούς κινδύνους που επηρεάζουν αρνητικά την καλή διαβίωση των πτηνών. Η EFSA συνιστά να αποφεύγονται τα κλουβιά για πάπιες, χήνες και ορτύκια. Επιπλέον, τα συστήματα εκτροφής που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο υπερτροφοδότησης για την παραγωγή φουά γκρα σε πάπιες και χήνες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία των πτηνών. 

   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε αρκετές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις από την EFSA σχετικά με την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων στο πλαίσιο της στρατηγικής της από το Farm to Fork (F2F). Η EFSA έχει ήδη δημοσιεύσει αξιολογήσεις για την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων χοίρων, των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, των μόσχων και των ζώων κατά τη μεταφορά.

Υπενθυμίζεται πως οι προηγούμενες αποφάσεις της EFSA δεν χαιρετίστηκαν από όλους. Η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa Corega, σε κοινή δήλωση με το Eυρωπαϊκό φόρουμ για τους εκτροφείς ζώων φάρμας –EFFAB– και την φωνή για τον τομέα εκτροφής πουλερικών, AVEC, επισημαίνουν ορισμένα χαρακτηριστικά της απόφασης που θεωρούν μελανά.

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν ως πιο συγκλονιστική την πρόταση για μείωση της πυκνότητα αποθέματος για τα συμβατικά κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής σε μέγιστο όριο 11 kg/m², το οποίο θα μειώσει κατά τα λεγόμενά τους τον αριθμό των πτηνών στον αχυρώνα κατά 72%, ενώ παρουσιάζουν διαφωνίες και για τις συστάσεις για τις ωοτόκες όρνιθες, οι οποίες θα απαιτούσαν μια πληθώρα χρημάτων και τη λήψη δανείων από τους αγρότες.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα οδηγούσαν στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές, απώλεια της ανταγωνιστικότητας και σε αύξηση των εισαγωγών, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές θα επωμίζονταν επιπλέον αυξήσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα