Γιατί η… κάλπη “περνάει από το στομάχι” από ποικίλες διαδρομές…
Η ψήφος είναι ίσως το σημαντικότερο προνόμιο που έχουμε ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας. Οπότε, σε αυτές τις εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε το παρόν και να επιλέξουμε ένα κόμμα που μας εκφράζει και που πιστεύουμε πως θα μπορέσει να δημιουργήσει καλύτερες δυνητικά συνθήκες για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και το μέλλον της χώρας.
Τα πολιτικά πρόσωπα χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν το φαγητό ως μέσο για να ενισχύσουν την εικόνα τους στους πολίτες εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα μάλιστα.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Business Insider, o ίδιος ο Τζορτζ Ουάσιγκτον έκανε το 1758 μια εκστρατεία, στην οποία κερνούσε μυριάδες ψηφοφόρους ποτό και φαγητό για μια θέση στον Οίκο Burgesses της Βιρτζίνια.
Πλέον, αυτή η πρακτική δεν είθισται να συμβαίνει, τουλάχιστον όχι σε ευρεία και δημόσια κλίμακα. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι πολιτικοί ακόμα και σήμερα να κάνουν τραπέζια και πάρτι σε έναν πιο διευρυμένο κύκλο γνωστών (και φίλων των γνωστών τους) για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.
Ως εκ τούτου, θα έλεγε κανείς πως “η κάλπη περνάει από το στομάχι”, κατά μία έννοια.
Μείζονος σημασίας οι πολιτικές που αφορούν στα τρόφιμα στον καθορισμό της ψήφου
Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η σημαντικότερη αιτία που οι τιμές τροφίμων συνεχίζουν το ράλι ανόδου και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ ότι πριν την πανδημία όπως ανέφεραν πρόσφατα και οι Financial Times. Σε ολόκληρο τον κόσμο τα τρόφιμα σημειώνουν ρεκόρ στις τιμές (για παράδειγμα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε στο 10,1% επιστρέφοντας στο υψηλό 40 ετών που κατέγραψε τον περασμένο Ιούλιο) και δεν αποτελεί εξαίρεση και η Ελλάδα που παλεύει με τον αυξημένο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων καταναλωτή. Σε όλη την G7, το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές έχει αυξηθεί κατά 12,7% κατά μέσο όρο το περασμένο έτος.
“Νηστικός ψηφοφόρος δεν… χορεύει” (part I)
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή οι πολιτικές που αφορούν στην κάλυψη των ανισοτήτων με μέτρα κράτους πρόνοιας σε τομείς, όπως η διατροφή και ο επισιτισμός των πολιτών ήταν βασικές από ανέκαθεν και πάντα αποτελούσαν βασικό παράγοντα που καθόριζε την έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης. Η τιμή των τροφίμων μάλιστα ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στις πρόσφατες εκλογές της Τουρκίας, όπου πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες παίρνουν ψωμί με επιδότηση. Στις εκλογές του 2022 στις ΗΠΑ οι τιμές των τροφίμων καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Όταν οι άνθρωποι αξιολογούν ποιον πρόκειται να ψηφίσουν, συχνά σκέφτονται πώς πάει η οικονομία, και ειδικότερα οι τιμές των τροφίμων είναι ένας πολύ άμεσος τρόπος να κριθεί το αποτέλεσμα» είπε τότε ο Kevin Wagner, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Florida Atlantic University.
Αν και αυτές οι εκλογές έχουν αποκτήσει πολύ απρόβλεπτο χαρακτήρα, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν μια διαχρονική δυσαρέσκεια των πολιτών από τα μέτρα των εκάστοτε κυβερνήσεων για τη διατροφή και τα μέτρα στήριξης.
Η επιβίωση των νοικοκυριών πάντα θα είναι το βασικότερο στοιχείο για την ψήφο και δεν υφίσταται επιβίωση χωρίς φαγητό. Αυτό είναι κάτι που οι υποψήφιοι πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους, και να πάρουν δραστικά μέτρα. Γιατί το περιβόητο market pass, όπως φάνηκε άλλωστε, δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετό…
Δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν, εξαιτίας των μαζικών εξεγέρσεων από τους πολίτες μετά την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, εστιάζει στην επίλυση ζητημάτων που απασχολούν το μέσο νοικοκυριό, όπως χαρακτηριστικά είναι οι αυξημένες τιμές λιανικής των τροφίμων και μάλιστα απείλησε τη βιομηχανία τροφίμων με πρόσθετη φορολογία εάν δεν μειώσει τις τιμές λιανικής.
“Νηστικός ψηφοφόρος δεν χορεύει” (part II)
Η ψηφοφορία καμιά φορά μπορεί να περιλαμβάνει αναμονή στην ουρά, οπότε φροντίστε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με ενέργεια πριν τη διαδικασία, τρώγοντας κάτι θρεπτικό. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά σνακ -κατά προτίμηση αλμυρά- και νερό, σε περίπτωση που όντως χρειαστεί να περιμένετε ώρες.
Εντάξει, ίσως στην Ελλάδα αυτό να μην συμβαίνει και τόσο. Έχουμε αρκετά εκλογικά κέντρα και πολύς κόσμος ψηφίζει και εκτός Αθηνών, με αποτέλεσμα λιγότερο συνωστισμό και τη διαδικασία να παίρνει το περισσότερο μισή με μία ώρα. Οπότε γιατί το αναφέρουμε αυτό;
Επειδή, σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, δεν επιτρεπόταν σε ανθρώπους να πωλούν φαγητό και νερό έξω από τα εκλογικά κέντρα και στην ουρά αναμονής σε πολιτείες, όπως στη Τζόρτζια, οι ψηφοφόροι περίμεναν ως και 10 ώρες προτού μπουν να καταθέσουν την ψήφο τους!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη διαδικασία ή να αποθαρρυνθούν από το να πάνε να ψηφίσουν ξανά. Και επειδή η ψήφος είναι ιδιαίτερα σημαντική για να χαθεί, η προετοιμασία είναι το παν.