Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θεσμοθέτηση 16ωρης εργασίας…και με το νόμο (διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας)

ΑρχικήΝέαΕργασίαΆδωνις Γεωργιάδης: Θεσμοθέτηση 16ωρης εργασίας...και με το νόμο (διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας)
spot_img

Για 16ωρη, νόμιμη εργασία και περίοδο “δόκιμου εργαζόμενου” με απόλυση χωρίς αποζημίωση σε περίοδο 6 μηνών εργασίας μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΣΚΑΙ. Αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ. Νέα διευκρίνιση σχετικά με την κοινοτική οδηγία για ελάχιστη 11ωρη διακοπή ανάμεσα σε 2 διαδοχικά ωράρια εργασίας.

Νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται εργασία 16 ώρες την ημέρα, σε δύο εργοδότες, αλλά και απόλυση των υπαλλήλων χωρίς αποζημίωση μετά το πρώτο εξάμηνο, θεσπίζοντας μια περίοδο “δόκιμου εργαζομένου”, όπως χαρακτηρίστηκε, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε μερικές από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ήδη από πολλούς ως καταπατητικές έναντι πολλών εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός, επικαλούμενος τον “θετικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την αγορά εργασίας” και τις “νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, υποστήριξε πως οι ρυθμίσεις αυτές θα τελέσουν έναυσμα για πολλές “ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις ιδεολογικού χαρακτήρα στη Βουλή”.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο θεσπίζει τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή το να μπορεί κάποιος “εάν το επιλέξει” να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό μάλιστα να καλύπτεται από το νόμο.

Μάλιστα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων του καναλιού, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε πως αποτελεί “απόφαση του εργαζομένου” εάν θα θελήσει να το κάνει. “Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται”.

Όσο για την προαναφερθείσα “περίοδο του δόκιμου εργαζομένου”, αυτή επιτρέπει ένας εργαζόμενος, αφού έχει δουλέψει 6 μήνες σε μια επιχείρηση, να απολύεται χωρίς αποζημίωση εφόσον “δεν τα βρει με τον εργοδότη του”.

Στην εκπομπή, ο υπουργός μίλησε επίσης για το στόχο να μπει η ψηφιακή κάρτα σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά, “γλιτώνοντας το 90% της γραφειοκρατίας” και διασφάλισης της τήρησης των “συμφωνημένων”, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων.

Για το αν αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία δεν μίλησε, περιορίστηκε απλά να κάνει λόγο για “εργασιακές ελευθερίες”, “καλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου”, ενώ έσπευσε να σχολιάσει ευθαρσώς πως ορισμένες ρυθμίσεις “δεν θα αρέσουν σε κάποιους ανθρώπους της αριστεράς”.

Νέες διευκρινίσεις από το υπουργείο

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας, προφανώς επειδή έγινε αντιληπτό ότι ο τρόπος που ο υπουργός περιέγραψε την δυνατότητα απασχόλησης σε δύο διαφορετικούς εργοδότες δεν συνάδει με άλλους νομοθετημένους ευρωπαϊκούς περιορισμούς για το ωράριο εργασίας, αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση ανάμεσα σε δύο διαδοχικά ωράρια εργασίας επιβάλλεται ελάχιστη διακοπή 11 ωρών, όπως ορίζει η σχετική κοινοτική οδηγία.

Το ΠΑΜΕ αντιδρά καλώντας σε κινητοποίηση στις 8 Αυγούστου

Στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντέδρασε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του:

“Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα την δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού εργασίας Γεωργιάδη προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό εργατικό “δίκαιο”. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την “ελευθερία” της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία,  κατ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.

Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες

  • 35ωρο – 7ωρο-5νθημερο.
  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

 Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα, είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στην βουλή!

  Όλοι και όλες Την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο