Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα μεγάλο παγκόσμιο στοίχημα

ΑρχικήΝέαΈνα μεγάλο παγκόσμιο στοίχημα
spot_img

Της Κατερίνας Κουδούνα*


  Ο όρος Βιοποικιλότητα είναι σχετικά νέος. Περιλαμβάνει το «φυσικό κεφάλαιο» του κόσμου ή ενός συγκεκριμένου οικότοπου. Στο φυσικό κεφάλαιο περιλαμβάνεται το σύνολο των βιολογικών ειδών, των γονιδίων και του οικοσυστήματος.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατοντάδων ετών, η αύξηση του πληθυσμού επέφερε αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής. Επεκτάθηκε η ζήτηση για βιολογικούς πόρους, η οποία εντέλει προκάλεσε δραματική απώλεια της βιολογικής ποικιλομορφίας.

Σήμερα, ο ρυθμός μείωσης της βιοποικιλότητας είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με κύριο υπαίτιο τον ίδιο τον άνθρωπο και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ε.Ε. για την προστασία της Βιοποικιλότητας, έχει χρονικό ορίζοντα το 2050. Τα αποτελέσματα όμως του 7ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον της Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε το 2020, έδειξαν μεν βελτίωση σε ορισμένους τομείς, όμως σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν πως μπορούν να ικανοποιηθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι.

Στην Ε.Ε. υπάρχει ισχυρό νομικό πλαίσιο που συμβάλει προς τη βελτίωση της εικόνας του περιβάλλοντος, οι νόμοι όμως πρέπει να εφαρμόζονται και στην πράξη όπως επισημαίνεται από την EFSA. Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί ένα μεγάλο παγκόσμιο στοίχημα που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ευσυνειδησία και επιμονή.

Με την ευκαιρία αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας,  μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει ενεργά στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης.

  • Σκεφθείτε πως οι ίδιοι επιβαρύνετε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την βιοποικιλότητα μέσα από την καθημερινή σας ζωή ή μέσα από την εργασία σας.
  • Ορίστε στόχους και βρείτε τρόπους που άμεσα ή μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν αυτές τις επιβλαβείς συνήθειες.
  • Μοιραστείτε τις ιδέες σας με το άμεσο περιβάλλον σας ή και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία συμμετέχετε.

Η οποιαδήποτε αλλαγή ξεκινάει πρώτα από εμάς.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Biological Diversity: Protecting the variety of life on Earth | International Institute for Sustainable Development (iisd.org)
Βιοποικιλότητα – Οικοσυστήματα — Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (europa.eu)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή – βασικά στοιχεία – Τι είναι η βιοποικιλότητα; (europa.eu)
INTERNATIONAL DAY FOR BIOLOGICAL DIVERSITY – May 22 – National Day Calendar

 * Κατερίνα Κουδούνα Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων, ΜSc Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών.

Δείτε:Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίτσας: ποιος εκπροσωπεί την Ελλάδα 

Δείτε: Τα χάρτινα κουτιά της Coca cola και το κρέας φυτικής προέλευσης της Pizza hut

Δείτε:Η αρτοποιία «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη πήρε το εργοστάσιο της «Κατσέλης» στις Αχαρνές  

Δείτε:Ποιο είναι το φρούτο που έχει τετραπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τον καφέ!

Δείτε:Εντομοφαγία προ των πυλών: Και όμως ήδη καταναλώνετε έντομα!  

Δείτε: food films: αυθεντικές γεύσεις και μυρωδιές στη μεγάλη οθόνη  


Δείτε: EFSA: νέα εποχή με διαφάνεια στις αξιολογήσεις κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων 

Δείτε: food films: αυθεντικές γεύσεις και μυρωδιές στη μεγάλη οθόνη 

Δείτε: Mπισκότα Βιολάντα: το success story του μικρού αρτοποιείου από τα Τρίκαλα 

Δείτε:Προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ: ο μικρός θησαυρός της Ελλάδας  

 Δείτε:ΑΠΘ:Τα υπολείμματα τροφίμων μετατρέπονται σε ενέργεια για την Φοιτητική Λέσχη  

Δείτε: Επεξεργασμένα τρόφιμα: ταιριάζουν σε μία υγιεινή διατροφή;  

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άσχημα τα νέα για τα πρόσθετα τροφίμων: Δημοσιεύτηκε ανασκόπηση για τις επιπτώσεις στην υγεία μας και στις ασθένειες του εντέρου

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων για την υγεία και τις ασθένειες του εντέρου.

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα