Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι το κοτόπουλο γεμάτο ορμόνες;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι το κοτόπουλο γεμάτο ορμόνες;
spot_img

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κοτόπουλα περιέχουν ορμόνες λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους ή επειδή το κρέας τους φαίνεται πιο μαλακό από παλιότερα.

Τα κοτόπουλα στα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία αυτές τις μέρες είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι θυμάται ο κόσμος από το παρελθόν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους σε υποψίες αφύσικης παρέμβασης, αλλά στην πραγματικότητα οφείλεται σε επιλεκτικά προγράμματα αναπαραγωγής και βελτιωμένες μεθόδους καλλιέργειας.

- Advertisement -

Η χρήση ορμονών στην πτηνοτροφία απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες χώρες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Τα σημερινά κοτόπουλα μεγαλώνουν γρηγορότερα από ό,τι πριν από χρόνια, και αυτό δεν οφείλεται στο ότι τους χορηγούνται ορμόνες, οι οποίες απαγορεύονται στην Ευρώπη (καθώς και η χρήση αντιβιοτικών ως προληπτικών μέτρων, που απαγορεύτηκε στην Ευρώπη από το 2006), αλλά είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης με ταχέως αναπτυσσόμενες ράτσες, για να ετοιμαστεί περισσότερο κρέας σε λίγους μήνες.

Επιπλέον, η χρήση αυξητικών ορμονών στην παραγωγή κρέατος δεν θα ήταν επίσης οικονομικά αποδοτική, ενώ χάρη στη γενετική, είναι πλέον γνωστός ο τρόπος διασταύρωσης για να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς.

Η χρήση ορμονών στην εκτροφή κοτόπουλων απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1961 με την Οδηγία 64/433/ΕΟΚ.

Αργότερα, η απαγόρευση επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε μέσω διαφόρων κανονισμών, με πιο σημαντικό τον Κανονισμό (ΕΚ) 1831/2003, που απαγορεύει τη χρήση ορμονών, αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων και άλλων ουσιών στην πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία.

Τι ίσχυε πριν τις επίσημες απαγορεύσεις

Φαίνεται όμως ότι και πριν από τις επίσημες απαγορεύσεις, δεν υπήρχε διαδεδομένη πρακτική χρήσης ορμονών στην εκτροφή κοτόπουλων, κυρίως λόγω οικονομικών, τεχνικών και επιστημονικών περιορισμών, και κανείς δε ξέρει πώς γεννήθηκε αυτός ο μύθος.

Οι ορμόνες θα έπρεπε να χορηγούνται με ενέσεις σε κάθε κοτόπουλο ξεχωριστά, κάτι ανέφικτο και δαπανηρό για τη μαζική πτηνοτροφία. Τα κοτόπουλα μεγαλώνουν πολύ γρήγορα φυσικά, οπότε δεν υπήρχε ποτέ σημαντικό οικονομικό όφελος από τη χρήση ορμονών.

Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα δεν υποστήριζε την ανάγκη χρήσης ορμονών. Ήδη από τη δεκαετία του 1940, η γενετική επιλογή και η βελτιωμένη διατροφή αύξαναν την ανάπτυξη των κοτόπουλων, καθιστώντας τις ορμόνες περιττές.

Στη δεκαετία του 1950-60, ορισμένες ορμόνες (κυρίως DES – διαιθυλοστιλβεστρόλη) χρησιμοποιήθηκαν για ταχύτερη ανάπτυξη σε βοοειδή, αλλά όχι στα κοτόπουλα. Και αυτή η πρακτική στα βοοειδή απαγορεύτηκε αργότερα λόγω ανησυχιών για την υγεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα