Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει μια σοβαρή σχέση μεταξύ του καρκίνου και ενός κοινού μαγειρικού φαγητού που έχει σχεδόν κάθε κουζίνα.
Από το αλάτι, τα λίπη μέχρι και τη ζάχαρη, έχουμε κατά καιρούς ακούσει και διαβάσει αρκετές έρευνες που αναφέρονται σε καθημερινά συστατικά τροφίμων που επιβαρύνουν την υγεία μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως ο χρονισμός των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανεξήγητες ημικρανίες και πόνοι στο σώμα: Μήπως πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο; Ευρήματα μελέτης
Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από προσωπικό του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και του Tampa General Hospital Cancer Institute και δημοσιεύτηκε στο Gut, ένα επιστημονικό περιοδικό γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας, επισημαίνει στοιχεία για σχέση μεταξύ μιας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου και ενός κοινού πρόσθετου μαγειρικής. Τα ευρήματα λοιπόν, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια αιτιώδης σχέση μεταξύ των μαγειρικών ελαίων – που πολλοί από εμάς θα χρησιμοποιήσουμε όταν μαγειρεύουμε λαχανικά ή κρέας – και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιδιοκτήτρια εστιατορίου σέρβιρε τρόφιμα που είχαν ανακληθεί ενώ είχε προσκομίσει στις αρχές ντοκουμέντα καταστροφής τους!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κονσέρβες σαρδέλας λόγω ελαττώματος στη ραφή των κουτιών – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
Ο λόγος για τα σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το canola που σύμφωνα με την έρευνα προκαλούν φλεγμονή, και θα τα βρείτε, εκτός από το ντουλάπι σας και σε φαγητά σε πακέτο, σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και προσυσκευασμένα έτοιμα γεύματα σούπερ μάρκετ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ντομάτες: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πλύσης για την απομάκρυνση μικροβίων και φυτοφαρμάκων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τίποτα δεν είναι αυτονόητο! Ο λόγος που ανακαλούνται πατάτες από μεγάλο σούπερ μάρκετ
Τι λένε οι ειδικοί;
Ο Timothy Yeatman, συν-συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, εξέδωσε μια προειδοποίηση σε όσους καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα σε τακτική βάση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μάσκες προσώπου: Τίγκα σε βαρέα μέταλλα που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις – Εργαστηριακή δοκιμή
«Βλέπουμε αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται. Εάν το σώμα σας ζει από… εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώνει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί.»
Για τον Yeatman, η έρευνα χρησιμεύει ως επαρκής απόδειξη για να επανεκτιμηθεί η δυτική διατροφή και η στάση μας απέναντι στο φαγητό, τόσο στο σπίτι όσο και όταν τρώμε έξω.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιολογικό τσάι τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο που προκαλεί καρκίνο, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα
«Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να επιλύει ενεργά τη φλεγμονή μέσω βιοενεργών λιπιδικών ενώσεων που προέρχονται από τα υγιή λίπη, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο», δήλωσε ο Ganesh Halade, αναπληρωτής καθηγητής στο USF Health Heart Institute και μέλος του Cancer Biology Program στο TGH Cancer Institute.
«Τα βιοενεργά λιπίδια είναι πολύ μικρά μόρια που προέρχονται από τα τρόφιμα που τρώμε και, εάν τα μόρια προέρχονται από επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής, προκαλούν άμεση ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή».