Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονική ανακάλυψη: Τα βακτήρια στέλνουν μηνύματα στους… “φίλους τους” όταν δέχονται επίθεση από αντιβιοτικά ή απολυμαντικά!

ΑρχικήΝέαΥγείαΕπιστημονική ανακάλυψη: Τα βακτήρια στέλνουν μηνύματα στους... "φίλους τους" όταν δέχονται επίθεση από αντιβιοτικά ή απολυμαντικά!
spot_img

Τα ευρήματα μελέτης πάνω στην απόκριση των βακτηρίων όταν έρχονται σε επαφή με αντιβιοτικά, μια τοξική ουσία ή άλλη πηγή σημαντικού στρες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου στο Nature Communications, όταν τα βακτήρια έρχονται αντιμέτωπα με ένα αντιβιοτικό, μια τοξική ουσία ή άλλη πηγή σημαντικού στρες, τα βακτήρια είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν έναν αμυντικό μηχανισμό χρησιμοποιώντας την επικοινωνία μεταξύ κυττάρων για να “προειδοποιήσουν” τα μη προσβεβλημένα βακτήρια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να προλάβουν, να θωρακιστούν και να διαδώσουν το προειδοποιητικό σήμα.

- Advertisement -

Ο μηχανισμός αυτός περιγράφηκε για πρώτη φορά από ομάδα επιστημόνων του CNRS και του Université de Toulouse III, Paul Sabatier. Ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικότερων αντιβιοτικών θεραπειών που μπορούν να στοχεύουν αυτό το βακτηριακό σύστημα επικοινωνίας.

Όταν αντιλαμβάνονται μια πηγή στρες, τα βακτήρια αναλαμβάνουν δράση, προκαλώντας αλλαγές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων και στις φυσιολογικές τους ιδιότητες, ώστε να γίνουν λιγότερο ευάλωτα στην ανιχνευόμενη θανατηφόρα ουσία. Παράγουν επίσης στην επιφάνειά τους μικρές πρωτεΐνες “alarmone” προκειμένου να έρθουν σε επαφή και να ενεργοποιήσουν τυχαία γειτονικά βακτήρια.

Τα μη κατασταλμένα βακτήρια μπορούν να αλλάξουν κατάσταση μόνο παρουσία επαρκούς ποσότητας αλλομόνων. Έτσι, μόνο μια πηγή στρες που γίνεται αντιληπτή από επαρκή αριθμό βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τη διάδοση αυτής της ενεργοποίησης.

Ο µηχανισµός αυτός προσφέρει πολλά πλεονεκτήµατα: περιορίζει την άσκοπη χρήση ενέργειας και επιτρέπει την ταχεία και συντονισµένη αντίδραση του πληθυσµού. Επειδή η ενεργοποίηση είναι σταδιακή, δημιουργεί ποικιλομορφία στον πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης των βακτηρίων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα