Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η νυχτερινή εργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

ΑρχικήυγείαΠώς η νυχτερινή εργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη
spot_img

Τι έδειξε νέα μελέτη.

  Τους λόγους που οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια είναι πιο επιρρεπείς σε διαβήτη, παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές, θέλησε να διερευνήσει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Proteome Research. Τα ευρήματα έδειξαν πως μόλις λίγες μέρες σε ένα πρόγραμμα νυχτερινής βάρδιας εκτοξεύουν τους ρυθμούς πρωτεΐνης που σχετίζονται με τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη φλεγμονή, διαδικασίες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη χρόνιων μεταβολικών καταστάσεων.

   «Υπάρχουν διαδικασίες που συνδέονται με το κύριο βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό μας που λένε ότι η μέρα είναι μέρα και η νύχτα είναι νύχτα και άλλες διεργασίες που ακολουθούν ρυθμούς που ορίζονται αλλού στο σώμα που λένε ότι η νύχτα είναι μέρα και η μέρα είναι νύχτα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Hans Van Dongen, καθηγητής στο WSU Elson S. Floyd College of Medicine. «Όταν οι εσωτερικοί ρυθμοί είναι απορυθμισμένοι, έχετε αυτό το διαρκές άγχος στο σύστημά σας που πιστεύουμε ότι έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία».

   Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ο Van Dongen είπε ότι η μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι διαταραγμένοι ρυθμοί μπορούν να παρατηρηθούν σε μόλις τρεις ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι δυνατή η έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, ο οποίος είναι αυξημένος και στους εργαζόμενους στη νυχτερινή βάρδια.

   Η μελέτη περιελάμβανε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό πείραμα με εθελοντές που τέθηκαν σε προσομοιωμένα χρονοδιαγράμματα νυχτερινής ή ημερήσιας βάρδιας για τρεις ημέρες. Μετά την τελευταία τους βάρδια, οι συμμετέχοντες έμειναν ξύπνιοι για 24 ώρες υπό σταθερές συνθήκες (φωτισμός, θερμοκρασία, στάση σώματος και πρόσληψη τροφής), για να μετρήσουν τους εσωτερικούς βιολογικούς τους ρυθμούς χωρίς παρεμβολές από εξωτερικές επιρροές. Δείγματα αίματος που ελήφθησαν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της 24ωρης περιόδου αναλύθηκαν για τον εντοπισμό πρωτεϊνών που υπάρχουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βασίζονται στο αίμα.

   Οι ερευνητές με μια πιο προσεκτική μάτια στις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γλυκόζης, παρατήρησαν μια σχεδόν πλήρη αντιστροφή των ρυθμών γλυκόζης στους συμμετέχοντες στη νυχτερινή βάρδια. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και την ευαισθησία της ινσουλίνης, οι οποίες συνήθως συνεργάζονται για να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης σε ένα υγιές εύρος, δεν ήταν πλέον συγχρονισμένες στους συμμετέχοντες στη νυχτερινή βάρδια. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκληθεί από τη ρύθμιση της ινσουλίνης που προσπαθεί να αναιρέσει τις αλλαγές γλυκόζης που προκαλούνται από το πρόγραμμα της νυχτερινής βάρδιας.

   Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν τους πραγματικούς μακροχρόνια εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες, για να προσδιορίσουν εάν προκαλούν παρόμοιες αλλαγές πρωτεΐνης.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο