Ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικής και διανομής τροφίμων ζήτησαν από την ΕΕ να εξαιρέσει τις μεσαίες επιχειρήσεις από τις δυνητικά δαπανηρές υποχρεώσεις κυβερνοασφάλειας που περιγράφονται στην προτεινόμενη οδηγία NIS 2.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οδηγία NIS 2 διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης Οδηγίας για να καλύψει όλες τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις σε επιλεγμένους κρίσιμους/ουσιώδεις τομείς.
Το νέο πεδίο εφαρμογής θα περιλαμβάνει τη διανομή τροφίμων, με στόχο την αποφυγή ελλείψεων τροφίμων σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.
«Μη ανάλογο με τους κινδύνους»
Ομάδες συμπεριλαμβανομένων των EuroCommerce, Independent Retail Europe, SMEunited, HOTREC και Serving Europe δήλωσαν ότι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε όλες τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις διανομής τροφίμων δεν είναι ανάλογη με τους κινδύνους και οδηγεί σε πολύ υψηλό περιττό κόστος συμμόρφωσης.
«Ο αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα υψηλός, καθώς οι ΜΜΕ διανομής τροφίμων χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους και ένας σημαντικός αριθμός (π.χ. φιλοξενία, χονδρική πώληση κ.λπ.) εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από την κρίση του COVID-19», ανέφεραν οι εταιρείες λιανικής σε κοινή δήλωση.
Οι ομάδες υποστηρίζουν ότι το NIS 2 θα πρέπει να καλύπτει μόνο εταιρείες διανομής τροφίμων συστημικής σημασίας, όπου μια κυβερνοεπίθεση θα δημιουργήσει κρίσιμη απειλή για τη διασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών στην προμήθεια τροφίμων.
Διαδικασία Παραγωγής Τροφίμων
Έχοντας αυτό κατά νου, οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες διανομής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιανοπωλητών, των εστιατορίων κ.λπ., δεν θα θεωρούνταν ευάλωτες – εάν συμβεί μια κυβερνοεπίθεση, και η διαδικασία παραγωγής τροφίμων δεν θα επηρεαζόταν.
Οι ομάδες καλούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να τροποποιήσουν το πεδίο εφαρμογής της πρότασης NIS 2 για τον τομέα της διανομής τροφίμων και να διασφαλίσουν ότι:
- Είτε οι εταιρείες διανομής τροφίμων μεσαίου μεγέθους εξαιρούνται από το NIS 2, ή
- Καλύπτει αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν περισσότερο από το 0,5% του πληθυσμού ενός κράτους μέλους – αντικατοπτρίζοντας τη σημασία τους για τον εφοδιασμό τροφίμων των κρατών μελών.
Η λιανική Coop Sweden είδε τα συστήματα ταμείων της να απενεργοποιούνται μετά από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η ισπανική εταιρεία μπύρας Damm αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή της στη Βαρκελώνη μετά από μια παρόμοια επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.