Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωμοδότηση για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο propamocarb στα ραπανάκια

ΑρχικήΝέαΓνωμοδότηση για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο propamocarb στα ραπανάκια
spot_img

Τα συμπεράσματα της EFSA.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία (FPS) Υγείας, Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια εθνική αρχή του Βελγίου για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία propamocarb στα ραπανάκια για τα κατάλοιπα που απαντώνται στις ρίζες ραπανάκια και στα μικρά φύλλα ραπανάκια (προτείνεται να ταξινομηθούν στην υποομάδα της ρωμαϊκής ρόκας/ρουκόλας).

- Advertisement -

Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη της αίτησης κρίθηκαν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ για τα ραπανάκια και τα μικρά φύλλα ραπανάκια. Υπάρχουν επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για την επιβολή της εφαρμογής για τον έλεγχο των υπολειμμάτων propamocarb στα υπό εξέταση προϊόντα στο επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg.

Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη χρήση του propamocarb σύμφωνα με την αναφερόμενη γεωργική πρακτική είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η εκτίμηση του χρόνιου κινδύνου για τον καταναλωτή πρέπει να θεωρείται ενδεικτική, δεδομένου ότι επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις ελλείψεις δεδομένων που εντοπίστηκαν κατά την επανεξέταση των ΑΟΚ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα