Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναπτύσσει μια 10ετή παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο τη μείωση των αντιμικροβιακών ουσιών στα συστήματα αγροδιατροφής.
Ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu είπε στην έκτη συνάντηση της Global Leaders Group για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση ότι ο οργανισμός είναι «πλήρως δεσμευμένος» στον περιορισμό της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής ( AMR ). Μαζί με τη δεκαετή στρατηγική, ο FAO έχει αναπτύξει μια διεθνή πλατφόρμα πληροφορικής παρακολούθησης AMR για να αντιμετωπίσει το υπάρχον κενό πληροφοριών στα συστήματα αγροδιατροφής.
Ο οργανισμός φιλοξενεί επίσης την πλατφόρμα AMR Multi-Stakeholder Partnership Platform , έναν μηχανισμό για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ενός ευρέος φάσματος.
Τα αντιμικροβιακά, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αντιικών, των αντιμυκητιασικών και των αντιπαρασιτικών, είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.
Η AMR εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα, καθιστώντας τις λοιμώξεις πιο δύσκολες στη θεραπεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθένειας, σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Η κακή χρήση και η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών είναι οι κύριοι μοχλοί για την ανάπτυξη ανθεκτικών στα φάρμακα παθογόνων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι η AMR ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία. Η AMR επηρεάζει δυσανάλογα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και συμβάλλει σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση Global Research on Antimicrobial Resistance. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι επιπλέον 24 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξαναγκαστούν σε ακραία φτώχεια μέχρι το 2030, εάν δεν ληφθούν μέτρα για το θέμα σήμερα.
Ο γενικός διευθυντής υπογράμμισε τη σημασία μιας προσέγγισης One Health για τη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Το One Health είναι μια ολοκληρωμένη, ενοποιητική προσέγγιση που στοχεύει στη βιώσιμη εξισορρόπηση και βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων, αναγνωρίζοντας ότι είναι στενά συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώμενα.
Πηγή:agriland.ie