Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα τα εστιατόρια είναι γεμάτα ποντίκια και κατσαρίδες – Λουκέτο σε 21 εστιατόρια μόνο τον Απρίλιο

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΣε ποια ευρωπαϊκή χώρα τα εστιατόρια είναι γεμάτα ποντίκια και κατσαρίδες - Λουκέτο σε 21 εστιατόρια μόνο τον Απρίλιο
spot_img

Αριθμός ρεκόρ εντολών κλεισίματος σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Το πρόβλημα τρωκτικών και παρασίτων σε εστιατόρια δεν είναι σπάνιο. Υπενθυμίζεται το πρόστιμο 6.000 λιρών (περίπου 7.177 ευρώ) που  επιβλήθηκε σε έναν ιδιοκτήτη takeaway εστιατορίου από το Salford στη Βρετανία, επειδή δεν ασχολήθηκε με τους… αρουραίους και τους άφησε να κυκλοφορούν ελεύθεροι στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου. Επίσης η μεγαλύτερη χρηματική ποινή στην ιστορία ( 41,7 εκτ δολάρια)για θέματα ασφάλειας τροφίμων επιβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην αλυσίδα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ Dollar Tree για την μολυσμένη από τρωκτικά αποθήκη του Αρκάνσας. Ακόμα και ένα Fast food της McDonald’s στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγκάστηκε να κλείσει μετά την αποκάλυψη «παρασίτων». 

Τώρα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) ανακοίνωσε ότι επιδόθηκαν 21 εντολές κλεισίματος σε εστιατόρια, κατά τον μήνα Απρίλιο για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τον νόμο FSAI, 1998 και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εντολές κλεισίματος εκδόθηκαν από Λειτουργούς Περιβαλλοντικής Υγείας στο Στέλεχος Υπηρεσιών Υγείας (HSE). Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από το 2019!

Μερικοί από τους λόγους για τις εντολές κλεισίματος τον Απρίλιο περιλαμβάνουν:

  • στοιχεία μόλυνσης από τρωκτικά,
  • σημαντικές ποσότητες περιττωμάτων τρωκτικών σε όλη την εγκατάσταση,
  • συνεχιζόμενη προσβολή από κατσαρίδες στις εγκαταστάσεις, περιττώματα ποντικιού σε πολλές περιοχές τροφίμων,
  • βαριά δραστηριότητα τρωκτικών και κατσαρίδων

Εκτός από ποντίκια και κατσαρίδες στα εστιατόρια που έκλεισαν βρέθηκε:

  • πώληση τροφίμων με τον ισχυρισμό «χωρίς καρύδια» ή «χωρίς γλουτένη» σε εγκαταστάσεις που περιέχουν ξηρούς καρπούς και φιστίκια,
  • χώροι που δεν διατηρούνται σε επαρκώς υγιεινή κατάσταση,
  • αποδεικτικά στοιχεία αλλαγής των ημερομηνιών «χρήσης έως» και των αριθμών παρτίδας στα τρόφιμα και παροχής ψευδών ετικετών στα τρόφιμα,
  • τοίχοι μιας εγκατάστασης σε κακή κατάσταση δομικής επισκευής με εκτεταμένη υγρασία,
  • ανάπτυξη μούχλας,
  • χειριστές τροφίμων που δεν υπόκεινται σε επίβλεψη ή καθοδήγηση και/ή εκπαιδευμένο σε θέματα υγιεινής τροφίμων ανάλογα με την εργασιακή τους δραστηριότητα,
  • αδυναμία καθιέρωσης, διατήρησης και παροχής αποδεικτικών στοιχείων κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος της FSAI, δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών κλεισίματος που πρέπει να επιδοθούν τον Απρίλιο είναι ανησυχητικός.

     «Είκοσι μία εντολές κλεισίματος που εκδόθηκαν σε έναν μήνα είναι ο υψηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2019. Μεταξύ των λόγων για τις εντολές κλεισίματος τον Απρίλιο, αναφέρθηκε συχνά η έλλειψη επαρκών διαδικασιών για τον έλεγχο των παρασίτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ενδείξεις για εκτεταμένη δραστηριότητα ποντικών και κατσαρίδων, η οποία οδηγεί σε σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων και αποτελεί σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διασφαλίσουν ότι η επιχείρηση τροφίμων τους είναι σωστά στεγανοποιημένη και ότι αναλαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα εάν υπάρχει προσβολή από παράσιτα. Κάθε μήνα, εκδίδουμε τον κατάλογο των εκτελεστικών εντολών ως αποτρεπτικό παράγοντα, αλλά φαίνεται ότι τον περασμένο μήνα, η ασφάλεια των τροφίμων έπεσε από τη λίστα των προτεραιοτήτων για αρκετές επιχειρήσεις τροφίμων. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα και η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει πάντα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις τροφίμων. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η ασφάλεια των τροφίμων είναι νομική απαίτηση για όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων».

Να σημειωθεί ότι οι αρχές δεν δίστασαν να ανακοινώσουν στο κοινό για ποια εστιατόρια βρέθηκαν με παράσιτα τρωκτικά και άλλες παραβάσεις.

Πρόκειται για τα:

  • Ginger Lillies κινέζικο εστιατόριο, οδός Mulgrave 18, Λίμερικ
  • Medina Kebab (Lets Eat) (Take away), 329 Blarney Street, Cork
  • Georgian Delight (τομέας υπηρεσιών), Kitchen 3, 58-66 Parnell Street, Moore Street Mall, Moore Street, Dublin 1
  • Sabor Nordestino (εστιατόριο/καφέ), 58-66 Parnell Street, Moore Street Mall, Moore Street, Δουβλίνο 1
  • Spicy Bite (εστιατόριο/καφέ), Unit 1, Moore Mall, Moore Street, Dublin 1
  • Mroz (πωλητής λιανικής), Moore Street Mall, Moore Street, Dublin 1
  • Smaczne.Go! (εστιατόριο/καφέ), Moore Street Mall, 58/66 Parnell Street, North City, Dublin 1
  • D Candy (πωλητής λιανικής), Main Street, Roscommon
  • Uptown Restaurant, Old Milk Market Lane, Killarney, Kerry
  • Payless Grocery & Meat, 46 Port Road, Letterkenny, Donegal
  • Bites By Kwanghi (εστιατόριο/καφέ), Capital Dock, 83 Sir John Rogerson’s Quay, Dublin 2
  • Fresh (εστιατόριο/καφέ), Capital Dock, 4-5 Stephens Walk, Dublin 2
  • Musashi Noodles and Sushi (εστιατόριο/καφέ), 15 Capel Street, Δουβλίνο 1
  • All Bar Chicken (Κλειστός χώρος: η κουζίνα και οι χώροι αποθήκευσης) (εστιατόριο/καφέ), οδός Nassau 47, Δουβλίνο 2
  • Fortune Terrace (εστιατόριο/καφέ), 46-49 O’Connell Street Upper, Δουβλίνο 1

Έξι εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επίσημοι έλεγχοι σε σχέση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα), 2020 σχετικά με:

  • Chicking (εστιατόριο/καφέ), Μονάδα 3, O’Boyce’s Corner, Port Road, Letterkenny, Co. Donegal
  • Fitzpatrick Castle Hotel (Κλειστές περιοχές: οι λειτουργίες από Albert & Behan Kitchen, PJ’s Kitchen και Mapas Kitchen – το σερβίρισμα των ποτών από το μπαρ δεν επηρεάζεται από αυτήν την εντολή κλεισίματος), Killiney Hill Road, Killiney, Co. Dublin
  • Café Brazil (πωλητής λιανικής), Thomas Street 63, Dublin 8
  • The Ballsy Baker (Κλειστή δραστηριότητα: παραγωγή παρασκευής και πώληση προϊόντων διατροφής με τον ισχυρισμό «Χωρίς ξηρούς καρπούς» και «Χωρίς γλουτένη», και ιστότοποι διαδικτύου ή ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργεί προωθούν και διαφημίζουν την πώληση τροφίμων με αυτούς τους ισχυρισμούς) (πωλητής λιανικής) , 10 Saint Mochtas Lawn, Clonsilla, Δουβλίνο 15
  • Oriental Pantry (πωλητής λιανικής), Moore Street 22-23, Dublin 1
  • Pastel King (εστιατόριο/καφέ), Moore Street 22-23, Dublin 1

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο