Συλλογική δέσμευση για τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των προϊόντων διατροφής και της υγείας όλων
Από το 2025, η Γαλλία εγκαινιάζει μια τεράστια συλλογική προσέγγιση για τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας και της βιωσιμότητας της προσφοράς τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων και η διατροφική κυριαρχία.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Γαλλίας
Σήμερα στη Γαλλία, ένας στους δύο ενήλικες και σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά είναι ακόμη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με συνέπειες ιδιαίτερα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία και τον διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επείγουσα η ενίσχυση της συλλογικής δράσης για τη βελτίωση της υγείας όλων. Γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες ότι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, χαμηλής σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, και πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι ουσιαστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη γήρανση με καλή υγεία, ιδίως με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας νόσου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Και στην Ελλάδα το τυρί που προκαλεί ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια
Επιπλέον, είναι σκόπιμο να υποστηρίξουμε βιώσιμα και ποιοτικά προϊόντα για να διασφαλίσουμε δίκαιη αμοιβή για τους αγρότες μας.
Υπό αυτή την έννοια, τα αρμόδια για τη γεωργία και την υγεία υπουργεία ενεργούν εδώ και πολλά χρόνια για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού μέσω της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Διατροφής Υγείας (PNNS) και του Εθνικού Προγράμματος Διατροφής (PNA) και της κινητοποίησης διαφορετικών μοχλών όπως η επισιτιστική εκπαίδευση.
Αντιμέτωποι με τις γεωργικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές προκλήσεις που βιώνουμε, είναι πλέον απαραίτητο να επιταχυνθεί η μετάβαση προς υγιεινά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων που προάγουν την επισιτιστική κυριαρχία.
Συμμετάσχετε σε μια φιλόδοξη μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο και υγιεινό εφοδιασμό τροφίμων
Η δράση για καλύτερη υγεία για ολόκληρο τον πληθυσμό με παράλληλη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων απαιτεί βελτίωση της προσφοράς τροφίμων.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει μια φιλόδοξη μετάβαση για να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων σε τρόφιμα καλύτερης διατροφικής ποιότητας και από βιώσιμες και ποιοτικές μεθόδους παραγωγής. Οι δημόσιες αρχές δεσμεύονται να διασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την ποιότητα του εφοδιασμού τροφίμων, ως μέρος μιας συλλογικής και εταιρικής προσέγγισης με όλους τους ενδιαφερόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα.
«Μαζί, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε νέες συλλογικές τομεακές συμβάσεις με παραγωγούς, μεταποιητές, κατασκευαστές, διανομείς, catering και επαγγελματίες υγείας, για να βελτιώσουμε τη διατροφική ποιότητα και τη βιωσιμότητα της προσφοράς τροφίμων. Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και κοινή επιθυμία, στοχεύουμε να προσφέρουμε σε όλους πιο υγιεινά, πιο βιώσιμα και ποιοτικά προϊόντα για να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή» , τονίζουν η Catherine Vautrin, Υπουργός Εργασίας, Υγείας, Αλληλεγγύης και Οικογένειας, Annie Genevard, Υπουργός Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων και Yannick Neuder, Υπουργός Υγείας και Πρόσβασης στο Care.
Μια φιλόδοξη προσέγγιση για τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας και της βιωσιμότητας των προϊόντων μέσω συλλογικών συμβάσεων
Η παροχή στους καταναλωτές υγιεινότερων και πιο βιώσιμων προϊόντων διατροφής απαιτεί συνεχείς προσπάθειες από τον αγροδιατροφικό τομέα για την ουσιαστική βελτίωση της σύνθεσης των προϊόντων, της βιωσιμότητας και της ποιότητας των μεθόδων παραγωγής. Για το σκοπό αυτό, τα αρμόδια υπουργεία για την υγεία και τα τρόφιμα θα ξεκινήσουν φέτος ένα νέο σύστημα συλλογικών συμβάσεων, ώστε οι επαγγελματίες να δεσμευτούν συλλογικά, στην ηπειρωτική Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη, να μειώσουν σταδιακά την περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος και να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε ορισμένες οικογένειες προϊόντων.
Οι συλλογικές συμβάσεις με τους κλάδους λειτουργούν!
Στη Διεθνή Έκθεση Γεωργίας 2022, επαγγελματίες του κλάδου της αρτοποιίας υπέγραψαν συλλογική σύμβαση στην οποία δεσμεύτηκαν να μειώσουν σταδιακά την περιεκτικότητα σε αλάτι στα ψωμιά.
Τι αποτελέσματα;
- 25% αλάτι στο καθημερινό ψωμί από το 2015
- 18% αλάτι σε ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά από το 2009
- 10% αλάτι στο ψωμί σάντουιτς από το 2019
Πώς;
Οι δημόσιες αρχές έχουν ήδη προσδιορίσει κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες απαιτείται δράση κατά προτεραιότητα. Σύντομα θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με επαγγελματίες για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων στις οποίες θα δεσμεύονται να τηρούν τα μέγιστα επίπεδα αλατιού, σακχάρων, λιπών ή ελάχιστων επιπέδων ινών, καθώς και δεσμεύσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των προϊόντων.
Η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σάκχαρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η συλλογική και φιλόδοξη εργασία για τη βελτίωση των συνταγών με σταδιακή αλλά σημαντική μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη των προϊόντων. Υπό αυτή την έννοια, επαγγελματίες του κλάδου αρτοποιίας-ζαχαροπλαστείου-ζαχαροπλαστείου έχουν ήδη δηλώσει ότι ξεκινούν εργασίες για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Ποια φιλοδοξία;
Βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων με υπογραφή συλλογικής σύμβασης ανά έτος : αυτή είναι η φιλοδοξία που επιθυμούν να θέσουν τα αρμόδια υπουργεία για την υγεία και τα τρόφιμα για τον αγροδιατροφικό τομέα!
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του τρέχοντος έτους με τους παρασκευαστές, ιδίως για τη μείωση του αλατιού, της ζάχαρης και του λίπους στα τρόφιμα.