Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη ενημέρωσε την Ελλάδα για κίνδυνο από μουστάρδα – Μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ευρώπη ενημέρωσε την Ελλάδα για κίνδυνο από μουστάρδα – Μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα
spot_img

Συναγερμός σε 27 χώρες για σπόρους μουστάρδας με ερουκικό οξύ που προκαλεί καρδιακά προβλήματα.

27 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από σπόρους μουστάρδας, προέλευσης Ινδίας που συσκευάζονται στην Ιταλία. Η μουστάρδα περιέχει υψηλή ποσότητα ερουκικού οξέος* (164,9 g/kg).

Οι χώρες στις οποίες έχει σημάνει κίνδυνος είναι:  Ελλάδα, Ελβετία, Σουηδία, Ισπανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Νορβηγία, Ολλανδία, Μάλτα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ινδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία Φινλανδία, Εσθονία,  Δανία, Τσεχία, Κύπρος. Κροατία, Βουλγαρία, Βέλγιο και Αυστρία.

Οι σπόροι μουστάρδας που έχουν ανακληθεί ήδη στην Ιταλία.

Η Ιταλία έχει ανακαλέσει από τις 2 Ιανουαρίου τους σπόρους μουστάρδας Ali Baba λόγω παρουσίας ερουκικού οξέος. Το εν λόγω προϊόν πωλείται σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων, που ανήκουν σε όλες τις παρτίδες με ελάχιστη διάρκεια ζωής (TMC) έως 10/06/2026. Η εταιρεία Nani Agro παρήγαγε τους ανακληθέντες σπόρους μουστάρδας στην Ινδία, ενώ η εταιρεία Fresh Tropical Srl της Jawad τους διέθετε στην αγορά στην Ιταλία. 

*Τι είναι το ερουκικό οξύ

Το ερουκικό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο ωμέγα-9 λιπαρό οξύ, το οποίο είναι παρόν στους πλούσιους σε λάδι σπόρους της οικογένειας των φυτών Brassicaceae, ιδιαίτερα της κράμβης και της μουστάρδας. Εισέρχεται κυρίως στην τροφική αλυσίδα όταν το κραμβέλαιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων και στο μαγείρεμα στο σπίτι σε ορισμένες χώρες. Είναι παρούσα σε αρτοσκευάσματα, κέικ και παρασκευάσματα για βρέφη, καθώς και σε ορισμένες ζωοτροφές (π.χ. κραμβέλαιο).

Αν και οι φυσικές μορφές ελαιοκράμβης και μουστάρδας περιέχουν υψηλά επίπεδα ερουκικού οξέος (πάνω από το 40 % των συνολικών λιπαρών οξέων), τα επίπεδα ελαιοκράμβης που καλλιεργούνται για χρήση σε τρόφιμα είναι συνήθως κάτω από 0,5 %.

Το ερουκικό οξύ φαίνεται να έχει τοξικές επιδράσεις στην καρδιά. Δοκιμές σε ζώα δείχνουν ότι η κατάποση ελαίων που περιέχουν ερουκικό οξύ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μια καρδιακή πάθηση που ονομάζεται λιπίδωση του μυοκαρδίου. Άλλες πιθανές επιδράσεις— συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο βάρος του ήπατος, των νεφρών και των σκελετικών μυών — εμφανίζονται σε ελαφρώς υψηλότερες δόσεις.

Η επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα (CONTAM) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει εκδώσει επιστημονική γνώμη για το ερουκικό οξύ στις ζωοτροφές και τα τρόφιμα. Η EFSA όρισε ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) 7 mg ανά κιλό σωματικού βάρους (bw) ημερησίως για το ερουκικό οξύ. Τα υψηλότερα επίπεδα διατροφικής έκθεσης παρατηρήθηκαν σε βρέφη και άλλα παιδιά με επίπεδα έκθεσης πάνω από την TDI. Το γεγονός αυτό μπορεί να υποδεικνύει κίνδυνο για νεαρά άτομα με υψηλή έκθεση σε ερουκικό οξύ. Δεδομένης της υψηλής συγκέντρωσης του ερουκικού οξέος στη μουστάρδα υπάρχει κίνδυνος σημαντικής έκθεσης στο ερουκικό οξύ μέσω της κατανάλωσης μουστάρδας αναφέρει στην γνωμοδότησή της η EFSA.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο