Ο σημαντικός ρόλος του μαγειρικού λαδιού.
Πολλά τρόφιμα που παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα περιλαμβάνουν πρώτες ύλες που αναμειγνύονται μαζί σε τεράστιες μηχανές από ανοξείδωτο χάλυβα που μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Με την επανειλημμένη χρήση, οι επιφάνειες του εξοπλισμού αποκτούν μικροσκοπικές γρατζουνιές και αυλακώσεις, παρέχοντας στα βακτήρια και τα βιοφίλμ το τέλειο μέρος για να κρυφτούν.
Ενώ οι επιφανειακές γρατζουνιές μπορεί να φαίνονται μικρές με γυμνό μάτι, μοιάζουν με φαράγγι για τα βακτήρια, τα οποία έχουν μέγεθος μόνο μερικά μικρόμετρα. Τα επιφανειακά παγιδευμένα υπολείμματα τροφίμων και βακτήρια αυξάνουν στη συνέχεια τον κίνδυνο μόλυνσης από μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. coli.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Materials δείχνει ότι το μαγειρικό λάδι λειτουργεί εξαιρετικά καλά στην απώθηση των βακτηρίων σε ορισμένες επιφάνειες, μειώνοντας δυνητικά τα επίπεδα κατά περίπου 1.000 φορές στις κατσαρόλες και τα τηγάνια – πράγμα που σημαίνει ότι οι κουζίνες και οι χώροι επεξεργασίας τροφίμων θα είναι πολύ πιο ασφαλείς και πιο υγιεινές.
Η μαζική παραγωγή τροφίμων απαιτεί το χειρισμό των πρώτων υλών σε μεγάλα μηχανήματα από ανοξείδωτο χάλυβα που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να καθαριστούν, με τα βακτήρια να ευδοκιμούν στις μικρές εγκοπές και τις εσοχές που δημιουργούνται σε αυτού του είδους τις επιφάνειες με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά η απλή προσθήκη ενός λεπτού στρώματος μαγειρικού ελαίου στη μεταλλική επιφάνεια μπορεί να απωθήσει τα βακτήρια και να αποτρέψει τη μόλυνση από μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. coli, όπως έδειξε τώρα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.
«Η επικάλυψη μιας επιφάνειας ανοξείδωτου χάλυβα με ένα καθημερινό μαγειρικό λάδι αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στην απώθηση των βακτηρίων», λέει ένας από τους επικεφαλείς της μελέτης, ο Ben Hatton από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.
«Το λάδι γεμίζει τις ρωγμές, δημιουργεί ένα υδρόφοβο στρώμα και λειτουργεί ως φράγμα για τους μολυσματικούς παράγοντες στην επιφάνεια».
Αυτές οι ασφαλείς για τα τρόφιμα ολισθηρές επιστρώσεις με βάση το λάδι (FOSCs), για να πάρουν το επίσημο όνομά τους, αναπτύχθηκαν με βάση προηγούμενη έρευνα από το Χάρβαρντ. Εκείνη η προηγούμενη εργασία εξέταζε τρόπους παγίδευσης λιπαντικών σε υλικά για τη δημιουργία μιας ολισθηρής αλλά όχι κολλώδους επιφάνειας.
Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι η επίστρωση μπορεί να αντέξει σε αρκετά έντονο πλύσιμο και να παραμείνει αποτελεσματική. Θα μπορούσε επίσης να επανατοποθετηθεί αρκετά εύκολα, όπως δείχνει η μελέτη, οπότε τα μηχανήματα θα μπορούσαν να διατηρηθούν απαλλαγμένα από βακτήρια μακροπρόθεσμα.
Αν και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα προτού αυτό εφαρμοστεί, είναι δυνητικά ένας απλός, χαμηλού κόστους και ασφαλής τρόπος για την πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων στην προετοιμασία τροφίμων – και η πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων εξ αρχής είναι μια πολύ πιο κομψή λύση από το να προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε από μικροσκοπικές ρωγμές σε μια επιφάνεια με λειαντικά χημικά.
Η ομάδα των ερευνητών πρόκειται να συνεχίσει να εξετάζει διαφορετικούς συνδυασμούς ελαίων και επιφανειών για να δει αν μπορεί να βελτιώσει τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Όπως επισημαίνει η ομάδα, περίπου 3.000 θάνατοι ετησίως αποδίδονται σε τροφιμογενείς ασθένειες στις ΗΠΑ, αριθμός που εκτοξεύεται στα 2 εκατομμύρια ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μια τεχνική όπως αυτή, που μπορεί να εισαχθεί σχεδόν οπουδήποτε, μπορεί ενδεχομένως να σώσει πολλές ζωές.