Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το Guaraná που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά – Πιθανοί κίνδυνοι

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΤι είναι το Guaraná που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά - Πιθανοί κίνδυνοι
spot_img

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φρούτο που έχει τετραπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τον καφέ!

«Τα ενεργειακά ποτά προωθούνται ως ποτά που ενισχύουν την πνευματική και τη σωµατική απόδοση, εξαιτίας των διεγερτικών συστατικών που περιέχουν, όπως είναι η καφεΐνη ή το γκουαρανά» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε  ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην κατανάλωσή τους. Τι είναι όμως το Guaraná και γιατί χρησιμοποιείται ως τονωτικό και διεγερτικό;

Πρόκειται για εξωτικό φρούτο που προέρχεται από τη λεκάνη του Αμαζονίου, ιδιαίτερα κοινό στη Βραζιλία, και περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης – πολλαπλάσια από εκείνα των κόκκων καφέ- και άλλα ψυχοδραστικά διεγερτικά (συμπεριλαμβανομένων σαπωνινών και τανινών) που σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική απόδοση, καθώς βοηθά στην συγκέντρωση και στην πνευματική διαύγεια. Το Guaraná χρησιμοποιείται σε ζαχαρούχα ή ανθρακούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, συστατικό τσαγιού από βότανα ή περιέχεται σε κάψουλες συμπληρωμάτων διατροφής .

Αν και γενικά θεωρείται ασφαλές, επειδή περιέχει υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχει παρενέργειες όπως αϋπνία, νευρικότητα, αυξημένους παλμούς, διουρητικότητα,  στομαχικές διαταραχές κ.ά. Ως συμπλήρωμα διατροφής, ο σπόρος γκουαράνα είναι ένα αποτελεσματικό διεγερτικό : περιέχει από διπλάσια έως  τετραπλάσια ποσότητα καφεΐνης από αυτήν που περιέχουν οι κόκκοι καφέ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σκόνη φρούτων guaraná και το εκχύλισμα σπόρων δεν έχουν αξιολογηθεί ως «γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή » (GRAS) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων , αλλά έχουν εγκριθεί ως πρόσθετα τροφίμων για γεύση.

Υπάρχει και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει περίπτωση να μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να γίνονται καλύτερες καύσεις. Ωστόσο σύμφωνα με την EFSA “δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης ενός συνδυασμού εκχυλισμάτων Paullinia cupana Kunth (guarana) και Camellia sinensis (L.) Kuntze (πράσινο τσάι) και της μείωσης του σωματικού βάρους”

Πολλές μελέτες διερευνούν τις δυνατότητές του guarana στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντικαταθλιπτικό, εντερικό ρυθμιστή, ακόμη και αφροδισιακό.
Το αντιοξειδωτικό προφίλ του γκουαρανά είναι παραπλήσιο με αυτό του πράσινου τσαγιού καθώς προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και την πρόωρη γήρανση.  

Ιστορία

Το γκουαρανά είναι ένα φυτό που πήρε το όνομά του από τη φυλή Guarani στον Αμαζόνιο, που παραδοσιακά χρησιμοποιούσε τους καρπούς του, για να φτιάξει ένα ζεστό ρόφημα. Είναι επίσης γνωστό με το όνομα  Paullinia cupana.  Είναι φυτό αναρριχητικό,  της οικογένειας Sapindaceae , έχει μεγάλα φύλλα και συστάδες λουλουδιών και είναι πιο γνωστό για τους σπόρους του, που μέγεθος ίδιο με τους σπόρους του καφέ. Μάλιστα οι σπόροι του μοιάζουν  με το ανθρώπινο μάτι! Η λέξη Γκουαρανά προέρχεται από την φυλή  Guarani και  σημαίνει «φρούτα σαν τα μάτια των ανθρώπων» ή «τα μάτια των θεών”.

Το Γκουαρανά έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό Tupi και Guarani. Σύμφωνα με έναν μύθο, η εξημέρωση του guaraná προήλθε από μια θεότητα που σκότωσε ένα αγαπημένο παιδί του χωριού. Για να παρηγορήσει τους χωρικούς, ένας πιο καλοπροαίρετος θεός απομάκρυνε το αριστερό μάτι από το παιδί και το φύτεψε στο δάσος, με αποτέλεσμα την άγρια ​​ποικιλία του γκουαράνα. Ο θεός έβγαλε και το δεξί μάτι από το παιδί και το φύτεψε στο χωριό, προκαλώντας εξημερωμένη γκουαρανά.

Οι Γκουαράνοι φτιάχνουν ένα τσάι από βότανα ξεφλουδίζοντας, πλένοντας και στεγνώνοντας τους σπόρους του, και στη συνέχεια τον συνθλίβουν και τον μετατρέπουν σε λευκή σκόνη. Η σκόνη ζυμώνεται σε ζύμη και κατόπιν μετατρέπεται σε  κυλίνδρους. Αυτό το προϊόν είναι γνωστό ως ψωμί γκουαράνα, το οποίο τρίβεται και στη συνέχεια βυθίζεται σε ζεστό νερό μαζί με ζάχαρη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο