Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φ. Σαρίδης: Ο chef που μετατρέπει καρπούζια σε έργα τέχνης

ΑρχικήΝέαΦ. Σαρίδης: Ο chef που μετατρέπει καρπούζια σε έργα τέχνης
spot_img

cibum team


   Μπομπ Μάρλει, Τζίμι Χέντριξ, Μάικλ Τζάκσον, τρισδιάστατοι καρχαρίες, λουλούδια και λόγια αγάπης είναι μερικές από τις φιγούρες που έχει σκαλίσει όχι σε ξύλο αλλά σε …καρπούζια 38χρονος σεφ από τη Χαλκιδική. Ο Φίλιππος Σαρίδης μετατρέπει το δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού σε εντυπωσιακό διακοσμητικό και ήδη έχει φτιάξει εκατοντάδες έργα …εποχής.

   Οι δημιουργίες του τραβούν τα βλέμματα στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται στη Χαλκιδική, όπου Έλληνες και ξένοι τουρίστες, φωτογραφίζονται δίπλα στα καρπούζια, όπως εξηγεί ο ίδιος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Τα σκαλισμένα καρπούζια αρέσουν πολύ σε μικρούς και μεγάλους και όταν τα βλέπουν δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι αληθινά. Όλα γίνονται με λεπτές κινήσεις και με ειδικά μυτερά μαχαιράκια, με τα οποία σκαλίζω τα φρούτα. Βλέπω φωτογραφίες και αντιγράφω την εικόνα, τη ζωγραφίζω στο χαρτί και μετά στο καρπούζι, επομένως κάνω το σχέδιο δυο φορές. Αμέσως μετά δημιουργώ το περίγραμμα με μαρκαδόρο και στη συνέχεια με μικρές προσεκτικές κινήσεις χαρακώνω το καρπούζι έναν πόντο και δίνω σχήμα και χρώμα, αφήνοντας ανάλογα το πράσινο, το άσπρο ή το κόκκινο χρώμα του ογκώδους φρούτου», εξηγεί ο σεφ.

   Ο δημιουργικός μάγειρας ασχολείται με την κουζίνα εδώ και είκοσι χρονιά, τον τελευταίο καιρό ως σεφ και παράλληλα άρχισε και το σκάλισμα των καρπουζιών, παρακολουθώντας βίντεο με ανάλογες τεχνικές, κυρίως από σεφ του εξωτερικού. Σιγά σιγά, με πρακτική εξάσκηση εξελίχθηκε κι ενώ παλαιότερα χρειαζόταν πάνω από μια ώρα τώρα για μια δημιουργία, τώρα πια, σε κάποιες περιπτώσεις, τού αρκούν δεκαπέντε λεπτά. Μάλιστα, δεν θέλει να κρατήσει για τον ίδιο το μυστικό της τέχνη του και προσπαθεί να τη μάθει και σε νεότερους.

   «Όλα τα φρούτα σκαλίζονται. Τόσο το μήλο όσο και το ροδάκινο είναι υποψήφια να γίνουν έργα τέχνης. Μάλιστα, ενώ παλιότερα ήταν μόδα στους μπουφέδες οι φρουτοκατασκευές σε εκδηλώσεις, τώρα που τείνει να εξαφανιστεί φιλοδοξώ να το διατηρήσω, μαθαίνοντας σε νεότερους σεφ, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το σκάλισμα κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, αλλά μαθαίνεται, αρκεί κάποιος να έχει θέληση, υπομονή και φυσικά να πιάνει και το χέρι του», σημειώνει.

   Πρόσφατα σκάλισε και μεγάλες κολοκύθες, ενώ σπανιότερα κάνει έργα με πάγο, κάτι που έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και είναι πολύ δημοφιλές στην Αμερική. Όπως λέει, από τις αγαπημένες του στιγμές είναι όταν κάνει έκπληξη σε νεονύμφους και δημιουργεί δροσιστικά έργα τέχνης με ευχές και λόγια αγάπης, όπως «Να ζήσετε», σκαλισμένο πάνω στο καρπούζι.

   Φυσικά δεν λείπουν και τα ατυχήματα, ειδικά όταν είναι ώριμα τα φρούτα, οπότε το έργο δεν έχει μεγάλες αντοχές. Όσο για το αν τρώγονται τα σκαλιστά καρπούζια, ο Στέφανος Σαρίδης εξηγεί πως δεν το επιθυμεί, ωστόσο του έχει τύχει να του φάνε όλο το ντεκόρ!

 Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης: 

Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι; 

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους 

Καφές: ποια είναι η χρόνια ασθένεια που καταπολεμά 

Εάν υποτιμάτε το κάλιο στη διατροφή σας… κάνετε μεγάλο λάθος! 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης 

Βόειο κρέας: Χαμηλά τα επίπεδα μόλυνσης από Campylobacter, Salmonella και STEC 

Ποτά κάνναβης: Η νέα τάση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών 

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ 

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα!

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα 

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο