Ένα στα τέσσερα εστιατόρια παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τα προσφερόμενα πιάτα στην Τσεχία.
Ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες στα εστιατόρια διαπίστωσαν οι επιθεωρητές της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Τσεχίας. Ο έλεγχος έγινε σχετικά με τη σύνθεση του πιάτου, τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν ή αν ένα ακριβότερο συστατικό του πιάτου αντικαταστάθηκε από φθηνότερο συστατικό εις βάρος του καταναλωτή.
Το 2023, οι επιθεωρητές της CAFIA πραγματοποίησαν επιθεώρηση σε συνολικά 194 διαφορετικά καταστήματα εστίασης. Η επιθεώρηση απέδειξε την παροχή ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σε 49 εγκαταστάσεις και, ως εκ τούτου, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν παράνομες πρακτικές στο ένα τέταρτο των εγκαταστάσεων που επιθεωρήθηκαν. Σε ορισμένες εγκαταστάσεις, η επιθεώρηση διαπίστωσε περισσότερες παραβιάσεις με συνολικά 60 ευρήματα.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος εξαπάτησης των καταναλωτών διαπιστώθηκε από τους επιθεωρητές όταν προσφέρουν πιάτα με τυρί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τυρί «παρμεζάνα», όπου σε 18 περιπτώσεις έγινε κατάχρηση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Parmigiano – Reggiano», αντικαθιστώντας το δηλωθέν συστατικό με άλλο φθηνότερο συστατικό με φαινομενικά παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά. Σε 2 περιπτώσεις, οι επιθεωρητές απέδειξαν κατάχρηση του όρου «Grana Padano». Σε συνολικά 19 περιπτώσεις, η επιθεώρηση διαπίστωσε μη εγκεκριμένη ένδειξη της μάρκας τυριού «Camembert», ενώ το συστατικό αντικαταστάθηκε στο πιάτο από άλλες μάρκες τυριών.
Σε 4 περιπτώσεις, η επιθεώρηση επιβεβαίωσε τη μη εγκεκριμένη χρήση του όρου «ζαμπόν», όταν η επιχείρηση χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα άλλο προϊόν κρέατος στο πιάτο που δεν συμμορφωνόταν με την ονομασία.
Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι καταναλωτές εξαπατώνται συχνότερα όταν προσφέρουν πιάτα ιταλικής γαστρονομίας, π.χ. πίτσα, ζυμαρικά, ριζότο κ.λπ.
Εκτός από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η επιθεώρηση εξέτασε επίσης το τμήμα των ποτών. Οι επιθεωρητές κατέγραψαν την προσφορά οινοπνευματωδών ποτών με την ονομασία “ρούμι”. Σε συνολικά 9 περιπτώσεις, ο έλεγχος απέδειξε ότι στον καταναλωτή είχε σερβιριστεί «tuzemák» ή άλλο αλκοολούχο ποτό που δεν αντιστοιχούσε στην κατηγορία «ρούμι».
Οι ελεγκτές έδωσαν εντολή σε επιθεωρούμενα πρόσωπα για τα οποία αποδείχθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις να διορθώσουν τα σφάλματα που εντοπίστηκαν και ξεκίνησαν διοικητικές διαδικασίες για την επιβολή προστίμων.