Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φινλανδία: Παράνομη εισαγωγή απειλούμενου είδους φάλαινας – Βρέθηκαν 36 τόνοι κρέατος

ΑρχικήΝέαΦινλανδία: Παράνομη εισαγωγή απειλούμενου είδους φάλαινας - Βρέθηκαν 36 τόνοι κρέατος
spot_img

Κρέας από φάλαινα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τροφής για σκύλους.

Οι φινλανδικές αρχές αποκάλυψαν την παράνομη εισαγωγή κρέατος φάλαινας από τη Νορβηγία για χρήση σε τροφές για σκύλους.

- Advertisement -

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το 2022 εισήχθησαν στη Φινλανδία περίπου 36 τόνοι κρέατος φάλαινας μινκ (minke), ενός είδους που προστατεύεται από τη Σύμβαση CITES, κατά παράβαση της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας. Οι αποστολές αποτελούνταν από 72 τόνους λουκάνικα σκύλων, εκ των οποίων το μισό ήταν κρέας φάλαινας μινκ και το υπόλοιπο κρέας πουλερικών.

Η τροφή δεν πωλήθηκε στο εμπόριο, αλλά η παραγωγή της ήταν από τη Νορβηγία ειδικά για έναν Φινλανδό εισαγωγέα. Τα φινλανδικά τελωνεία επιβεβαίωσαν ότι το κόστος ήταν σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του κρέατος φάλαινας. «Οι τροφές για σκύλους που περιείχαν κρέας φάλαινας εισήχθησαν ουσιαστικά λόγω της προσιτής τιμής», δήλωσε ο Tuomo Kunnari, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτές οι εισαγόμενες ποσότητες έχουν ταΐσει μεγάλο αριθμό σκύλων».

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν τα σουηδικά τελωνεία ανέκοψαν ένα φορτίο καθ’ οδόν προς τη Φινλανδία. Εντόπισαν παρατυπίες στα έγγραφα εκτελωνισμού και ανακατεύθυναν το φορτίο πίσω στη Νορβηγία. Τα φινλανδικά τελωνεία ξεκίνησαν έρευνα σε συνεργασία με τις σουηδικές και νορβηγικές αρχές, η οποία οδήγησε σε συνεντεύξεις με πέντε άτομα που συνδέονται με την υπόθεση.

Η φάλαινα μινκ, αν και δεν κινδυνεύει παγκοσμίως με εξαφάνιση, προστατεύεται από τη σύμβαση CITES και τη φινλανδική νομοθεσία λόγω ανησυχιών για τον πληθυσμό της σε ορισμένες περιοχές, όπως ο βορειοανατολικός Βόρειος Ατλαντικός. Η φινλανδική νομοθεσία απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων φάλαινας από όλες τις χώρες, ενώ η νομοθεσία CITES της Νορβηγίας απαγορεύει ρητά την εξαγωγή κρέατος φάλαινας μινκ για εμπορικούς σκοπούς στη Φινλανδία.

Η φινλανδική εισαγγελική περιφέρεια της Βόρειας Φινλανδίας εξετάζει τώρα τις κατηγορίες που σχετίζονται με ένα επιβαρυντικό αδίκημα διατήρησης της φύσης και παραβάσεις του τελωνειακού εκτελωνισμού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση χρήσης κρέατος φάλαινας σε τροφές για σκύλους στη Σκανδιναβία. Το 2021, αρκετοί τόνοι κρέατος φάλαινας παραδόθηκαν σε μια εταιρεία τουρισμού για έλκηθρο σκύλων στη Νορβηγία, σύμφωνα με την Whale and Dolphin Conservation, μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Η ανακάλυψη υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση προστατευόμενων ειδών για εμπορικούς σκοπούς, ακόμη και όταν αυστηρότεροι κανονισμοί στοχεύουν στον περιορισμό τέτοιων πρακτικών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα