Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη σε εστιατόρια: Ονομάζουν παρμεζάνα και Camembert τυριά κατώτερης ποιότητας

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΑπάτη σε εστιατόρια: Ονομάζουν παρμεζάνα και Camembert τυριά κατώτερης ποιότητας
spot_img

Ένα στα τέσσερα εστιατόρια παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τα προσφερόμενα πιάτα στην Τσεχία.

Ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες στα εστιατόρια διαπίστωσαν οι επιθεωρητές της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Τσεχίας. Ο έλεγχος έγινε σχετικά με τη σύνθεση του πιάτου, τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν ή αν ένα ακριβότερο συστατικό του πιάτου αντικαταστάθηκε από φθηνότερο συστατικό εις βάρος του καταναλωτή.

Το 2023, οι επιθεωρητές της CAFIA πραγματοποίησαν επιθεώρηση σε συνολικά 194 διαφορετικά καταστήματα εστίασης. Η επιθεώρηση απέδειξε την παροχή ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σε 49 εγκαταστάσεις και, ως εκ τούτου, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν παράνομες πρακτικές στο ένα τέταρτο των εγκαταστάσεων που επιθεωρήθηκαν. Σε ορισμένες εγκαταστάσεις, η επιθεώρηση διαπίστωσε περισσότερες παραβιάσεις με συνολικά 60 ευρήματα.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εξαπάτησης των καταναλωτών διαπιστώθηκε από τους επιθεωρητές όταν προσφέρουν πιάτα με τυρί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τυρί «παρμεζάνα», όπου σε 18 περιπτώσεις έγινε κατάχρηση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Parmigiano – Reggiano», αντικαθιστώντας το δηλωθέν συστατικό με άλλο φθηνότερο συστατικό με φαινομενικά παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά. Σε 2 περιπτώσεις, οι επιθεωρητές απέδειξαν κατάχρηση του όρου «Grana Padano». Σε συνολικά 19 περιπτώσεις, η επιθεώρηση διαπίστωσε μη εγκεκριμένη ένδειξη της μάρκας τυριού «Camembert», ενώ το συστατικό αντικαταστάθηκε στο πιάτο από άλλες μάρκες τυριών.

Σε 4 περιπτώσεις, η επιθεώρηση επιβεβαίωσε τη μη εγκεκριμένη χρήση του όρου «ζαμπόν», όταν η επιχείρηση χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα άλλο προϊόν κρέατος στο πιάτο που δεν συμμορφωνόταν με την ονομασία.

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι καταναλωτές εξαπατώνται συχνότερα όταν προσφέρουν πιάτα ιταλικής γαστρονομίας, π.χ. πίτσα, ζυμαρικά, ριζότο κ.λπ.

Εκτός από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η επιθεώρηση εξέτασε επίσης το τμήμα των ποτών. Οι επιθεωρητές κατέγραψαν την προσφορά οινοπνευματωδών ποτών με την ονομασία “ρούμι”. Σε συνολικά 9 περιπτώσεις, ο έλεγχος απέδειξε ότι στον καταναλωτή είχε σερβιριστεί «tuzemák» ή άλλο αλκοολούχο ποτό που δεν αντιστοιχούσε στην κατηγορία «ρούμι».

Οι ελεγκτές έδωσαν εντολή σε επιθεωρούμενα πρόσωπα για τα οποία αποδείχθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις να διορθώσουν τα σφάλματα που εντοπίστηκαν και ξεκίνησαν διοικητικές διαδικασίες για την επιβολή προστίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο