Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: νέα εποχή με διαφάνεια στις αξιολογήσεις κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων

ΑρχικήΝέαEFSA: νέα εποχή με διαφάνεια στις αξιολογήσεις κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων
spot_img

cibum team


Ο νέος κανονισμός για τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα της αξιολόγησης κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων στην ΕΕ.

Νέοι κανόνες για τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα έχουν καθοριστεί για να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο η EFSA ασκεί το ρόλο της ως αξιολογητή κινδύνου στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ.

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/1381, ενισχύει την ικανότητα της Αρχής να διενεργεί τις εκτιμήσεις κινδύνου σύμφωνα με υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας.

Ο κανονισμός θα ενισχύσει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των επιστημονικών μελετών που υποβάλλονται στην EFSA και θα ενισχύσει τη διακυβέρνηση της Αρχής για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

Ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA, δήλωσε: «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την αξιολόγηση των κινδύνων στην τροφική αλυσίδα στην ΕΕ. Η EFSA είναι ευγνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία να φέρουμε τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς πιο κοντά στο έργο μας και να επωφεληθούμε από τον μεγαλύτερο έλεγχο των εργασιακών μας διαδικασιών και πρακτικών. “

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της εφαρμογής του κανονισμού, η EFSA έχει αναπτύξει νέα εργαλεία και μια ειδική διαδικτυακή πύλη για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις.

Η διαδικασία υλοποίησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους εταίρους της EFSA , όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) και τα κράτη μέλη.

Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν για νέες εντολές και εφαρμογές και δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής κατά τη διάρκεια της οποίας μεγάλο μέρος των συνεχιζόμενων εργασιών της EFSA θα συνεχίσει να εκτελείται σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες και τις νομικές διατάξεις.

Ο κ. Url είπε: «Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και χωρίς αποκλεισμούς για τους ενδιαφερόμενους μας».

Τι είναι ο κανονισμός για τη διαφάνεια;
Ο κανονισμός εκπονήθηκε ως απάντηση σε μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για τα φυτοφάρμακα και τα ευρήματα της αναθεώρησης του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων για τον Νόμο που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Μεταξύ άλλων, ο νέος κανονισμός:
Επιτρέπει στους πολίτες πρόσβαση σε επιστημονικές μελέτες και πληροφορίες που υποβάλλονται στην EFSA από τη βιομηχανία νωρίς στη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου.
Ενσωματώνει δημόσιες διαβουλεύσεις στη διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων έγκρισης ρυθμιζόμενων προϊόντων.
Διασφαλίζει ότι η EFSA ενημερώνεται για όλες τις μελέτες που έχουν ανατεθεί σε έναν συγκεκριμένο τομέα για να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση για έγκριση υποβάλλουν όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να ζητήσει από την EFSA να πραγματοποιήσει πρόσθετες μελέτες.
Επιπλέον, ο κανονισμός θα αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διέπεται η EFSA προσθέτοντας εκπροσώπους των κρατών μελών στο διοικητικό συμβούλιο. Οι εργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για να καταστεί η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων στην τροφική αλυσίδα πιο προσιτή στους πολίτες της ΕΕ βελτιώνοντας τα εργαλεία και τις πρακτικές επικοινωνίας και εμπλοκής.
Κατεβάστε τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2019/1381 για τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα της αξιολόγησης κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων στην ΕΕ πατώντας ΕΔΩ

Δείτε: Mπισκότα Βιολάντα: το success story του μικρού αρτοποιείου από τα Τρίκαλα 

Δείτε:Προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ: ο μικρός θησαυρός της Ελλάδας  

 Δείτε:ΑΠΘ:Τα υπολείμματα τροφίμων μετατρέπονται σε ενέργεια για την Φοιτητική Λέσχη  

Δείτε: Επεξεργασμένα τρόφιμα: ταιριάζουν σε μία υγιεινή διατροφή;  

Δείτε: Και όμως υπάρχει… σοκολάτα με γεύση μπέικον! 

Δείτε: EFSA: Αφρικανική πανώλη των χοίρων: κίνδυνοι από ζωοτροφές, κλινοσκεπάσματα και μεταφορές  


Δείτε: ΣΕΕ: διακοπή διαφήμισης για το λάδι FYTEL CANOLIO. Τι είναι το έλαιο canola, η … κόντρα με το ελαιόλαδο και τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. 

Δείτε: Ποια είναι η κατάλληλη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες.   

Δείτε: Δείτε: Λιγότερη γραφειοκρατία για την επεξεργασία κάνναβης από την επεξεργασία … μαρουλιού! Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο