Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων AOK για fosetyl/phosphonic acid σε σέσκουλα/φύλλα τεύτλων και μέλι

ΑρχικήΝέαEFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων AOK για fosetyl/phosphonic acid σε σέσκουλα/φύλλα τεύτλων και μέλι
spot_img

Δημοσιεύθηκε εχθές η αιτιολογημένη άποψη της EFSA, στην οποία αναφέρεται πως σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η αιτούσα εταιρεία BASF SE υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Ολλανδίας για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για  fosetyl/phosphonic acid [fosetyl-Al (άθροισμα fosetyl, φωσφονικού οξέος και των αλάτων τους, εκφραζόμενη σε fosetyl)] σε σέσκουλα/φύλλα τεύτλων και σε μέλι.Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για την κατάρτιση προτάσεων ΑΟΚ για τα υπό αξιολόγηση βασικά προϊόντα.

Διατίθενται επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων fosetyl και φωσφονικού οξέος σε σέσκουλα/φύλλα τεύτλων και μέλι.

Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης επικινδυνότητας, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη καταλοίπων φωσφονικού οξέος ως αποτέλεσμα από τη χρήση φωσφονικών καλίου στα σέσκουλα/φύλλα τεύτλου και στο μέλι – σύμφωνα με την αναφερόμενη γεωργική πρακτική – είναι απίθανο να ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2022.6992

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο