Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονική ανακάλυψη: Τα βακτήρια στέλνουν μηνύματα στους… “φίλους τους” όταν δέχονται επίθεση από αντιβιοτικά ή απολυμαντικά!

ΑρχικήΝέαΥγείαΕπιστημονική ανακάλυψη: Τα βακτήρια στέλνουν μηνύματα στους... "φίλους τους" όταν δέχονται επίθεση από αντιβιοτικά ή απολυμαντικά!
spot_img

Τα ευρήματα μελέτης πάνω στην απόκριση των βακτηρίων όταν έρχονται σε επαφή με αντιβιοτικά, μια τοξική ουσία ή άλλη πηγή σημαντικού στρες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου στο Nature Communications, όταν τα βακτήρια έρχονται αντιμέτωπα με ένα αντιβιοτικό, μια τοξική ουσία ή άλλη πηγή σημαντικού στρες, τα βακτήρια είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν έναν αμυντικό μηχανισμό χρησιμοποιώντας την επικοινωνία μεταξύ κυττάρων για να “προειδοποιήσουν” τα μη προσβεβλημένα βακτήρια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να προλάβουν, να θωρακιστούν και να διαδώσουν το προειδοποιητικό σήμα.

Ο μηχανισμός αυτός περιγράφηκε για πρώτη φορά από ομάδα επιστημόνων του CNRS και του Université de Toulouse III, Paul Sabatier. Ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικότερων αντιβιοτικών θεραπειών που μπορούν να στοχεύουν αυτό το βακτηριακό σύστημα επικοινωνίας.

Όταν αντιλαμβάνονται μια πηγή στρες, τα βακτήρια αναλαμβάνουν δράση, προκαλώντας αλλαγές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων και στις φυσιολογικές τους ιδιότητες, ώστε να γίνουν λιγότερο ευάλωτα στην ανιχνευόμενη θανατηφόρα ουσία. Παράγουν επίσης στην επιφάνειά τους μικρές πρωτεΐνες “alarmone” προκειμένου να έρθουν σε επαφή και να ενεργοποιήσουν τυχαία γειτονικά βακτήρια.

Τα μη κατασταλμένα βακτήρια μπορούν να αλλάξουν κατάσταση μόνο παρουσία επαρκούς ποσότητας αλλομόνων. Έτσι, μόνο μια πηγή στρες που γίνεται αντιληπτή από επαρκή αριθμό βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τη διάδοση αυτής της ενεργοποίησης.

Ο µηχανισµός αυτός προσφέρει πολλά πλεονεκτήµατα: περιορίζει την άσκοπη χρήση ενέργειας και επιτρέπει την ταχεία και συντονισµένη αντίδραση του πληθυσµού. Επειδή η ενεργοποίηση είναι σταδιακή, δημιουργεί ποικιλομορφία στον πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης των βακτηρίων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο