Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παροχή τροφής, σωστής διατροφής και θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο
Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια μπορούν δυνητικά να συμβάλουν περισσότερο στη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής, αλλά πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η περαιτέρω ανάπτυξη είναι αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη και αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο των ψαράδων και των ιχθυοκαλλιεργητών μικρής κλίμακας. υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu άνοιξε την 35η Σύνοδο της Επιτροπής Αλιείας (COFI35), του μοναδικού παγκόσμιου διακυβερνητικού φόρουμ που παρέχει συστάσεις και συμβουλές πολιτικής σε κυβερνήσεις, περιφερειακούς φορείς αλιείας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα και Διεθνής κοινότητα.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παροχή τροφής, διατροφής και θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο», είπε ο Κου, προσθέτοντας: «Οι πολύτιμοι υδάτινοι πόροι μας πρέπει να διαχειρίζονται και να χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα. και βιώσιμα, καθοδηγούμενη από την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη» σύμφωνα με αυτό που ο FAO αποκαλεί Blue Transformation.
Η συνάντηση COFI αυτής της εβδομάδας (5-9 Σεπτεμβρίου) συζητά πώς να αναπτυχθεί η παγκόσμια υδατοκαλλιέργεια βιώσιμα και δίκαια, να βελτιωθεί η διαχείριση της αλιείας και να αυξηθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη της παράνομης, λαθραία και άναρχης αλιείας (IUU) και πώς να εξασφαλιστεί η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αειφόρος ανάπτυξη της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κλίματος.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση του COFI περιλάμβανε παρατηρήσεις από τον Peter Thomson, Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς και τον Rafael Grossi, Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, με τον οποίο ο FAO έχει εκτεταμένη συνεργασία.
Εφαρμοστικός Κώδικας Δεοντολογίας
Τα μέλη θα συζητήσουν επίσης την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς για Υπεύθυνη Αλιεία , ένα βασικό μέσο που καθοδηγεί τις προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 25 χρόνια.
Για να υποστηρίξει περαιτέρω την εφαρμογή του Κώδικα, η Επιτροπή θα καλέσει τις χώρες να εγκρίνουν τις πρώτες Εθελοντικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Μεταφόρτωση , ένα νέο μέσο που θα παρέχει στα μέλη και τους οργανισμούς κρίσιμα πρότυπα που θα εφαρμόζουν στις πολιτικές και τους κανονισμούς τους.
Η ρύθμιση, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της μεταφόρτωσης υποστηρίζει τη βιώσιμη αλιεία. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα κενά που επιτρέπουν στα ψάρια που προέρχονται από παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (IUU) να μεταφέρονται από το ένα σκάφος στο άλλο χωρίς άδεια και να εισέρχονται στην αγορά.
Όπως αποκαλύπτει η ναυαρχίδα του FAO για το 2022, The State of World Fisheries and Aquaculture , η υδατοκαλλιέργεια γνώρισε δραματική ανάπτυξη και η ζήτηση των καταναλωτών αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση. Η ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα στην Ασία, ανέβασε τη συνολική παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στο ιστορικό υψηλό των 214 εκατομμυρίων τόνων το 2020.
Η παγκόσμια κατανάλωση υδρόβιων τροφίμων (εξαιρουμένων των φυκιών) έχει αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,0 τοις εκατό από το 1961, φθάνοντας τα 20,2 κιλά κατά κεφαλήν, υπερδιπλάσια κατανάλωση τη δεκαετία του 1960.
Ο FAO έχει δεσμευτεί για τον «Γαλάζιο Μετασχηματισμό», μια οραματική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των διπλών προκλήσεων της επισιτιστικής ασφάλειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαια αποτελέσματα και ισότητα των φύλων. Το COFI35 θα δώσει την ευκαιρία να το συζητήσουμε περαιτέρω στο πλαίσιο της προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικής και πρακτικών, καθώς και της τεχνολογικής καινοτομίας.
Ο Qu ανακοίνωσε επίσης την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου συνταγών ψαριών του FAO, προϊόν της πρωτοβουλίας του στην τελευταία συνεδρίαση του COFI, καλώντας τα μέλη και το προσωπικό του FAO να μοιραστούν πώς βιώνουν το ψάρι ως τροφή στη ζωή τους. Το βιβλίο συνδυάζει συνταγές φαγητού από όλο τον κόσμο με τις τεχνικές πληροφορίες του FAO σχετικά με την οικολογία, τη βιωσιμότητα και το θρεπτικό περιεχόμενο των ψαριών που χρησιμοποιούνται στις συνταγές, ορισμένες από γνωστούς σεφ.
Βιοτεχνική αλιεία και υδατοκαλλιέργεια
Για τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους Βιοτεχνικής Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας , μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα για να συζητηθεί η κρίσιμη συμβολή των ψαράδων και των ιχθυοκαλλιεργητών μικρής κλίμακας στη ζωή και τη διαβίωση ολόκληρων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες .
«Όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε τις φωνές και τις ανάγκες των μικρής κλίμακας, των ψαράδων, των ιχθυοκαλλιεργητών και των ιχθυοεργατών», είπε ο Κου όταν άνοιξε την εκδήλωση, αποτίοντας φόρο τιμής στις «γυναίκες, άνδρες, νεολαία. , Αυτόχθονες πληθυσμοί και αγροτικές κοινότητες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των υποτομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας. Σήμερα, είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε αυτόν τον ιστορικό, αλλά δυναμικό και καινοτόμο τρόπο ζωής και να τον διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές».
Ο Qu τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης εθνικών σχεδίων και στρατηγικών για την υποστήριξη της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας, βασιζόμενη σε καθιερωμένα μέσα όπως οι Εθελοντικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Διασφάλιση της Αειφόρου Αλιείας Μικρής Κλίμακας στο πλαίσιο της επισιτιστικής ασφάλειας και της εξάλειψης της φτώχειας .