Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά εστιατόρια: Πώς να προετοιμαστείτε για έλεγχο από το υγειονομικό

Αλλαγές της υγειονομικής νομοθεσίας  και νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕλληνικά εστιατόρια: Πώς να προετοιμαστείτε για έλεγχο από το υγειονομικό
spot_img

Αλλαγές της υγειονομικής νομοθεσίας  και νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το Τμήμα υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε πρόσφατα σε αναμόρφωση της υγειονομικής νομοθεσίας που βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική βάση από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε έναν ενημερωτικό οδηγό που παραθέτει μέτρα αυτοελέγχου ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος και η προστασία των καταναλωτών από τροφιμογενείς επιδημίες.

- Advertisement -

Την επιστημονική επιμέλεια του παρόντος τεύχους με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης παρείχε η ομάδα εργασίας, που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας, για τη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού πλαισίου στον Τομέα των Υγειονομικών Ελέγχων στο γενικότερο πλαίσιο του έργου για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας (ΑΔΑ: 7ΣΓΜ465ΦΥΟ-ΤΟ2).

 Οι αρμόδιες αρχές που πραγματοποιούν τους υγειονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος αξιολογούν όλα τα παρακάτω στοιχεία αυτοελέγχου των επιχειρήσεων και επιβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση λειτουργεί ικανοποιητικά από υγειονομικής απόψεως.

Σκοπός των κατευθυντήριων οδηγιών είναι να αποτελέσουν αρωγό των υπευθύνων των επιχειρήσεων σχετικά με την εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής και διαχείρισης στις επιχειρήσεις εστίασης και στην εκπλήρωση απαιτήσεων της νομοθεσίας που αφορούν ειδικά τον κλάδο της μαζικής εστίασης. Ταυτόχρονα, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι ακόλουθες των απαιτήσεων που περιλαμβάνονται στα φύλλα ελέγχου (checklist) που χρησιμοποιούν οι Επιθεωρητές (Επόπτες Δημόσιας Υγείας) κατά τον υγειονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων.

Η διαπίστωση μη συμμορφώσεων ως προς τα οριζόμενα της νομοθεσίας στην έκθεση ελέγχου των Υγειονομικών Επιθεωρητών (Υγιεινολόγων/Εποπτών Δημόσιας Υγείας) συνεπάγεται λήψη μέτρων συμμόρφωσης ως προς τη νομοθεσία, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) ή την άσκηση της ποινικής δίωξης του παραβάτη σε περίπτωση κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία.

Στον νέο οδηγό δίνονται πληροφορίες για:

ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Βιολογικοί, Χημικοί, Φυσικοί και αλλεργιογόνα),

 ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ μίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος: Οίκημα – Χωροθέτηση – Κτίρια και εγκαταστάσεις Ροή εργασιών στην κουζίνα – Υγιεινή εγκαταστάσεων – Διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων – Προστασία από έντομα, τρωκτικά και άλλα επιβλαβή ζώα – Νερό & πάγος που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις εστίασης – Πάγος για παρασκευή/ψύξη τροφίμων & ποτών – Υγιεινή εργαζομένων

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Παραλαβή & αποθήκευση πρώτων υλών, προϊόντων και μπαχαρικών – Έλεγχος θερμοκρασίας – Ψύξη φαγητού – Απόψυξη τροφίμων – Μαγείρεμα – Αναθέρμανση φαγητού – Δοκιμή φαγητού – Χειρισμός διαφορετικών ειδών τροφίμων

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ: Αυτοεξυπηρέτηση (Σελφ Σέρβις) – Μπουφές – Αίθουσα πελατών – Υπαίθριος χώρος

ΑΡΧΕΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ: Αρχεία σχετικά με την επιχείρηση – Αρχείο Προσωπικού – Αρχείο Νερού – Αρχείο Καθαρισμού και Απολύμανσης – Αρχείο Διαχείρισης Επιβλαβών Ζώων & Εντόμων (Εντομοκτονία – Μυοκτονία-Αρχείο Θερμοκρασιών – Σύστημα Ιχνηλασιμότητας

ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ – ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:  Αυτοέλεγχος Επιχείρησης-. Υγειονομικός Έλεγχος

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα