Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ ενέκρινε την πρόταση της EFSA για απαγόρευση 8 αρωματικών υλών “καπνίσματος”

ΑρχικήΝομοθεσίαΗ ΕΕ ενέκρινε την πρόταση της EFSA για απαγόρευση 8 αρωματικών υλών "καπνίσματος"
spot_img

Περίοδος προσαρμογής 5 χρόνια για κρέας και ψάρια και 2 χρόνια όταν τα αρώματα χρησιμοποιούνται για γεύση «καπνιστού» σε σνακ, σούπες και σάλτσες.

 Τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής να μην ανανεωθεί η έγκριση 8 αρωματικές ύλες που δίνουν γεύση «καπνιστού» στα τρόφιμα. Μετά από μια περίοδο σταδιακής κατάργησης, αυτές οι αρωματικές ύλες δεν θα επιτρέπονται πλέον για χρήση στην ΕΕ.

Οι αρωματικές ύλες καπνού χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, μια μακρόχρονη πρακτική που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και ως αρωματικές ύλες σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπες, σάλτσες, ποτά, πατατάκια, σνακ, βρώσιμα παγάκια και γλυκίσματα. Οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική λειτουργία, αλλά όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν καπνιστή γεύση.

Οι σχετικές αποφάσεις βασίζονται σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και για τις οκτώ αρωματικές ύλες για κάπνισμα που αξιολογήθηκαν, οι ανησυχίες σχετικά με τη γονοτοξικότητα είτε επιβεβαιώνονται είτε δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η γονιδιοτοξικότητα είναι η ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το γενετικό υλικό των κυττάρων. Αλλαγές ή μεταλλάξεις στις γενετικές πληροφορίες μέσα σε ένα κύτταρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι κληρονομικές ασθένειες. Για αυτόν τον τύπο τοξικότητας, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο. Η γνώμη της EFSA βασίζεται σε μια ενημερωμένη μεθοδολογία, η οποία αξιολογεί νέα δεδομένα που υποβλήθηκαν από τους αιτούντες. Αφορά τις συγκεκριμένες αρωματικές ύλες που μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα και όχι το ίδιο το φαγητό.

Μετά από εκτενείς συζητήσεις με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο κανονισμός ορίζει διαφορετικές περιόδους σταδιακής κατάργησης ώστε να δοθεί χρόνος στους παραγωγούς και τους φορείς να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες. Όταν χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το παραδοσιακό κάπνισμα (π.χ. ζαμπόν, ψάρια, τυριά), η περίοδος σταδιακής κατάργησης είναι 5 χρόνια. Για χρήσεις όπου το άρωμα καπνού προστίθεται για επιπλέον γεύση (π.χ. σούπες, πατατάκια, σάλτσες), η περίοδος σταδιακής κατάργησης θα είναι 2 χρόνια. Ο κανονισμός θα εγκριθεί επίσημα από την Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες, για να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτή την άνοιξη.

Η επιτροπή της EFSA για τα πρόσθετα και τις αρωματικές ύλες τροφίμων (FAF) αξιολόγησε την ασφάλεια για τα εξής οκτώ προϊόντα με γεύση καπνού: proFagus Smoke R709, SmokEz Enviro-23,  SmokEz C-10, Scansmoke SEF7525, Smoke Concentrate 809045Zesti Smoke Code, proFagus Smoke R714, και Fumokomp. Τα οκτώ προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο