Ο ρόλος της τεχνολογίας και των εργαζομένων στους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας.
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων αγωνίζονται εδώ και καιρό με την πρόκληση του τι να κάνουν με όλα τα απόβλητα τροφίμων τους. Ωστόσο, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον Conrad N. Hilton College of Global Hospitality Leadership ρίχνουν φως στο πώς η καθαρή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να μειώσουν τα απόβλητα και να θεσπίσουν μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospitality & Tourism Research , η Tiffany S. Legendre, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Hilton College, και η ομάδα της, πήραν συνεντεύξεις από 17 ηγέτες των μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών εστίασης της χώρας (π.χ. Aramark, Compass και Sodexo) , σχετικά με το ρόλο που έπαιξε η καθαρή τεχνολογία στον καθορισμό στόχων και στην επίτευξή τους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η καθαρή τεχνολογία μπορεί να κυμαίνεται από λογισμικό και εξοπλισμό προμήθειας τροφίμων και εντοπισμού απορριμμάτων έως ψηφιακά συστήματα κομποστοποίησης.
«Αυτές οι εταιρείες παρέχουν θεσμικές υπηρεσίες τροφίμων, ασχολούνται με πολλά εκατομμύρια γεύματα κάθε μέρα», είπε ο Legendre. «Μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος των απορριμμάτων στη λειτουργία τους μόνο και μόνο λόγω του όγκου που χειρίζονται».
«Πριν, οι εταιρείες δεν μπορούσαν να παρακολουθούν πόσα απόβλητα παράγονταν επειδή η διαχείριση των δεδομένων δεν ήταν καλή», είπε ο Legendre. «Η υιοθέτηση της καθαρής τεχνολογίας μπορεί να καταστήσει τους οργανωτικούς στόχους μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων πιο συγκεκριμένους και εφικτούς με την ικανότητά τους να μετρούν και να ποσοτικοποιούν τι και πόσα σπαταλούνται».
Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο η υιοθέτηση των τεχνολογιών. Η ομάδα του Legendre διαπίστωσε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία ήταν το κλειδί για την επιτυχία της.
«Η καθαρή τεχνολογία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να τη δουν ως μηχανισμό τιμωρίας», είπε ο Legendre. «Η μελέτη μας δείχνει ότι για να επιτύχουν οι εταιρείες στόχους βιωσιμότητας, είναι σημαντικό να εμπλακούν οι εργαζόμενοι και να τους παρακινήσουμε να συμμετέχουν στο σχέδιο δράσης».
Τελικά, η μελέτη λέει ότι οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και ότι οι διευθυντές πρέπει να επικοινωνούν με σαφήνεια, να παρέχουν κατάρτιση και εκπαίδευση και να είναι ευέλικτοι κατά την εφαρμογή καθαρής τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, λέει ο Legendre, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμά τους στο τοπίο των απορριμμάτων τροφίμων.
«Αγκαλιάζοντας την καθαρή τεχνολογία και ενισχύοντας τη συνεργασία στους οργανισμούς τους, οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν το δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μέλλον».