Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό – Επισιτισμό

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΞενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό - Επισιτισμό
spot_img

Αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να “τρέξουν” από τις επόμενες ημέρες για όλους τους  εργαζόμενους  στον επισιτισμό, μετά την κήρυξη, ως υποχρεωτικής, της κλαδικής σύμβασης

Της Χριστίνας Κοψίνη

Ένα βήμα πριν από την κήρυξη της ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο είναι η διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης μετά και τη θετική γνωμοδότηση που διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) στη συνεδρίαση υπό την προεδρία της Γ. Γ. Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου, Άννας Στρατινάκη.

Κατόπιν αυτού, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει αμέσως την σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να “τρέξουν” από τις επόμενες ημέρες για όλους τους  εργαζόμενους  στον επισιτισμό, μετά την κήρυξη, ως υποχρεωτικής, της κλαδικής σύμβασης που έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε  να επεκταθούν οι όροι της σε όλον τον κλάδο . 

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η Σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

“Δεδομένου ότι η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή” επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Εργασίας.

Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023.

Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.ά. με ειδικότητες – μεταξύ άλλων – όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.
Σημειώνεται τέλος ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο