Η απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρασκευαστών Ζωοτροφών στους δασμούς στη λυσίνη από την Κίνα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρασκευαστών Ζωοτροφών (FEFAC), Pedro Cordero, σχολίασε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στη λυσίνη από την Κίνα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2025.
Στην τοποθέτησή του σχετικά με αυτό το μέτρο που αφορά βασικά πρόσθετα ζωοτροφών, δήλωσε: «Οι παραγωγοί προμειγμάτων και σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των προσωρινών δασμών στη λυσίνη. Σήμερα, η ΕΕ προμηθεύεται περίπου το 60% της λυσίνης που χρειάζεται από την Κίνα, με τη συνολική ετήσια χρήση να φτάνει τους 500.000 τόνους υδροχλωρικής λυσίνης. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές, είτε εντός της ΕΕ είτε από άλλες χώρες, που να μπορούν να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές. Ως εκ τούτου, αυτό το μέτρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο των ζωοτροφών και της κτηνοτροφίας στην ΕΕ.»
Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι οι συγκεκριμένοι δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στην αγορά, καθώς θα μειώσουν τις εισαγωγές λυσίνης και θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των τιμών της.
«Η FEFAC καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της απόφασης, καθώς μπορεί να διαταράξει την προμήθεια λυσίνης και να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά της ΕΕ. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα στους τομείς της πουλερικής και χοιροτροφικής παραγωγής. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε την παροχή στοχευμένων οικονομικών ενισχύσεων στους πληττόμενους παραγωγούς.»
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η FEFAC δεν υποστηρίζει πρακτικές ντάμπινγκ που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής πρόσθετων ζωοτροφών.
«Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αναγνώριση των βασικών αμινοξέων και βιταμινών ως κρίσιμα υλικά και να σχεδιάσει στρατηγικές για την αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό απαιτεί την προσαρμογή των υφιστάμενων πολιτικών, ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή και να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές, ειδικά από την Κίνα.»