Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργαστήρια Tsakalidis: Η Β. Νταλή μιλάει στο cibum για τον έλεγχο υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΕργαστήρια Tsakalidis: Η Β. Νταλή μιλάει στο cibum για τον έλεγχο υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Η πορεία των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis &Testing ξεκίνησε το 1940 στον Πειραιά με την ίδρυση του εργαστηρίου «Παπασιλέκας & ΣΙΑ». Μέσα από μία συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στον χώρο της μετρολογίας πλέον τα ηνία των εργαστηρίων έχουν περάσει στην τρίτη γενιά λειτουργώντας  από το 1986 ως ετερόρρυθμος εταιρία με την επωνυμία «Α. Τσακαλίδης Ε.Ε.».

Για το πως διενεργούνται οι διαπιστευμένες αναλύσεις, για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για τις αναλύσεις στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και κυρίως τις συσκευασίες, για τις αλλαγές του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ 10/2011 και για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες ως απόρροια αυτών των τροποποιήσεων μίλησε στο cibum η κ. Βίκυ Νταλή Sales Manager των Tsakalidis Analysis & Testing.

C. Τα εργαστήρια Α.Τσακαλίδης είναι από τα παλαιότερα στο χώρο. Που οφείλεται η μακρόχρονη παρουσία σας

Β. Νταλή: Πράγματι, η πορεία μας ξεκίνησε το 1940. Το 2020 με συγκίνηση γιορτάσαμε 80 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας στο χώρο της μετρολογίας.

Σήμερα, το τιμόνι της διοίκησης έχει η τρίτη γενιά, που από το 1986 λειτουργεί την επιχείρηση ως ετερόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία “Α. Τσακαλίδης Ε.Ε.”/ “Tsakalidis Analysis & Τesting”.   

Μέσα από μια συνεχή διαδικασία διερεύνησης και αποτύπωσης των αλλαγών και ευκαιριών της αγοράς, στοχεύσαμε – και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα – στην πλήρη κάλυψη των αναγκών των πελατών μας. Με συνεχείς επενδύσεις σε επιστημονικούς συνεργάτες, υλικοτεχνική υποδομή, απόκτηση και διαπίστευση τεχνογνωσίας, έμφαση στην ποιότητα και στη συνέπεια, κατορθώσαμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε ένα μεγάλου εύρους και όγκου πελατολόγιο.

Oι πελάτες μας νιώθουν σίγουροι ότι θα αναγνωρίσουμε τις ανάγκες τους και θα τους παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες και εξατομικευμένες λύσεις, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε ανταγωνιστικές τιμές με εργαστήρια του εξωτερικού. Γι’αυτό και μας τιμούν τόσα χρόνια με την προτίμησή τους, σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό επίπεδο.

C. Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με το έλεγχο των υλικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα (FCM), και τι προσφέρεται στη συγκεκριμένη αγορά;

Β. Νταλή: Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς των τροφίμων και έχοντας την πεποίθηση ότι οι ανάγκες αυτές μπορούν και πρέπει να καλυφθούν από εγχώριες υπηρεσίες, το 2011   δημιουργήσαμε ένα διακριτό τμήμα για τον έλεγχο των υλικών σε επαφή με τρόφιμα.

Σήμερα, μετά από πολυετή και σε βάθος εμπειρία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούμε σημείο αναφοράς για τον έλεγχο των υλικών συσκευασίας των τροφίμων.  

Η Tsakalidis Analysis & Testing, διαθέτοντας μια αφοσιωμένη ομάδα εξειδικευμένων και έμπειρων επιστημόνων, που υποστηρίζετε από τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό (FT-IR, ICP-MS, GC-MS, LC-MS-MS,  PLC), μια μοναδική ιδιωτική βιβλιοθήκη με φάσματα ταυτοποιημένων ουσιών (NIAS) ως αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί και ένα ευρύ πεδίο διαπιστευμένων αναλύσεων, μπορεί να υποστηρίζει τους πελάτες της ώστε να συμμορφώνονται με το  ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, και να τις βοηθά να αντιμετωπίσουν πολύπλοκες παραγωγικές διαδικασίες  και να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Από τις πρώτες ύλες έως τα τελικά προϊόντα, τα εργαστήριά μας  μπορούν να  προσανατολίσουν τους πελάτες προς την επιλογή της σωστής αναλυτικής προσέγγισης, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με τα εθνικά και διεθνή ρυθμιστικά πρότυπα.

