Προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με τους τόνους τροφίμων που απορρίπτονται ανέγγιχτα από τους πρωινούς μπουφέδες
Η έκθεση του ΟΗΕ για το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον δείκτη απορριμμάτων τροφίμων για το 2024 διαπίστωσε ότι 1,05 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πήγαν στα σκουπίδια το 2022.
Ένα μεγάλο ποσοστό των τροφίμων αυτό προέρχεται από τους μπουφέδες των ξενοδοχείων που δεν καταναλώνονται από τους πελάτες αλλά οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταστρέψουν, ακολουθώντας τους αυστηρούς κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων.
Οποιοδήποτε προϊόν διατροφής εκτίθεται για κατανάλωση και δεν καταναλώνεται από τον πελάτη απορρίπτεται για να μετριάσει τυχόν κινδύνους για την υγεία». Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση των μπουφέδων, όλα τα τρόφιμα που βρίσκονται έξω στους πάγκους πρέπει να απορρίπτονται ακόμη και αν δεν τα έχουν αγγίξει οι πελάτες.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τα ξενοδοχεία και τις κουζίνες να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων;
Ορισμένα ξενοδοχεία πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα απόβλητα τροφίμων.
Ο όμιλος ξενοδοχείων Accor λέει ότι έχει συνεργαστεί με την εταιρεία τεχνολογίας Orbisk για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στις κουζίνες του. Η ομάδα λέει ότι οι δοκιμές σε 10 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία οδήγησαν σε μείωση 22 τοις εκατό στη σπατάλη τροφίμων σε έξι μήνες.
Το σύστημα της Orbisk χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας AI για την παρακολούθηση των συστατικών που πετιούνται, σε ποιες ποσότητες και πότε. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια επιτρέπουν στις ομάδες κουζίνας να εντοπίσουν πού είναι οι μεγαλύτερες απώλειες και να εφαρμόσουν αποκλειστικές λύσεις.