Καταρρίπτοντας τους μύθους περί ενοχών και υπερβολών που συνοδεύουν τα φαγοπότια των Χριστουγέννων!
Στις γιορτές κάνουμε υπερβολές στο φαγητό και το ποτό, σωστά; Ειδικά η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσφέρει αλλεπάλληλες ευκαιρίες γαστρονομικής απόλαυσης. Τρώμε, πίνουμε στα τραπέζια συγγενών και φίλων, αλλά μετά τις γιορτές κατακλυζόμαστε από συναισθήματα ενοχής και φόβου γιατί έχουμε αναιρέσει τις υγιεινές συνήθειες του υπόλοιπου χρόνου. Μήπως όμως αδικούμε υπερβολικά τους εαυτούς μας και ανησυχούμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει;
Οι ειδικοί της διατροφής διαλύουν μερικούς μύθους γύρω από τις υπερβολές των Χριστουγέννων και δίνουν μερικές απλές συμβουλές για απόλαυση χωρίς τύψεις:
1. Πόσα κιλά παίρνουμε στις γιορτές; Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αύξηση βάρους, αλλά όχι τόσο δραματική όσο θα πίστευε κανείς. Κατά μέσο όρο μπορεί να πάρουμε 700 γραμμάρια με το εορταστικό φαγοπότι. Αλλά επειδή οι άνθρωποι είναι περίπλοκη και οι κουλτούρες τους από περιοχή σε περιοχή ποικίλουν, ακόμη και αυτός ο μέσος όρος δεν είναι απόλυτος. Οι μελέτες που δείχνουν τα…. περίσσεια κιλά των γιορτών προέρχονται από το βόρειο ημισφαίριο, όπου οι διακοπές της περιόδου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, η υγεία είναι πολύ πιο περίπλοκη και σημαντική από το βάρος και την κουλτούρα της δίαιτας.
2. Το φαγητό δεν είναι μόνο θερμίδες. Είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτισμών και του κύκλου του χρόνου, των εποχών και των γιορτών σε καθέναν από αυτούς. Το φαγητό συμβάλλει στις κοινωνικές σχέσεις μας, στην πολιτιστική και συναισθηματική ευημερία. Μας δένει με τους αγαπημένους και τις παραδόσεις μας κι είναι κρίμα να το αξιολογούμε μόνο με τη ζυγαριά και τους θερμιδοδείκτες
3. Γνωριστείτε με την ομοιόσταση. Αυτή η λέξη σημαίνει ότι στα έμβια όντα, φυσικά και στον άνθρωπο, η βιολογία μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές για να διατηρήσει τα πράγματα στην κανονική τους σταθερή κατάσταση. Επομένως, το σώμα μας, αν για μερικές μέρες ή και εβδομάδες τρώμε περισσότερο από τα συνήθη, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. Η ομοιόσταση, άλλωστε, είναι ο μηχανισμός χάρη στον οποίο η απώλεια βάρους είναι δύσκολη, παρά τις περιοριστικές δίαιτες. Το σώμα μας προσαρμόζεται στη χρήση λιγότερης ενέργειας. Και αντιστρόφως, παρά τις μεγάλες, απολαυστικές πανδαισίες των γιορτών και τις πολλές θερμίδες που καταναλώνουμε, το σώμα φροντίζει να τις αποβάλλει με ένα ταχύτερο μεταβολισμό. Επομένως, το μυστικό είναι μια ισορροπία μεταξύ απόλαυσης και ισορροπημένης διατροφής.
4. Το ποτό με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ την περίοδο των εορτών αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ. Μεταξύ άλλων, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων αλλά και βίαιης συμπεριφοράς. Η ενυδάτωση και η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών ανάμεσα σε μεγάλες δόσεις αλκοολούχων θα μειώσει το hangover, αλλά δεν θα εξαλείψει τους άμεσους και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.
5. Ασφάλεια τροφίμων. Στις γιορτές το φαγητό που μεταφέρεται από σπίτι σε σπίτι, τα ξεχειλισμένα από τρόφιμα ψυγεία κι άλλες γιορταστικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Οι απλοί κανόνες- πλύσιμο των χεριών, γάντια στην επαφή με άψητα κρέατα, αποθήκευση τροφίμων στην κατάλληλη θερμοκρασία, γνώση πιθανών αλλεργιών στους καλεσμένους σας- αρκούν για να κρατήσουν την απόλαυση του οικογενειακού ή φιλικού τραπεζιού των γιορτών ασφαλή και χωρίς απρόοπτα.
Το συμπέρασμα; Οι ενοχές για την κατανάλωση των γιορτών μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινές με τις υπερβολές σε φαγητό και ποτό. Η απόλαυση μπορεί να είναι ασφαλής και υγιεινή αν κρατήσουμε ισορροπία, μέτρο και πάνω απ’ όλα καλή παρέα.