C. Από τι εξαρτάται η αναλυτική προσέγγιση που προτείνετε στους πελάτες σας;

Β. Νταλή: Σίγουρα η εκάστοτε αναλυτική προσέγγιση είναι εξατομικευμένη, όμως οι παράγοντες που συνήθως λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή του τρόπου  διαπίστωσης της συμμόρφωσης και της καταλληλότητας των υλικών είναι

  • η ισχύουσα νομοθεσία που διέπει την παραγωγή και διάθεση του κάθε υλικού για τη χώρα που θα διατεθεί
  • το είδος των υλικών, όπως πλαστικά, κεραμικά, από αναγεννημένη κυτταρίνη, μέταλλα και κράματα μετάλλων, καουτσούκ, χαρτί και χαρτόνι, γυαλί, ξύλο και άλλα υλικά που η χρήση τους μπορεί να μην διέπεται προς το παρόν από ειδικές ρυθμίσεις
  • το είδος του τροφίμου με το οποίο προορίζεται να έρθει σε επαφή το υλικό
  • οι συνθήκες επαφής του τροφίμου με το υλικό κατά την παραγωγή του, την αποθήκευση και τη διακίνηση
  • η τεχνολογία παραγωγής, αλλά και η πιθανή εκτύπωση στο υλικό που θα έρθει σε επαφή με το τρόφιμο
  • τα χαρακτηριστικά των επιμέρους συστατικών των υλικών συσκευασίας

C. Ποιες δοκιμές προσφέρετε για τον έλεγχο των συσκευασιών τροφίμων;

Β. Νταλή: Στα εργαστήριά μας ο έλεγχος των υλικών συσκευασίας διεξάγεται με:

  • Δοκιμές Ολικής και Ειδικής Μετανάστευσης (τόσο οι δοκιμές ολικής όσο και ειδικής  μετανάστευσης είναι ζωτικής σημασίας για να βεβαιωθεί ότι η συσκευασία συμμορφώνεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο),
  • Έλεγχο NIAS (εντοπισμός και ποσοτικοποίηση των επιμολυντών της παραγωγικής διαδικασίας δηλ. χημικών ουσιών που δεν έχουν προστεθεί σκόπιμα αλλά ακούσια κατά τη διάρκεια της παραγωγής),
  • Δοκιμή Μετανάστευσης Set off (δοκιμή μετανάστευσης ουσιών από τυπωμένες επιφάνειες της συσκευασίας που συνήθως αποθηκεύονται η μία μέσα στην άλλη),
  • Μικροβιολογικός έλεγχος (έλεγχος της υγιεινής κατάστασης του υλικού που θα έρθει σε επαφή με το τρόφιμο),
  • Οργανοληπτική δοκιμή –  Sensory test (Αισθητηριακή ανάλυση τροποποιήσεων της γεύσης των τροφίμων λόγω της επαφής τους με τη συσκευασία) καθώς και
  • μια σειρά εξειδικευμένων αναλύσεων  για χαρτί/χαρτόνι, μεταλλικές, υάλινες και κεραμικές συσκευασίες

C. Τελευταία γίνεται λόγος για τις αλλαγές στην νομοθεσία και συγκεκριμένα αυτές του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ 10/2011. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές;

Β. Νταλή: Πολύ συνοπτικά, σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με νέες γνωμοδοτήσεις της EFSA, έχουν γίνει αλλαγές στο Παράτημα Ι – Ουσίες (τροποποιήθηκε  ο ενωσιακός κατάλογος των εγκεκριμένων μονομερών με προσθήκη νέων ουσιών) στο Παράρτημα ΙΙ – Περιορισμοί για πλαστικά υλικά και αντικείμενα (σχετικά με την ειδική μετανάστευση των στοιχείων/μετάλλων και την ειδική μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών) στο Παράρτημα IV – Δήλωση Συμμόρφωσης (αλλαγές στη δήλωση συμμόρφωσης, με απαίτηση στοιχείων γονιδιοτοξικότητας των χρησιμοποιούμενων ουσιών και των προϊόντων αποδόμησής τους στα ενδιάμεσα στάδια) στο Παράρτημα V – Έλεγχος Συμμόρφωσης (αλλαγές που αφορούν στις προβλεπόμενες συνθήκες όταν πρόκειται για δοκιμές ειδικής μετανάστευσης σε εξοπλισμό/συσκευές επεξεργασίας τροφίμων ή σε αντικείμενα/μέρη αποθήκευσης, στην εισαγωγή του όρου ΟΜ0 για τη δοκιμή ολικής μετανάστευσης  και στην απαίτηση για απόδειξη της σταθερότητας των υλικών και αντικειμένων που προορίζονται για  επανειλημμένη χρήση)

C.Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες ως απόρροια των τροποποιήσεων που μας επισημάνατε και πως επηρεάζονται οι αναλυτικές τους ανάγκες;

Β. Νταλή: Όπως καταλαβαίνετε, σύμφωνα και με την νέα τροποποίηση, δεν αρκεί πλέον μόνο η διενέργεια της δοκιμής ολικής μετανάστευσης. Σίγουρα θα πρέπει να πραγματοποιούνται δοκιμές ειδικής μετανάστευσης πρωτοταγών αμινών και ειδική μετανάστευση μετάλλων. Εξάλλου με την δοκιμή ολικής μετανάστευσης αποδεικνύεται μόνο η σταθερότητα του υλικού κάτω από τις συνθήκες χρήσης του. Οι παραγωγοί των τελικών προϊόντων, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η μετανάστευση των χρησιμοποιούμενων προσθέτων και μονομερών είναι εντός συγκεκριμένων ορίων, χρησιμοποιώντας είτε μοντέλα, είτε αναλύσεις, είτε συνδυασμό και των δύο.

Η τελευταία τροποποίηση απαιτεί την παροχή επαρκών πληροφοριών σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες ουσίες ή τα προϊόντα αποδόμησής τους, για τα οποία καθορίζονται περιορισμοί και/ή προδιαγραφές στα παραρτήματα I και ΙΙ του κανονισμού, έτσι ώστε οι επόμενοι κρίκοι της αλυσίδας να είναι σε θέση να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τον κανονισμό και για την περιεκτικότητα και για την τοξικότητα αυτών. Για την ικανοποίηση της απαίτησης αυτής, ένα καλό αναλυτικό εργαλείο που προτείνουμε είναι οι μέθοδοι screening που εντοπίζουν NIAS (μη εκούσια προστιθέμενες ουσίες, που μπορεί να είναι  παράπλευρα προϊόντα, προϊόντα διάσπασης και επιμολυντές της παραγωγικής διαδικασίας). Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν απαιτείται μόνο ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των NIAS, αλλά και εκτίμηση της επικινδυνότητας αυτών.

Τέλος, οι επαγγελματίες του χώρου, θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι, υλικά και αντικείμενα που συμμορφώνονται με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 10/2011, όπως ίσχυε πριν από τις νέες τροποποιήσεις, και τα οποίοι διατέθηκαν για πρώτη φορά στην αγορά πριν από τις 23 Μαρτίου 2021, θα συνεχίσουν να διατίθεται στην αγορά έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2022 και θα παραμείνουν σε αυτή μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων. Νέα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν μετά τις 23 Μαρτίου του 2021 θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις τελευταίες τροποποιήσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο