Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξαγωγές και εμπόριο στα κουκούτσια των φρούτων

ΑρχικήΝέαΕξαγωγές και εμπόριο στα κουκούτσια των φρούτων
spot_img

cibum team

Ήρθε η εποχή που ακόμη και τα κουκούτσια των φρούτων έχουν τη δική τους αξία. Ποιος θα φανταζόταν μερικές δεκαετίες πριν πως πλέον θα εξάγονται και τα κουκούτσια;

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας και έτσι πλέον φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα βερίκοκα μπορούν να αξιοποιηθούν από τη φλούδα μέχρι και το κουκούτσι τους.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις πλέον εκμεταλλεύονται τα κουκούτσια των πυρηνόκαρπων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται εκ νέου, ως συστατικά τροφίμων. Μέχρι και πρόσφατα οι βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων όπως παρήγαγαν ένα μεγάλο όγκο αποβλήτων, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να είναι οι πυρήνες (κουκούτσια) των φρούτων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω λόγω της αμυγδαλίνης που περιέχουν. Η ουσία αυτή κατά την πέψη, μετατρέπεται στον οργανισμό στην τοξική και επικίνδυνη κυανιδίνη.

Για το λόγο αυτό οι εταιρείες που επεξεργάζονται φρούτα, συνηθίζουν να πουλάνε ως βιομάζα ή να αναζητούν τρόπους για να πετάξουν τα συγκεκριμένα υποπροϊόντα. Ωστόσο, ένα κουκούτσι μπορεί να περιέχει έως και 23% πρωτεΐνη, καθώς και υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, γεγονός που οδήγησε κάποιους στην προσπάθεια για την αξιοποίησή τους.

Εταιρείες από το εξωτερικό έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν αυτούς τους πυρήνες από τις μεταποιητικές βιομηχανίες και χρησιμοποιούν κατάλληλα μηχανήματα για να εξάγουν τον εσωτερικό τους σπόρο, χωρίς να τα σπάσουν. Στη συνέχεια προσπαθούν να αφαιρέσουν την επικίνδυνη αμυγδαλίνη (κυανιδίνη) από το σπόρο, αφήνοντας ανεπηρέαστη την ποιότητα και τη γεύση του προϊόντος.. Η ασφάλεια των τελικών προϊόντων που προκύπτουν από αυτή την διαδικασία έχουν πιστοποιηθεί κατόπιν ελέγχων και λογίζονται πλέον ως υπερτροφή.

Η εταιρεία Kern Tec Gmb στην Αυστρία έχει ξεκινήσει τα πρώτα λανσαρίσματα, προς το παρόν με δύο προϊόντα. Το ένα είναι ένα μαντολάτο σοκολάτας με ανακυκλωμένα κουκούτσια βερίκοκου. Το άλλο είναι λάδια φτιαγμένα από σπόρους δαμάσκηνου, βερίκοκου και κερασιών. Ο επόμενος στόχος είναι η παραγωγή γάλακτος, αλευριού και σκόνης πρωτεΐνης, από τα πολύτιμα και πλούσια σε θρεπτικά κουκούτσια.

Πηγή: Olive magazine

Η Kraft γνωστή και για τα μακαρόνια με τυρί EASY MAC συνεργάστηκε με την εταιρεία παγωτού Van Leeuwen με έδρα το Μπρούκλιν για τη δημιουργία της funky κατεψυγμένης γεύσης, την οποία περιγράφει ως «απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση. Σύμφωνα με την Kraft, η έμπνευση πίσω από το γλυκάρμυρο παγωτό ήταν ο συνδυασμός ενός καλοκαιρινού εδέσματος με ένα χειμερινό φαγητό. Η Senior Associate Brand Manager της εταιρείας Emily Violett να λέει: «Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό σε ένα ζεστό καλοκαιρινή μέρα από το παγωτό. Γι ‘αυτό θέλαμε να συνδυάσουμε δύο από τα πιο εμβληματικά φαγητά για να δημιουργήσουμε ένα παγωτό με την αξέχαστη γεύση των Kraft Macaroni & Cheese με τα οποία μεγαλώσαμε όλοι.Η αντίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο παγωτό με γεύση μακαρόνια με τυρί ήταν άμεση και πολλοί χρήστες κατηγόρησαν τις εταιρίες ότι προσπαθούν να «καταστρέψουν το παγωτό» , ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι μίλησαν για φρίκη και αηδία.

Αυτοί που δήλωσαν ότι θα το δοκιμάσουν ήταν ελάχιστοι ενώ η πλειονότητα το απέρριψε. Οι συντάκτες της DailyMail.com που δοκίμασαν τη περίεργο παγωτό, είπαν πως ένιωσαν μια ευχάριστα γλυκιά γεύση και κάποιοι την συνέκριναν με… αλατισμένη καραμέλα.

Δείτε σήμερα: 

Μουχλιασμένο ψωμί: Μπορούμε να το φάμε, αφαιρώντας το χαλασμένο μέρος; 

Κακοποίηση στις κουζίνες: οι Chef της Βρετανίας ζητούν να αφαιρεθούν αστέρια Michelin από γνωστά εστιατόρια 

Βελόνες σε φράουλες: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της εργάτριας που κατηγορήθηκε για τη δολιοφθορά 

Ασφάλεια τροφίμων και το καλοκαίρι. Χρήσιμες οδηγίες  για να αποτρέψετε τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. 

Μικροπλαστικά σε τρόφιμα και νερό: Είναι επιβλαβή για την υγεία; 

Απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων: Τι απαντά ο Α. Γεωργιάδης 

Πρωτοπορία: Η Unilever εισάγει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα τρόφιμα!

Burger King: Αντί για το μενού, έγραψαν «συγνώμη για την ταλαιπωρία» και παραιτήθηκαν!

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες 

Απίστευτο: Παγωτό με γεύση μακαρόνια με τυρί από την KRAFT 

FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή. Η “σωτηρία” για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσω των social media 

Είμαι ψυχολογικά έτοιμος να ξεκινήσω δίαιτα; Κάντε το τεστ να δείτε! 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα