Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση για το 2022.
Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), το 2022 έγιναν 126 ανακλήσεις τροφίμων και ειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα τροφίμων και ολοκληρώθηκαν 362 αξιολογήσεις κινδύνου για τρόφιμα. Πιο αναλυτικά εξέδωσε 88 επισιτιστικές ειδοποιήσεις και 38 ειδοποιήσεις τροφικών αλλεργιογόνων, μείωση 18% σε σχέση το 2021. Αυτό περιελάμβανε 65 εντολές κλεισίματος, 12 απαγορευτικές εντολές και έξι διώξεις.
Τα κυριότερα προβλήματα που εντόπισε η Αρχή ήταν θέματα καθαριότητας και αποχέτευσης, έλλειψη τρεχούμενου νερού, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών, λανθασμένη αποθήκευση τροφίμων, έλλειψη ή αναποτελεσματικά προγράμματα ελέγχου παρασίτων, δομικά προβλήματα από την έλλειψη συνεχούς συντήρησης, και έλλειψη ή ανεπαρκή συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.
Οι κύριοι λόγοι για τις ανακλήσεις και τις ειδοποιήσεις ήταν η παρουσία ξένων υλών, παθογόνων όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια ή χημικές προσμείξεις όπως το οξείδιο του αιθυλενίου. Σημαντικότερο ζήτημα αναδείχθηκε η Salmonella σε σοκολάτα Kinder της Ferrero στο Βέλγιο, και ακολουθούν η ασφάλεια της βρεφικής φόρμουλας με βάση το ρύζι και η Listeria σε προϊόντα μείγματος λαχανοσαλάτας.
Η Συμβουλευτική Γραμμή FSAI διαχειρίστηκε συνολικά 7.363 ερωτήματα και παράπονα. Τα θέματα περιελάμβαναν νομοθεσία για την επισήμανση τροφίμων, εκπαίδευση για την ασφάλεια των τροφίμων και πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση τροφίμων. Περισσότερες από 4.058 καταγγελίες καταναλωτών υποβλήθηκαν στη γραμμή παροχής συμβουλών το 2022, με το 31% να αφορά ακατάλληλα τρόφιμα και το 28% με κακά πρότυπα υγιεινής.
Κατασχέθηκαν περισσότερα από 257 μπουκάλια κανναβιδιόλης (CBD), 1.500 κιλά κατεψυγμένων τροφίμων, 33.165 κιλά προϊόντα ζωικής προέλευσης και 10,75 λίτρα ελαίων CBD. Εννέα σελίδες παράνομων επιχειρήσεων τροφίμων αφαιρέθηκαν από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης