Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιστορία Τροφίμων: Το απίστευτο φαινόμενο του χοιρινού που… έλαμπε στο σκοτάδι!

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΙστορία Τροφίμων: Το απίστευτο φαινόμενο του χοιρινού που... έλαμπε στο σκοτάδι!
spot_img

Το 2005 ένα πρωτοφανές περιστατικό, προκάλεσε πανικό σε πολλούς Αυστραλούς που είχαν βάλει στο ψυγείο τους χοιρινά μπριζολάκια

Το χοιρινό είναι γνωστό ως νόστιμο έδεσμα στη γάστρα, στο φούρνο με πατάτες, λεμονάτο, φρικασέ με δαμάσκηνα, γύρος “μ’απ’όλα” ή και απλό καλαμάκι…. Τώρα όμως θα μάθουμε και μία άλλη δράση του, αυτή ως επιτραπέζιο φωτιστικό!

- Advertisement -

Αυστραλία 2005

Το περίεργο φως μέσα στο ψυγείο….

 Οι Αυστραλοί, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν είδαν τα χοιρινά μπριζολάκια τους να λάμπουν στο σκοτάδι. Η αντίδρασή τους ήταν η αναμενόμενη: πανικός, έντονες διαμαρτυρίες, τηλεφωνήματα σε κρατικούς φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης κτλ. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και τελικά, μετά από αναλύσεις οι ειδικοί κατέληξαν ότι τα άψητα κομμάτια χοιρινού περιείχαν μεγάλες ποσότητες του βακτηρίου pseudonomas fluorescens το οποίο υπάρχει έτσι κι αλλιώς στο νερό, στο έδαφος και σε ζώντες οργανισμούς και είναι αβλαβές σε κανονικές ποσότητες, αλλά σε κακές συνθήκες συντήρησης αναπτύσσεται υπερβολικά. Το χαρακτηριστικό του pseudonomas fluorescens είναι η βιοφωτοαύγεια δηλαδή λάμπει στο σκοτάδι, όπως λάμπουν επίσης οι πυγολαμπίδες, φύκια, μερικά μαλάκια, κεφαλόποδα, σαλάχια, κάποια είδη μανιταριών κ.α. Αν και αυτό καθεαυτό το βακτήριο είναι αβλαβές, η έντονη παρουσία του δίνει την ένδειξη ότι ο φορέας του έχει αρχίσει να χαλάει.

Το περιστατικό ξεπεράστηκε μετά τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων περί μη επικινδυνότητας, αλλά το γεγονός παραμένει στην βιβλιογραφία για να μας υπενθυμίζει πάντα πως στο τρόφιμο το αντικανονικό είναι πάντα ανθυγιεινό.Το παράξενο και αρχικά ανεξήγητο βρήκε επιστημονική εξήγηση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα