ΑρχικήΝέαΚαινοτόμα επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ από την γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ

Καινοτόμα επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ από την γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ

cibum team

Στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας στον χώρο των εγκαταστάσεών της στις Σέρρες προχωρά η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, στο πλαίσιο της μετάβασής της στο κυκλικό μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συγκεκριμένη μονάδα θα παράγεται βιοαέριο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης. Το παραγόμενο βιοαέριο θα οδηγείται στη συνέχεια στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, ισχύος 998kW. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.

- Advertisement -

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα περιβαλλοντικά οφέλη της επένδυσης προβλέπονται να είναι πολλαπλά. Η μείωση των ετησίων εκπομπών CO2 στο εργοστάσιο υπολογίζεται σε 800 τόνους ανά έτος, λόγω της κάλυψης των θερμικών αναγκών κατά 21%. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 7.500 MWh, όσο δηλαδή και η ενέργεια που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες περισσοτέρων από 2.000 νοικοκυριών. Τέλος, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης 80.000 λίτρων πετρελαίου ετησίως από τη διακοπή μεταφοράς ορού γάλακτος με φορτηγά-βυτία σε μονάδες τρίτων.

Επίσης, η επένδυση πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία, καθώς και στην τοπική κοινωνία των Σερρών αφού θα δημιουργηθεί ένα σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, δήλωσε σχετικά: «Εμείς στην Κρι Κρι αναγνωρίζουμε ότι για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η κοινωνία μας και να εξασφαλίζεται η επάρκεια φυσικών πόρων, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που θα περιορίζει τα απόβλητα, αλλά και θα μειώνει την ανάγκη για νέους πόρους που πρέπει να αντληθούν με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούμε την υπερσύγχρονη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας, μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, η οποία πρόκειται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά κυρίως για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.