Αλλαγές της υγειονομικής νομοθεσίας και νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το Τμήμα υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε πρόσφατα σε αναμόρφωση της υγειονομικής νομοθεσίας που βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική βάση από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε έναν ενημερωτικό οδηγό που παραθέτει μέτρα αυτοελέγχου ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος και η προστασία των καταναλωτών από τροφιμογενείς επιδημίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο 6.000 ευρώ σε γνωστό εστιατόριο της Πετρούπολης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα γνωστά αρώματα με την ουσία που προκαλεί στειρότητα και επιπλέον συστατικά που προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από συμπληρώματα για παιδιά – Επείγουσα ανάκληση

Την επιστημονική επιμέλεια του παρόντος τεύχους με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης παρείχε η ομάδα εργασίας, που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας, για τη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού πλαισίου στον Τομέα των Υγειονομικών Ελέγχων στο γενικότερο πλαίσιο του έργου για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας (ΑΔΑ: 7ΣΓΜ465ΦΥΟ-ΤΟ2).
Οι αρμόδιες αρχές που πραγματοποιούν τους υγειονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος αξιολογούν όλα τα παρακάτω στοιχεία αυτοελέγχου των επιχειρήσεων και επιβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση λειτουργεί ικανοποιητικά από υγειονομικής απόψεως.

Σκοπός των κατευθυντήριων οδηγιών είναι να αποτελέσουν αρωγό των υπευθύνων των επιχειρήσεων σχετικά με την εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής και διαχείρισης στις επιχειρήσεις εστίασης και στην εκπλήρωση απαιτήσεων της νομοθεσίας που αφορούν ειδικά τον κλάδο της μαζικής εστίασης. Ταυτόχρονα, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι ακόλουθες των απαιτήσεων που περιλαμβάνονται στα φύλλα ελέγχου (checklist) που χρησιμοποιούν οι Επιθεωρητές (Επόπτες Δημόσιας Υγείας) κατά τον υγειονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων.
Η διαπίστωση μη συμμορφώσεων ως προς τα οριζόμενα της νομοθεσίας στην έκθεση ελέγχου των Υγειονομικών Επιθεωρητών (Υγιεινολόγων/Εποπτών Δημόσιας Υγείας) συνεπάγεται λήψη μέτρων συμμόρφωσης ως προς τη νομοθεσία, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) ή την άσκηση της ποινικής δίωξης του παραβάτη σε περίπτωση κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία.

Στον νέο οδηγό δίνονται πληροφορίες για:
ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Βιολογικοί, Χημικοί, Φυσικοί και αλλεργιογόνα),
ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ μίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος: Οίκημα – Χωροθέτηση – Κτίρια και εγκαταστάσεις Ροή εργασιών στην κουζίνα – Υγιεινή εγκαταστάσεων – Διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων – Προστασία από έντομα, τρωκτικά και άλλα επιβλαβή ζώα – Νερό & πάγος που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις εστίασης – Πάγος για παρασκευή/ψύξη τροφίμων & ποτών – Υγιεινή εργαζομένων
ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Παραλαβή & αποθήκευση πρώτων υλών, προϊόντων και μπαχαρικών – Έλεγχος θερμοκρασίας – Ψύξη φαγητού – Απόψυξη τροφίμων – Μαγείρεμα – Αναθέρμανση φαγητού – Δοκιμή φαγητού – Χειρισμός διαφορετικών ειδών τροφίμων
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ: Αυτοεξυπηρέτηση (Σελφ Σέρβις) – Μπουφές – Αίθουσα πελατών – Υπαίθριος χώρος
ΑΡΧΕΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ: Αρχεία σχετικά με την επιχείρηση – Αρχείο Προσωπικού – Αρχείο Νερού – Αρχείο Καθαρισμού και Απολύμανσης – Αρχείο Διαχείρισης Επιβλαβών Ζώων & Εντόμων (Εντομοκτονία – Μυοκτονία-Αρχείο Θερμοκρασιών – Σύστημα Ιχνηλασιμότητας
ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ – ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Αυτοέλεγχος Επιχείρησης-. Υγειονομικός Έλεγχος