Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντομοφαγία: H EFSA άνοιξε το δρόμο για την έγκριση από την ΕΕ του κίτρινου αλευροσκώληκα υπεριώδους ακτινοβολίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντομοφαγία: H EFSA άνοιξε το δρόμο για την έγκριση από την ΕΕ του κίτρινου αλευροσκώληκα υπεριώδους ακτινοβολίας
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια και τη θρεπτική αξία του Tenebrio molitor που έχει επεξεργαστεί με υπεριώδη ακτινοβολία.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με την επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνη ολόκληρου κίτρινου αλευροσκώληκα (Tenebrio molitor larva) ως νέα τροφή (NF) σύμφωνα με στον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283. 

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για κυκλοφορία και κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή αγορά τα εξής έντομα:

  • Προνύμφες Mealworm ( Tenebrio molitor ): σε κατεψυγμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή.
  • Αποδημητική ακρίδα ( Locusta migratoria ): σε κατεψυγμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή.
  • Οικιακός γρύλος ( Acheta domesticus ): σε κατεψυγμένες, αποξηραμένες, κονιοποιημένες και μερικώς απολιπανμένες μορφές σκόνης.
  • Προνύμφες σκαθαριού κοπριάς Alphitobius diaperionus ): κατεψυγμένες, πάστας, αποξηραμένες και σε σκόνη.

Η κίτρινη σκόνη αλευροσκουλήκια λαμβάνεται με ξήρανση και άλεση ολόκληρων προνυμφών του Tenebrio molitor. Στη συνέχεια, η σκόνη υποβάλλεται σε επεξεργασία με υπεριώδες φως (UV) για τη μείωση της μικροβιακής μόλυνσης.

Ο όρος κίτρινο αλευροσκουλήκι αναφέρεται στην προνυμφική μορφή του είδους εντόμου T. molitor. Το NF είναι η επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνη ολόκληρου του, θερμικά αποξηραμένου κίτρινου αλευροσκώληκα. Το NF αποτελείται κυρίως από ακατέργαστη πρωτεΐνη, λίπος, εύπεπτους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (χιτίνη). Η ομάδα σημειώνει ότι τα επίπεδα των μολυσματικών ουσιών στο NF εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα εμφάνισης αυτών των ουσιών στην τροφή των εντόμων. Το πάνελ σημειώνει επιπλέον ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη σταθερότητα του NF εάν το NF συμμορφώνεται με τα προτεινόμενα όρια προδιαγραφών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. 

Το NF έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αν και η πραγματική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο NF υπερεκτιμάται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής μετατροπής αζώτου σε πρωτεΐνη 6,25, λόγω της παρουσίας μη πρωτεϊνικού αζώτου. Ο αιτών πρότεινε τη χρήση του NF ως συστατικού σε διάφορα προϊόντα διατροφής, όπως προϊόντα αρτοποιίας, ζυμαρικά, κομπόστες φρούτων/λαχανικών και τυρί. Ο πληθυσμός στόχος είναι ο γενικός πληθυσμός. 

Η ομάδα σημειώνει ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF, τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης και ότι το NF δεν θα είναι η μοναδική πηγή διατροφικής πρωτεΐνης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική. Παρά τη θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία, η ομάδα σημειώνει ότι η NF δεν συμβάλλει σημαντικά στη διατροφή της βιταμίνης D3. Οι υποβληθείσες μελέτες τοξικότητας από τη βιβλιογραφία δεν εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια. Η ομάδα θεωρεί ότι η κατανάλωση του NF μπορεί να προκαλέσει πρωτογενή ευαισθητοποίηση και αλλεργικές αντιδράσεις στις πρωτεΐνες κίτρινου σκουληκιού του αλεύρου και αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες σε καρκινοειδή και ακάρεα σκόνης. Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα από τις ζωοτροφές μπορεί να καταλήξουν στο NF.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο