Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι πλέον ΠΓΕ στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΗ κανέλα Κεϋλάνης είναι πλέον ΠΓΕ στην ΕΕ
spot_img

Ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/144 αναφέρεται στην καταχώριση της ονομασίας Ceylon Cinnamon (ΠΓΕ) στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ονομασία «Ceylon Cinnamon» (ΠΓΕ) αφορά προϊόν της κλάσης 1.8 «Λοιπά προϊόντα του παραρτήματος I της Συνθήκης (μπαχαρικά κ.λπ.)» και της κλάσης 2.10 «αιθέρια έλαια» του παραρτήματος XI του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 668/2014 της Επιτροπής.

Όταν οι όροι Cinnamomum zeylanicum ή Cinnamomum ceylanicum ή άλλα συνώνυμα των βοτανικών ονομασιών χρησιμοποιούνται στην επισήμανση με αναφορά στην ποικιλία του φυτού από το οποίο παράγεται η κανέλα, η χώρα καταγωγής εκτός της Σρι Λάνκα αναγράφεται επίσης στο ίδιο οπτικό πεδίο, με χαρακτήρες όχι μικρότερους από εκείνους της ονομασίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση στις ετικέτες σημαίας, εμβλήματος, σήματος ή άλλης γραφικής αναπαράστασης απαγορεύεται εάν ενδέχεται να παραπλανήσει τον καταναλωτή, ιδίως όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, την καταγωγή ή την προέλευση του προϊόντος.

Περιγραφή του προϊόντος

«Ceylon Cinnamon» είναι η ονομασία που δίνεται σε ένα φυτικό προϊόν που καταναλώνεται κυρίως ως μπαχαρικό. Τα προϊόντα «Ceylon Cinnamon» παράγονται από το δέντρο Cinnamomum zeylanicum (κιννάμωμον το κεϋλανικό ή κανελόδεντρο) το οποίο είναι γηγενές είδος της Σρι Λάνκα (Κεϋλάνης).

Το προϊόν «Ceylon Cinnamon» (κανέλα Κεϋλάνης) έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και άρωμα εσπεριδοειδών με μια νότα μελιού. Το χρώμα του ποικίλλει από ανοιχτό καστανό έως ελαφρώς ερυθρωπό, ενώ η αλεσμένη κανέλα είναι χρυσοκίτρινη έως καστανόχρωμη.

Ο φλοιός και τα φύλλα του δέντρου Cinnamomum zeylanicum αποτελούν τις πρώτες ύλες για την επεξεργασία του προϊόντος «Ceylon Cinnamon». Ο φλοιός είναι ιδιαίτερα λεπτός και μαλακός, με αποτέλεσμα τα ξυλάκια να είναι εύθραυστα και να έχουν μαλακή υφή. Ο φλοιός έχει χρώμα ανοιχτό καστανό και γλυκιά γεύση με μια νότα εσπεριδοειδών. Το δέντρο έχει περιεκτικότητα σε κουμαρίνη μικρότερη από 0,004 %, ενώ η περιεκτικότητα σε κινναμαλδεΰδη κυμαίνεται από 8 % έως 70 % των αιθέριων ελαίων.

Το προϊόν «Ceylon Cinnamon» παρουσιάζεται με διάφορες μορφές:

i) Ξυλάκια

Τμήματα φλοιού που λαμβάνονται με απόξεση του εσωτερικού φλοιού των ώριμων κλαδιών κανελόδεντρου και τα οποία, αφού πρώτα υποβληθούν σε ξήρανση στον ήλιο (όχι υπό άμεση ηλιακή ακτινοβολία) όπου αφήνονται να καμπυλώσουν, τυλίγονται ώστε να σχηματίσουν ένα μασούρι μήκους περίπου 1 050 mm ± περίπου 50 mm που παραγεμίζεται με μικρά τεμάχια φλοιού. Η περιεκτικότητα σε υγρασία δεν υπερβαίνει το 15 %. Η περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια είναι κατ’ ελάχιστον 1 % επί ξηρού. Το χρώμα ποικίλλει από CC4 έως CC9. Η περιεκτικότητα του αιθέριου ελαίου σε κινναμαλδεΰδη κυμαίνεται από 50 % έως 70 %. Η διάρκεια ζωής του προϊόντος κυμαίνεται από 2 έως 3 έτη.

ii) Κομμένα ξυλάκια

Τα κομμένα ξυλάκια προέρχονται από ξυλάκια κανέλας που κόβονται σε συγκεκριμένο μήκος (20mm ≤ 525 mm). Στη συνέχεια, τα κομμένα ξυλάκια κανέλας ταξινομούνται με βάση τη διάμετρο, το χρώμα και τον βαθμό παρουσίας κηλίδων. Η περιεκτικότητα σε υγρασία δεν υπερβαίνει το 15 %. Η περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια είναι ίση ή μικρότερη του 1 % επί ξηρού. Η περιεκτικότητα του αιθέριου ελαίου σε κινναμαλδεΰδη κυμαίνεται από 50 % έως 70 %. Το χρώμα ποικίλλει από CC4 έως CC9. Η διάρκεια ζωής του προϊόντος κυμαίνεται από 2 έως 3 έτη.

iii) Σκόνη

Η σκόνη «Ceylon Cinnamon» έχει καστανό (CC10) έως χρυσοκίτρινο (CC5) χρώμα και λαμβάνεται με απόξεση του εσωτερικού φλοιού. Η περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια είναι κατ’ ελάχιστον 0,5 % επί ξηρού. Η περιεκτικότητα του αιθέριου ελαίου σε κινναμαλδεΰδη κυμαίνεται από 50 % έως 70 %. Η διάρκεια ζωής του προϊόντος κυμαίνεται από 2 έως 3 έτη.

iv) Έλαιο φύλλων

Το έλαιο «Ceylon Cinnamon» εξάγεται με απόσταξη μεθ’ υδρατμών των φύλλων και των μικρών κλαδιών του κανελόδεντρου που απομένουν μετά τη συγκομιδή. Το χρώμα του ελαίου μπορεί να ποικίλλει από πολύ ανοιχτό κίτρινο (CC1) έως κεχριμπαρί (CC7). Η περιεκτικότητα σε κινναμαλδεΰδη κυμαίνεται από 8 % έως 40 % κατά μάζα. Ο δείκτης διάθλασης κυμαίνεται από 1,527 έως 1,540 και η σχετική πυκνότητα από 1,034 έως 1,54 στους 28 °C. Το έλαιο φύλλων έχει διάρκεια ζωής 2 έτη.

v) Έλαιο φλοιού

Το έλαιο φλοιού «Ceylon Cinnamon» εξάγεται με απόσταξη του φλοιού του κανελόδεντρου. Η περιεκτικότητα αυτού του προϊόντος σε κινναμαλδεΰδη κυμαίνεται από 30 % έως 70 % και το χρώμα του από ανοιχτό κίτρινο (CC2) έως κεχριμπαρένιο (CC7). Η περιεκτικότητα σε κινναμαλδεΰδη κυμαίνεται από 30% έως 50% κατά μάζα. Ο δείκτης διάθλασης κυμαίνεται από 1,555 έως 1,580 και η σχετική πυκνότητα από 1,01 έως 1,03 στους 28 °C. Το έλαιο φλοιού έχει διάρκεια ζωής 2 έτη.

Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος

Το προϊόν φέρει την επισήμανση «Ceylon Cinnamon» όταν συσκευάζεται για διάθεση στον καταναλωτή. Σε κάθε συσκευασία «Ceylon Cinnamon» πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός μητρώου του παραγωγού.

Οι ειδικοί υποχρεωτικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος «Ceylon Cinnamon», σε σκόνη και ξυλάκια, (ως προϊόντος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση), είναι οι εξής:

— όνομα, εμπορική επωνυμία ή εμπορική ονομασία και διεύθυνση του παραγωγού ή του συσκευαστή,

— αριθμός παρτίδας ή κωδικός,

— καθαρή μάζα,

— κατηγορία του προϊόντος (κατά περίπτωση),

— τόπος προέλευσης – Σρι Λάνκα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο