Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις
spot_img

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes, ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η παρουσία Salmonella spp. στα πεπόνια έχει συνδεθεί με πολλαπλές μεγάλες και θανατηφόρες τροφιμογενείς επιδημίες σε πολλές χώρες. Υπενθυμίζεται ο θάνατος 13 ανθρώπων και οι 571 σαλμονελώσεις από πεπόνια μολυσμένα με σαλμονέλα στα τέλη του 2023 σε ΗΠΑ και Καναδά, τα 100 κρούσματα σαλμονέλωσης από πεπόνια τον Σεπτέμβριο του 2023 σε Βρετανία και Πορτογαλία με τα μισά να αφορούν σε παιδιά κάτω των 10 ετών και ο ευρωπαϊκός συναγερμός στην Ευρώπη με τα 349 κρούσματα εκ των οποίων οι 68 χρειάστηκε να νοσηλευτούν το 2021.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους πεπονιού, όπως το πεπόνι Galia, τα πεπόνια cantaloupes είχαν την υψηλότερη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία. Η ποικιλία cantaloupes εμπλέκεται στο 43% των αναφερόμενων επιδημιών που σχετίζονται με το πεπόνια, στο 51% των εργαστηριακών επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης από πεπόνια, στο 54% των νοσηλειών που σχετίζονται με πεπόνια  και στο 76% των θανάτων από μολυσμένα με σαλμονέλα πεπόνια.  

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection ανέλυσε γιατί αυτή η ποικιλία δίνει τόσες πολλές εστίες τροφιμογενών λοιμώξεων, μέσω βιβλιογραφικής αναζήτησης. Οι συνέπειες αυτών των εστιών ήταν σοβαρές, με πάνω από τρεις χιλιάδες αναφερόμενες περιπτώσεις, αρκετές εκατοντάδες νοσηλεία και είκοσι οκτώ θανάτους που αποδίδονται στην κατανάλωση πεπονιού cantaloupes, μολυσμένου με σαλμονέλα από το 1990.

Η σαλμονέλα είναι ικανή να πολλαπλασιάζεται στο φλοιό του πεπονιού cantaloupes με επίπεδα ανάπτυξης 2,5 log CFU/cm2 που  να παρατηρούνται μετά από 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν εσωτερικευθεί ή μεταφερθεί στη σάρκα του φρούτου, η υψηλή δραστηριότητα νερού, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη  και το ουδέτερο pH της σάρκας μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της σαλμονέλας σε υψηλές πυκνότητες εάν φυλάσσεται εκτός ψυγείου.

Οι καναδικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία έχουν εντοπίσει τον διχτυωτό φλοιό του πεπονιού ως παράγοντα κινδύνου για τη φιλοξενία παθογόνων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, ενώ και άλλη μελέτη διαπίστωσε πως η τραχιά και διχτυωτή επιφάνεια του πεπονιού παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για  να ευδοκιμήσουν τα παθογόνα. Μέσα στις σχισμές και τις εσοχές του φλοιού, τα βακτήρια προσκολλώνται σταθερά και σχηματίζουν βιομεμβράνες, που περικλείονται σε μία μήτρα που τα προστατεύει. Η μειωμένη πρόσβαση στα βακτήρια που υπάρχουν στις ρωγμές του φλοιού του πεπονιού σε συνδυασμό με τη σφιχτή προσκόλληση της σαλμονέλας, καθιστά δύσκολη την αφαίρεση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο επιπολασμό σε σύγκριση με άλλα φρούτα, που έχουν λεία φλούδα.

Τα πεπόνια μπορεί να μολυνθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό περιλαμβάνει ανάπτυξη (προ της συγκομιδής), χειρισμό και συσκευασία μετά τη συγκομιδή, μεταφορά και λιανική πώληση και κατά την τελική προετοιμασία του φαγητού. Επιπλέον, η μόλυνση μπορεί να συμβεί μέσω πολλαπλών οδών, όπως η άμεση επαφή του παθογόνου με το εξωτερικό του πεπονιού, η μεταφορά στην εσωτερική σάρκα του καρπού ή ως αποτέλεσμα διασταυρούμενης μόλυνσης μετά τη συγκομιδή.

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πεπόνια ολόκληρα ή προκομμένα σε έτοιμες μερίδες. Από τις 16 εστίες που μπόρεσε να διαπιστωθεί η μορφή που καταναλώθηκε, 10 ανέφεραν προκομμένο, πέντε ανέφεραν τόσο προκομμένο όσο και ολόκληρο και μόνο σε μία αναφέρθηκε η αγορά ολόκληρου. Οι επιδημίες που σχετίζονταν με προκομμένα φρούτα έτειναν να έχουν υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων ανά εστία σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν αυτές τις πληροφορίες. Σύμφωνα με την ανασκόπηση ο κακός  χειρισμός πολλών πεπονιών ταυτόχρονα από τους παραγωγούς, όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα διανομής μολυσμένου πεπονιού αυτής της ποικιλίας, αλλά επίσης παρουσιάζει ευκαιρίες διασταυρούμενης μόλυνσης. Μολυσμένα πεπόνια, κομμάτια ή χυμοί μπορεί να έρθουν σε επαφή με μη μολυσμένα πεπόνια, επιφάνειες ή σκεύη που μπορούν να εξαπλώσουν τη σαλμονέλα σε όλους τους χώρους παρασκευής τροφίμων.

Η βιβλιογραφική ανασκόπηση των κρουσμάτων έδειξε λοιπόν, πως η πιθανότητα μόλυνσης ενισχύεται όταν τα πεπόνια προσφέρονται σε δημόσιους χώρους όπως σχολεία και, όταν τα πεπόνια είναι προκομμένα. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή οι εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν προκομμένα φρούτα αναφέρθηκαν σε τέσσερις εστίες ως πηγή της εστίας. Σε πολλαπλές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως, τα συσκευαστήρια είχαν σταθερά υψηλότερο επιπολασμό σαλμονέλας και επίπεδα κολοβακτηριδίων σε σύγκριση με το αγρόκτημα.  Ευκαιρίες για μόλυνση μπορεί να προκύψουν από την κοινή χρήση του νερού πλύσης, του νερού πλύσης του εξοπλισμού, των πάγκων, των σκευών κοπής και των χεριών των χειριστών ακόμα και αν φοράνε γάντια. Η μόλυνση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στην επιφάνεια ενός πεπονιού μέσω του νερού ή μιας βούρτσας καθαρισμού, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των διαθέσιμων σημείων επαφής για περαιτέρω μόλυνση.

Επί του παρόντος, συνιστάται στους καταναλωτές να πλένουν τα πεπόνια κάτω από τρεχούμενο νερό και να τρίβουν με μια βούρτσα προϊόντων. Δίνονται επίσης συμβουλές σχετικά με τρόπους για την ελαχιστοποίηση της διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα και την έγκαιρη τοποθέτηση του κομμένου πεπονιού στο ψυγείο. 

Όσον αφορά στους παραγωγούς, ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η έκθεση είναι να αποτραπεί η μόλυνση στο αγρόκτημα και κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής, ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις συσκευασίας και μεταποίησης. Οι έμποροι λιανικής και άλλοι στον κλάδο των υπηρεσιών τροφίμων θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο περισσότερης εργασίας στον τομέα της κατάλληλης χρήσης απολυμαντικών και άλλων μέτρων για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης. Η χρήση χλωρίου ή άλλων απολυμαντικών παραγόντων για τον καθαρισμό των προϊόντων γενικά δεν είναι πρακτική για οικιακή χρήση, καθώς η προετοιμασία και η χρήση αυτών των παραγόντων απαιτεί ακριβείς μετρήσεις, χρόνο επαφής, έκπλυση και διαδικασίες απόρριψης που μπορεί να είναι απρόσιτες για πολλούς καταναλωτές. Ωστόσο, μπορεί να δικαιολογείται η χρήση απολυμαντικών σε πιο ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία φαγητού για κοινοτικές συγκεντρώσεις.

Συμπερασματικά  η αναγνώριση των αυξημένων αριθμών κρουσμάτων που σχετίζονται με πεπόνια, που καταναλώνονται σε δημόσιους χώρους και προκομμένα πεπόνια, επιβεβαιώνει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών και καταναλωτών για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη του πρωτογενούς συμβάντος μόλυνσης και την ελαχιστοποίηση της πιθανής έκθεσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο