Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκε το τρόφιμο που προκάλεσε ευρωπαϊκή επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων από σπάνιο τύπο σαλμονέλας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπίστηκε το τρόφιμο που προκάλεσε ευρωπαϊκή επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων από σπάνιο τύπο σαλμονέλας
spot_img

Λαχανικό προέλευσης Ιταλίας είναι η πιθανότερη αιτία πίσω από ασθένειες με τον σπάνιο τύπο Salmonella Umbilo.

Τρεις Ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από ένα σπάνιο τύπο σαλμονέλας τη Salmonella Umbilo. Τα θύματα (μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου) είναι 138 (98 στη Γερμανία, 23 στη Δανία και 17 στην Αυστρία) αλλά ο αριθμός πιθανολογείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μόνο κάποιοι από τους πάσχοντες με συμπτώματα της νόσου πηγαίνουν στον γιατρό και για κάποιους δεν γίνεται μικροβιολογική εξέταση των κοπράνων.

Οι πρώτες ασθένειες έγιναν γνωστές στη Γερμανία στα τέλη Ιουλίου 2024 όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε εβδομάδα από τις αρχές Αυγούστου. Είναι πιθανό ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων στις τρεις χώρες προκλήθηκε από μολυσμένη ρόκα. Δεδομένου ότι η ρόκα σερβίρεται συχνά σε ανάμεικτες σαλάτες ή ως συνοδευτικό, πολλοί από τους ασθενείς στις συνεντεύξεις δεν μπόρεσαν να θυμηθούν ακριβώς πώς καταναλώθηκε. Στην Αυστρία, το S. umbilo εντοπίστηκε σε δείγματα ιταλικής ρόκας.

Να σημειωθεί ότι χθες 28 Σεπτεμβρίου η Αυστρία ενημέρωσε μέσω του RASFF την EFSA, της Γερμανία και την Ιταλία για παρουσία Salmonella umbilo σε Ιταλική ρόκα.

Συμπτώματα

Η μόλυνση με σαλμονέλα συνήθως προκαλεί γενική κακουχία, διάρροια, στομαχόπονο, πιθανώς ναυτία, έμετο και/ή πυρετό. Η μόλυνση συχνά συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο και κεφαλαλγία.Τα άφθονα υγρά είναι σημαντικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της αφυδάτωσης από τη διάρροια και τον έμετο. Σε περίπτωση σοβαρής διαρροϊκής νόσου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Περίοδος επώασης

Ο χρόνος που περνά από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων κυμαίνεται από 6-72 ώρες. Συνήθως 12-36 ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο