Δύο μελέτες συσχετίζουν την έκθεση σε μικροπλαστικά με καρκίνο.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο American Journal of Industrial Medicine, ο Gregory M. Zarus και οι συν-συγγραφείς από το Office of Innovation and Analytics, Atlanta, USA, εξέτασαν 34 μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην επαγγελματική υγεία από την έκθεση σε μικροπλαστικά και βρήκε μια σχέση μεταξύ σωματιδίων πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) και ηπατικής τοξικότητας.
Οι συγγραφείς εξέτασαν τη βιβλιογραφία για δημοσιεύσεις που εστιάζουν στην έκθεση των εργαζομένων σε μικροπλαστικά που ανέφεραν επίσης αποτελέσματα για την υγεία. Από τις 34 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν, οι 17 αφορούσαν PVC και άλλες 17 περιλάμβαναν πέντε άλλους τύπους πλαστικών. Διαχωρίζοντας τα αναφερόμενα αποτελέσματα ανά πλαστικό τύπο, οι Zarus et al. διαπίστωσε «αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα που σχετίζεται με την έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σωματιδίων «σκόνης» PVC». Εκτός από τις επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, η έκθεση στο PVC συσχετίστηκε περαιτέρω με ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα. Αυτά τα ανθρώπινα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από τις μελέτες έκθεσης σε ζώα τις οποίες εξέτασαν επίσης οι συγγραφείς.
Σε αντίθεση με το PVC, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επέτρεψαν συμπεράσματα σχετικά με την καρκινογόνο δράση άλλων μικροπλαστικών τύπων, όπως το πολυστυρένιο (PS). Ένα πρόβλημα που επισημάνθηκε ιδιαίτερα για το PS (το οποίο, ωστόσο, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη για το PVC και το μονομερές του βινυλοχλωρίδιο) ήταν ότι τα αποτελέσματα των μικροπλαστικών PS ήταν δύσκολο να διαχωριστούν από αυτά του στυρολίου. Ενώ η έκθεση των εργαζομένων σε σωματίδια PS χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα, δεδομένα ζώων υποδεικνύουν ηπατοτοξική επίδραση.
Ο Guangquan Chen από το Πανεπιστήμιο Tongji, Σαγκάη, Κίνα και οι συγγραφείς του πραγματοποίησαν μια in vitro και μια in vivo μελέτη (ποντίκια) για να διερευνήσουν τη δυνατότητα των νανοπλαστικών PS να προκαλέσουν επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου 2023, στο περιοδικό Science of the Total Environment, οι συγγραφείς περιέγραψαν ότι χρησιμοποίησαν σφαιρικά σωματίδια PS μεγέθους 100 nm για να εκθέσουν την κυτταρική σειρά HEY του ανθρώπινου καρκίνου των ωοθηκών σε συγκεντρώσεις μεταξύ 1 και 40 mg/L. για 48 ώρες έως και 16 ημέρες. Επιπλέον, οκτώ γυμνά θηλυκά ποντίκια Balb/C έλαβαν μικροπλαστικά 10 mg/L σε 27 ημέρες και συγκρίθηκαν με ποντίκια ελέγχου που δεν είχαν εκτεθεί.
Όσον αφορά τις δοκιμές in vitro , οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια μείωσαν τη βιωσιμότητα των κυττάρων με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση και άλλαξαν την έκφραση των γονιδίων και τη μεταβολική οδό. Τα δύο τελευταία αποτελέσματα παρατηρήθηκαν επίσης σε ποντικούς που εκτέθηκαν σε μικροπλαστικό. Οι συγκεντρώσεις των 10 mg/L επιτάχυναν περαιτέρω την ανάπτυξη των επιθηλιακών όγκων των ωοθηκών. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε νανοπλαστικά PS «προκάλεσε σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης του καρκίνου του επιθηλίου των ωοθηκών σε ποντίκια και μια δοσοεξαρτώμενη μείωση της σχετικής βιωσιμότητας των επιθηλιακών καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών αλλάζοντας το μικροπεριβάλλον ανάπτυξης του όγκου».
Προηγουμένως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα μικροπλαστικά συνδέονται δυνητικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ( αναφέρθηκε FPF ) και ότι επιδεινώνουν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού ( αναφέρθηκε FPF ).
βιβλιογραφικές αναφορές
Chen, G. et αϊ. (2023). Η έκθεση σε νανοσωματίδια πολυστυρενίου επιταχύνει την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών σε ποντίκια αλλάζοντας το μικροπεριβάλλον του όγκου. Επιστήμη του Συνολικού Περιβάλλοντος. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2023.167592
Zarus, D. et al. (2023). « Μελέτες εργαζομένων υποδηλώνουν μοναδική δυνατότητα καρκινογένεσης του ήπατος του μικροπλαστικού πολυβινυλοχλωριδίου. ” American Journal of Industrial Medicine. DOI: 10.1002/ajim.23540
Πηγή: foodpackagingforum.org/