ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠρόστιμο 3000€ σε κρεοπωλείο στη Μεταμόρφωση

Πρόστιμο 3000€ σε κρεοπωλείο στη Μεταμόρφωση

3 λεπτά ανάγνωσης

Νέο κρούσμα πώλησης προ-κομμένου κιμά.

Ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και μπορεί να γίνεται μόνο από μονάδες επεξεργασίας κρεάτος με ειδική άδεια και όχι από κρεοπωλεία λιανικής πώλησης που οφείλουν να κόβουν τον κιμά παρουσία του πελάτη.

- Advertisement -

Αυτός είναι ο λόγος που σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ  (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών) οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής, η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή και απαγορεύεται να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο μη προσυσκευασμένο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας.

Τον κανόνα ΔΙΕΠΠΥ παραβίασε κρεοπωλείο στην Μεταμόρφωση Αττικής όπως διαπίστωσαν σε επιτόπιο έλεγχο που έγινε στις 20/12/2023 και κοινοποιήθηκε σήμερα, επιθεωρητές της Περιφέρειας. Στο κρεοπωλείο ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΑΤ ΕΕ με έδρα τη Φωτ. Γκινοσάτη 90 στη Μεταμόρφωση, διαπιστώθηκε από τους επιθεωρητές, η διατήρηση και έκθεση προς πώληση έτοιμου μη προσυσκευασμένου κιμά, κομμένου εκ των προτέρων για τρία είδη κιμά (από Κοτόπουλο, από Χοιρινό και από Λάπα Μόσχου), κατά παράβαση του της νομοθεσίας. Για την παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο €1.000 αλλά το πρόστιμο για το κρεοπωλείο είναι 3.000€ καθώς πρόκειται για τρία είδη κιμά.

- Advertisement -

Για τον ίδιο λόγο, επιβλήθηκε πρόστιμο τον Δεκέμβριο σε υποκατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ BAZAAR καθώς ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής βρήκαν στη βιτρίνα του ψυγείου, έτοιμο προς πώληση έτοιμο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.