Το απλό κόλπο που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, χωρίς να επηρεάσει τη γεύση του και η αντίθετη άποψη.
Πολλά σουπερμάρκετ έχουν καταργήσει την ημερομηνία λήξης στο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, όπως τα Sainsbury’s και τα Marks&Spencer και τις αντικατέστησαν με ημερομηνίες “καλύτερα πριν από” ( Best before) για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Το ίδιο έκανε και η αλυσίδα Morrisons προκαλώντας την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων FSA να απευθύνει σύσταση προς τους καταναλωτές, να χρησιμοποιούν πάντα αισθητηριακές δοκιμές, όπως το «τεστ όσφρησης», για τρόφιμα με επισήμανση ημερομηνίας “best before”.
Το τεστ όσφρησης αν και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και χρόνια σε πολλά νοικοκυριά μεταξύ των οποίων και ελληνικά που ότι και να λέει η ημερομηνία λήξης, δεν πετάνε το γάλα αν δεν έχει χαλάσει. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο για να καταλάβουν εάν το γάλα έχει χαλάσει: το ρίχνουν σε ένα φλιτζάνι τσάι και καφέ και αν διαχωρίζεται τότε το πετάνε. Για αυτά τα νοικοκυριά λοιπόν που δεν διαβάζουν τις ημερομηνίες ίσως είναι χρήσιμη η συμβουλή του ειδικού αποθήκευσης Vlatka Lake, που μίλησε στο Express.co.uk.
Καταρχήν η βασική συμβουλή είναι πως η μέθοδος αποθήκευσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και τη γεύση του γάλακτος. Απλές κινήσεις, όπως η θέση του γάλακτος στο ψυγείο και ο τρόπος σφράγισής του, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το γάλα, είτε πλήρες είτε αποβουτυρωμένο, αποθηκεύεται καλύτερα στους 3 βαθμούς Κελσίου. Στα περισσότερα ψυγεία, αυτή η θερμοκρασία βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος των κάτω ραφιών, σημείο όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και δεν επηρεάζεται εύκολα από το άνοιγμα της πόρτας. Επιπλέον το μπουκάλι πρέπει να κλείνει καλά καθώς η έκθεση στον αέρα μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερη αλλοίωση.
Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα, είναι πως σύμφωνα με τον Lake προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι στο γάλα σας μπορεί να παραταθεί η φρεσκάδα του και να διαρκέσει περισσότερο. Το αλάτι βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων που προκαλούν αλλοίωση του γάλακτος. Φροντίστε μόνο να προσθέσετε πολύ μικρή ποσότητα, καθώς το πολύ αλάτι μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του γάλακτος. Καλό θα είναι επίσης να το κουνήσετε αρκετά για να διαλυθεί.
Η αντίθετη άποψη
Ο Narriman Looch, του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων, σχολιάζοντας το θέμα στην HuffPost UK είπε: “Δεν συνιστούμε να προσθέτετε αλάτι στο γάλα για να το διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”. Η ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Sylvia Anderson συμφώνησε μαζί του. «Σε όλα τα 35 χρόνια που έχω δουλέψει με το φαγητό, δεν έχω ακούσει ποτέ για αυτό το σχόλιο. Δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει, γιατί η διαδικασία παραγωγής του γάλακτος έχει ήδη ολοκληρωθεί. Συνήθως αλάτι, ζάχαρη, λάδι και ξύδι προστίθενται στα προϊόντα στην αρχή της παραγωγής για να γίνει το πιάτο ασφαλές και να σταματήσει η ανάπτυξη βακτηρίων».
Το σίγουρο είναι πως αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, τοποθετήστε το στο σωστό σημείο του ψυγείου, ή εναλλακτικά μπορείτε να το καταψύξετε πριν από την ημερομηνία χρήσης του, μεταφέροντας το σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε παγοθήκες. Απλά φροντίστε να μην καταψύξετε το γάλα που έχει ήδη λήξει. Το μη ανοιγμένο γάλα μπορεί να καταψυχθεί στην αρχική του συσκευασία για έως και έξι εβδομάδες. Τέλος, είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης του γάλακτος πριν το αγοράσετε.