Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα εστιατόριο μπορεί να έχει κέρδος μέχρι και 15.000€ σερβίροντας… νερό βρύσης!

Προσοχή στις κρυφές χρεώσεις...

ΑρχικήΝέαΈνα εστιατόριο μπορεί να έχει κέρδος μέχρι και 15.000€ σερβίροντας... νερό βρύσης!
spot_img

Ο Ιταλικός τύπος “βγάζει στη σέντρα” τα ιταλικά εστιατόρια που υπερχρεώνουν το νερό βρύσης.

Πολλές φορές δε θα προσέξουμε στον λογαριασμό του εστιατορίου τι έχει χρεωθεί σαν κουβέρ ανά άτομο και πόση θα είναι η τιμή του νερού. Πλέον, ακόμα και το φιλτραρισμένο νερό βρύσης χρεώνεται σε ορισμένα ιταλικά εστιατόρια, γεγονός που έκανε την Ιταλική ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα il fatto alimentare να ρίξει φώς στην υπόθεση υπερκοστολόγησης ενός δημόσιου αγαθού και τι κέρδη αποφέρει στις επιχειρήσεις.

Το φιλτραρισμένο νερό της βρύσης είναι μια καινοτομία των τελευταίων ετών που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των εστιατορίων. Πολλά εστιατόρια, ιδίως στη Βόρεια Ιταλία, έχουν εγκαταλείψει τα μεταλλικά μπουκάλια και σερβίρουν μπουκάλια ή κανάτες γεμάτες με νερό βρύσης που λαμβάνεται από μονάδα φιλτραρίσματος. Το σύστημα επιτρέπει να εξαλειφθεί κάθε οσμή και γεύση χλωρίου, καθώς και να προστεθούν φυσαλίδες ή κατεψυγμένο νερό, αλλά δεν βελτιώνει την ασφάλειά του.

Η επιλογή του συστήματος είναι ενδιαφέρουσα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειτουργία γίνεται ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων να κάνουν τους πελάτες να πληρώνουν για το νερό της βρύσης σαν να ήταν εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό.

Κι όμως, ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR), που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2024, καλεί τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τα εστιατόρια, τις καντίνες, τα μπαρ, τις καφετέριες και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας να σερβίρουν νερό βρύσης, δωρεάν ή σε ελάχιστη τιμή, σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία.

Το νομοσχέδιο

Η χρήση φιλτραρισμένου νερού είναι σίγουρα μια ασφαλής επιλογή σε περιβαλλοντικό επίπεδο, επειδή αποφεύγεται η χρήση, η διακίνηση και η αποθήκευση εκατομμυρίων πλαστικών ή γυάλινων μπουκαλιών μεταλλικού νερού, αλλά τελικά αποδεικνύεται επίσης μια εξαιρετική συμφωνία για τον εστιάτορα. Όχι όμως και για τους πελάτες. Το σύστημα περιλαμβάνει μια χρέωση 50-60 ευρώ το μήνα για τη συντήρηση και καμία αρχική επένδυση. Στο κόστος της υπηρεσίας περιλαμβάνεται και η προμήθεια των φιαλών.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ένα εστιατόριο με 50 επισκέπτες την ημέρα που προσφέρει ένα μπουκάλι επεξεργασμένου νερού στην τιμή των 2 ευρώ καλύπτει το ετήσιο κόστος του συστήματος σε δύο εβδομάδες. Τις υπόλοιπες 300 ημέρες του έτους (λαμβάνοντας υπόψη τις κλειστές) εισπράττει 15 χιλιάδες ευρώ από την πώληση του φιλτραρισμένου νερού. Το περιθώριο κέρδους που έχουν οι εστιάτορες πουλώντας φιλτραρισμένο νερό βρύσης είναι πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν σερβίρεται στο τραπέζι.

Το ψήφισμα

Στις 13 Οκτωβρίου του περασμένου έτους ξεκίνησε ένα ψήφισμα στο Change.org, καλώντας τα εστιατόρια να σερβίρουν μια καράφα ή ένα μπουκάλι νερό βρύσης δωρεάν στο τραπέζι, όπως συμβαίνει τακτικά στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 29.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά δεν ήρθε καμία απάντηση από τους εστιάτορες, ο οποίοι προφανώς, δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τις 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο πουλώντας απλώς φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο