Το 2005 ένα πρωτοφανές περιστατικό, προκάλεσε πανικό σε πολλούς Αυστραλούς που είχαν βάλει στο ψυγείο τους χοιρινά μπριζολάκια
Το χοιρινό είναι γνωστό ως νόστιμο έδεσμα στη γάστρα, στο φούρνο με πατάτες, λεμονάτο, φρικασέ με δαμάσκηνα, γύρος “μ’απ’όλα” ή και απλό καλαμάκι…. Τώρα όμως θα μάθουμε και μία άλλη δράση του, αυτή ως επιτραπέζιο φωτιστικό!
Αυστραλία 2005
Το περίεργο φως μέσα στο ψυγείο….
Οι Αυστραλοί, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν είδαν τα χοιρινά μπριζολάκια τους να λάμπουν στο σκοτάδι. Η αντίδρασή τους ήταν η αναμενόμενη: πανικός, έντονες διαμαρτυρίες, τηλεφωνήματα σε κρατικούς φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης κτλ. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και τελικά, μετά από αναλύσεις οι ειδικοί κατέληξαν ότι τα άψητα κομμάτια χοιρινού περιείχαν μεγάλες ποσότητες του βακτηρίου pseudonomas fluorescens το οποίο υπάρχει έτσι κι αλλιώς στο νερό, στο έδαφος και σε ζώντες οργανισμούς και είναι αβλαβές σε κανονικές ποσότητες, αλλά σε κακές συνθήκες συντήρησης αναπτύσσεται υπερβολικά. Το χαρακτηριστικό του pseudonomas fluorescens είναι η βιοφωτοαύγεια δηλαδή λάμπει στο σκοτάδι, όπως λάμπουν επίσης οι πυγολαμπίδες, φύκια, μερικά μαλάκια, κεφαλόποδα, σαλάχια, κάποια είδη μανιταριών κ.α. Αν και αυτό καθεαυτό το βακτήριο είναι αβλαβές, η έντονη παρουσία του δίνει την ένδειξη ότι ο φορέας του έχει αρχίσει να χαλάει.
Το περιστατικό ξεπεράστηκε μετά τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων περί μη επικινδυνότητας, αλλά το γεγονός παραμένει στην βιβλιογραφία για να μας υπενθυμίζει πάντα πως στο τρόφιμο το αντικανονικό είναι πάντα ανθυγιεινό.Το παράξενο και αρχικά ανεξήγητο βρήκε επιστημονική εξήγηση.