Πιθανός κίνδυνος για τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία ακόμη και χειρουργική επέμβαση
Άλλο ένα προϊόν επικίνδυνο για κατανάλωση ανακάλεσε ο FDA. Πρόκειται για τη βιολογική σάλτσα ντομάτας με το όνομα SALSA της Glaser Organic Farms, η οποία, εκτός του μάνγκο και των βοτάνων που περιέχει, σύμφωνα με την ετικέτα, μπορεί να έχει κι ένα όχι και τόσο βιολογικό συστατικό: το γυαλί!
Δείτε ακόμη: «Μην δίνετε στα παιδιά σας αυτό το φαγητό για πρωινό» – Προειδοποίηση διατροφολόγου
Ο FDA μάλιστα αναφέρει ότι η εταιρεία Glaser δεν εξέδωσε δελτίο τύπου για την ανάκληση που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, όπως όφειλε, 202 δοχείων 8 ουγγιών από την παρτίδα αρ. 0110092451 της All Raw Vegan Certified Organic Salsa, με ημερομηνία λήξεως την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμη: Lidl Hellas: Τι γίνεται με τα σκουλήκια στις σοκολάτες; Νέα καταγγελία για προϊόν που αγοράστηκε στην Αμαλιάδα (βίντεο)
Η σάλσα μπορεί να έχει αποσταλεί, να έχει αγοραστεί στο Glaser’s Farm Store St. ή στην τοποθεσία Coconut Grove Saturday Farmers Market στο 3300 Grand Ave στο Μαϊάμι. Οι αρχές συνιστούν στο κοινό να την επιστρέψει στο σημείο αγοράς και να μην την καταναλώσει.
Διαβάστε ακόμη: Αποκαλύφθηκαν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που προκάλεσαν τον θάνατο των έξι μαθητών δημοτικού
Πώς μπαίνει το γυαλί στα συσκευασμένα τρόφιμα;
Συνήθως (αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ) τα κομμάτια γυαλιού που μολύνουν τρόφιμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση.
Δείτε ακόμη: Μετά τη Johnson & Johnson ανακαλείται κι άλλη βρεφική πούδρα με καρκινογόνο αμίαντο
Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να υιοθετούν ορθές πρακτικές παρασκευής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εισόδου γυαλιού και άλλων ξένων ουσιών στα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στο χειρισμό του εξοπλισμού και των πρώτων υλών και να δημιουργούν συστήματα υγιούς παρακολούθησης για να διασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Δείτε ακόμη: Η Danone ανακαλεί κρέμα «Zero Sugar» επειδή περιέχει ζάχαρη