Συνεχίζονται οι αγορανομικοί έλεγχοι σε φούρνους από τις κατά τόπους Περιφέρειες.
Μετά την ανακοίνωση επιβολής προστίμου σε φούρνο στην Πάτρα από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σήμερα και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε την επιβολή νέου προστίμου σε φούρνο για έναν λόγο που δεν έχουμε συναντήσει, τουλάχιστον στους ελέγχους που γίνονται σε αρτοποιεία. Στο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο οι επιθεωρητές της Περιφέρειας διαπίστωσαν ότι διέθετε προς πώληση…. τσίπουρο προσυσκευασμένο σε πλαστικά μπουκάλια των 500ml χωρίς τις απαιτούμενες ενδείξεις επί των προϊόντων το οποίο αποτελεί παράβαση του άρθρου 7 του Ν.4177/2013 και του άρθρου 10 παρ. 3 της Υπουργικής Απόφασης 91354 (ΦΕΚ 2983/Β΄/30-08-2017) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και τιμωρείται διοικητικά σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν.4177/2013 σε συνδυασμό με το άρθρο 10 παρ. 4Α της παραπάνω Υπ. Απόφασης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε όλα τα προϊόντα που διατίθενται για κατανάλωση είτε εντός του καταστήματος είτε από υπαίθριους πωλητές τοποθετούνται πινακίδες λιανικής πώλησης με τις κάθε φορά απαιτούμενες ενδείξεις. Ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο αγορανομικό αλλά και ασφάλειας. Σύμφωνα με μελέτες η αποθήκευση αλκοόλ σε πλαστικά μπουκάλια, οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης αιθανόλης στο αλκοόλ, λόγω απώλειας νερού. Ιδιαίτερα για αποστάγματα υψηλής συγκέντρωσης όπως το τσίπουρο που έχει 40 Vol%, σε μικρές φιάλες PET και υψηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης, η διείσδυση του νερού είναι δυσμενής. Για φιάλη PET 0,21 και αρχική συγκέντρωση 40,0 % Vol, η συγκέντρωση αιθανόλης αυξάνεται μετά από χρόνο αποθήκευσης δώδεκα μηνών στους 23 °C σε 40,9 Vol. Για μια φιάλη PET 0,51 γεμάτη με αλκοόλη 40 Vol% θα ξεπεραστεί η νόμιμη ανοχή του 0,3 Vol% μετά από χρόνο αποθήκευσης περίπου 130 ημερών στους 23 °C.
‘ Επίσης, ορισμένα πλαστικά έχουν δισφαινόλη Α (BPA), επιβλαβή ουσία για τον οργανισμό, ειδικά όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται σε πλαστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (HSPH) διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν για μια εβδομάδα από πλαστικά μπουκάλια, παρουσίασαν αύξηση κατά τα δύο τρίτα στα ούρα τους της χημικής ουσίας (BPA).
Η έκθεση στο BPA, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στην αναπαραγωγική ανάπτυξη των ζώων και έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη στον άνθρωπο. Η μελέτη αυτή ήταν η πρώτη που έδειξε ότι η κατανάλωση από πολυανθρακικά μπουκάλια αύξησε το επίπεδο της BPA στα ούρα, και έτσι προτείνει ότι τα δοχεία κατανάλωσης με BPA απελευθερώνουν τη χημική ουσία στο υγρό που πίνουν οι άνθρωποι σε επαρκείς ποσότητες ώστε να αυξηθεί το επίπεδο της BPA που εκκρίνεται στα ανθρώπινα ούρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξεκαθαρίζει την παρανόηση για τη σχέση μεταξύ της λήψης κρεατίνης και της απώλειας μαλλιών
Οσον αφορά στο κρασί σύμφωνα με τον ιστότοπο hopstersbrew.com, τα πλαστικά μπουκάλια συνιστώνται για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση κρασιού, αλλά όχι για μακροχρόνια, γιατί μετά θα αρχίσει να χάνεται η γεύση ή το άρωμα του κρασιού, μειώνοντας έτσι την ποιότητά του.
Η ανακοίνωση επιβολής προστίμου όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής.