Η τροποποίηση που ήρθε από το… “πουθενά” για τους πιστοποιημένους οργανισμούς και ενισχύει τη δέσμευση για τη Δράση για το Κλίμα μέσω της τυποποίησης – Η θέση της TÜV AUSTRIA Hellas.
Το Διεθνές Φόρουμ Διαπίστευσης IAF (International Accreditation Forum) και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης ISO (International Organization for Standardization) ανακοίνωσαν στις 22/2/2024, τη δημοσίευση μίας τροποποίησης (Amendment 1: Climate action changes) με τη μορφή πρόσθετου κειμένου, που υπογραμμίζει τη σημασία της Κλιματικής Αλλαγής, σε 31 πρότυπα διαχείρισης ISO, μεταξύ των οποίων το ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, ISO 50001, ISO 37001, ISO 45001 κλπ. Joint_ISO-IAF_Communique_re_Climate_Change_Amds_to_ISO_MSS_Feb_2024_Final.pdf
Οι αλλαγές που θα συμπεριλαμβάνονται πλέον και σε όλα τα νέα πρότυπα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή αναθεώρηση, έγιναν για να διασφαλιστεί ότι τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής αναδεικνύονται από τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και λαμβάνονται πάντα υπόψη κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης.
Η Τεχνική Επιτροπή της IAF, δημοσίευσε την επίσημη απόφασή της, για να διευκρινίσει τον αντίκτυπο των τροποποιήσεων και τις προσδοκίες για τα Συστήματα Διαχείρισης, στους φορείς διαπίστευσης, τους οργανισμούς πιστοποίησης και τους πιστοποιημένους οργανισμούς. IAF and ISO Publish Joint Communiqué – IAF
Στις 19/3/2024, ο ISO κοινοποίησε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις επιθεωρήσεις του ISO 9001, όπου οι επιθεωρητές θα καλούνται να αξιολογήσουν πώς ο οργανισμός αποδεικνύει ότι έχει καθορίσει εάν η κλιματική αλλαγή είναι σχετικό και σημαντικό ζήτημα στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων του. APG Auditing Climate Change issues FINAL 3-19-2024 Rev 1.pdf (iso.org)
Τι είναι η τροποποίηση ISO Amendment 1: Climate action changes;
Το περιεχόμενο της τροποποίησης Αmd 1:2024 εγκρίθηκε από το Τεχνικό Διοικητικό Συμβούλιο του ISO (Technical Management Board) κατά την 88η συνεδρίασή του, στο Μπρίσμπεϊν στις 19/9/2023 και δημοσιεύτηκε επίσημα στις 23/2/2024.
Η Κλιματική Αλλαγή έχει αναδειχθεί ως ένα ζωτικής και στρατηγικής σημασίας θέμα και μέσω της τροποποίησης αυτής, ο ISO καλεί τους οργανισμούς και τους ενδιαφερόμενους φορείς να εξετάσουν τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας δύο νέες δηλώσεις, στις παραγράφους 4.1 και 4.2 των προτύπων, ως εξής:
4.1 – Add the following sentence at the end of the subclause:
“The organization shall determine whether climate change is a relevant issue.”
4.2 – Add the following note at the end of the subclause:
“NOTE 2 Relevant interested parties can have requirements related to climate change.”
Η τροποποίηση Amd 1:2024 προσθέτει με άμεση ισχύ τις αλλαγές στα σχετικά πρότυπα και συνεπάγεται μια νέα έκδοση του αρχικού κειμένου, με τον ίδιο τρόπο που μια νομοθετική ρύθμιση τροποποιεί ένα νόμο. Αυτή η τροποποίηση δεν οδηγεί σε αναθεώρηση και νέα έκδοση των προτύπων. Αυτό θα γίνει όταν έρθει ο καιρός τους.
Οι τροποποιήσεις υπάρχουν στο www.iso.org με την περιγραφή Amd 1:2024, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις δει και να τις κατεβάσει δωρεάν.
Για παράδειγμα εδώ:
Ένα εργαλείο για την κατανόηση του ορισμού που δίνει ο ISO για την κλιματική αλλαγή “climate change” μπορεί να αναζητηθεί στο πρότυποISO 14093:2022.
Επιπλέον, ο ISO έχει δημοσιεύσει και κάποιες εκδόσεις με τις δράσεις του οργανισμού για το Κλίμα, αλλά και χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι εκδόσεις αυτές, όπως πχ το ISO Climate Action Toolkit for ISO members, παρέχεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους.
Ο ISO αναγνωρίζει ότι οι οργανισμοί μπορεί ήδη να εξετάζουν έμμεσα τα ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής στα Συστήματα Διαχείρισης, αλλά δίνουν στο θέμα μεγαλύτερη σημασία και μια οριζόντια διάσταση και πλέον θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πιστοποιημένους οργανισμούς, ώστε να αναλογιστούν πως επηρεάζεται το σύστημά τους.
Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν δέσμευση του ISO για τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον μέσω της τυποποίησης και ως εκ τούτου πρέπει να εισαχθούν και να εφαρμοστούν με συνέπεια. https://www.iso.org/ClimateAction/LondonDeclaration.html
Ο Χαράλαμπος Αγγελούδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της TÜV AUSTRIA Hellas δήλωσε στο cibum σχετικά με την εξέλιξη αυτή:
‘’Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κεντρική προτεραιότητα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην εποχή μας. Η ενσωμάτωσή της και στα πρότυπα ISO, υπό την μορφή απαιτήσεων, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις που τα εφαρμόζουν και κατά προέκταση ένα πολύ σημαντικό λιθαράκι στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μία εξέλιξη που καθιστά τους Φορείς Πιστοποίησης σε κρίσιμο παράγοντα, για την επίτευξη αυτού του στόχου, ως θεματοφύλακες των απαιτήσεων των προτύπων ISO.’’