Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό γιαούρτι – «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας

ΑρχικήΝέαΕλληνικό γιαούρτι - «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας
spot_img

cibum team

Θραύση κάνουν τα «ελληνικού τύπου» γιαούρτια στη Γερμανία.

Με ονόματα, όπως  Elinas, Athentikos, Nikos, Ja! και συσκευασίες που παραπέμπουν στην ελληνική φύση και την αρχαιότητα, δηλαδή με κατσίκες, κίονες και αρχαίους θεούς, δείχνουν τον δρόμο των προσφυγών σε ευρωπαϊκά ή εθνικά δικαιοδοτικά όργανα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα προϊόντα αυτά δεν παράγονται στην Ελλάδα αλλά καθώς αξιοποιούν τη φήμη και τη μοναδικότητα της γεύσης και της ποιότητας του ελληνικού γιαουρτιού, δημιουργούν συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα ελληνικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προκαλούν σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση και ταυτότητα των προϊόντων.

Το γραφείο ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) της πρεσβείας μας στο Βερολίνο, σε σχετική μελέτη, αναφέρει ότι έχει εντοπίσει 16 brands με «ελληνικού τύπου» γιαούρτι, τα οποία διατίθενται προς πώληση σε καταστήματα λιανικής και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων στο Μόναχο.

Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας φέρουν την ονομασία «ελληνικού τύπου». Το προϊόν με την επωνυμία Greco και την επισήμανση «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην Ελλάδα και εισάγεται από Γερμανό εισαγωγέα ενώ σημαντική παρουσία έχουν στις τοπικές αλυσίδες τα σήματα των ελληνικών εταιρειών Κολιός, Κρι-Kρι, Μεβγάλ, Όλυμπος και Φάγε.

Αν και το ελληνικό γιαούρτι έχει εδραιωθεί στη γερμανική αγορά, οι πωλήσεις του περιορίζονται από τα ανταγωνιστικά «ελληνικού τύπου» γιαούρτια καθώς και από προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη, όπως το γιαούρτι Skyr. Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η γερμανική γαλακτοβιομηχανία επενδύει σημαντικά στην έρευνα για νέα προϊόντα ενώ ανταγωνισμός υπάρχει και από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων στο φυσικό γιαούρτι φτάνει το 65% της ποσότητας και το 52% της αξίας των πωλήσεων της κατηγορίας.

Παρ’ όλ’ αυτά οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία ανήλθαν το 2020 σε 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας την τελευταία πενταετία αύξηση +21%.

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων γιαουρτιού για το 2020 ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 136 εκατ. εντός χωρών μελών ΕΕ 27 και 68 εκατ. εκτός χωρών μελών ΕΕ 27. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Mordor Intelligence, η ευρωπαϊκή αγορά του ελληνικού ή «ελληνικού τύπου» γιαουρτιού εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως το 2024 με ετήσιο ρυθμό 8%.

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα