Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία – Απάτη Τροφίμων: Νέα μέθοδος εντοπισμού προέλευσης τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία - Απάτη Τροφίμων: Νέα μέθοδος εντοπισμού προέλευσης τροφίμων
spot_img

cibum team

Οι δόλιες πρακτικές στην παραγωγή τροφίμων, ιδίως οι ψευδείς ισχυρισμοί γεωγραφικής προέλευσης, προκαλούν οικονομικές ζημιές δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Οι βοτανολόγοι στο University of Basel τη Ελβετίας, ανέπτυξαν ένα μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της προέλευσης των τροφίμων με αποτελεσματικό και χαμηλού κόστους τρόπο.

 Οι φράουλες από την Ελβετία ή το ελαιόλαδο από την Ιταλία μπορούν να πωληθούν σε πολύ υψηλότερες τιμές από τα ίδια προϊόντα άλλων χωρών. Τόσο οι αρχές όσο και η βιομηχανία τροφίμων αφιερώνουν πολύ χρόνο στην καταπολέμηση ψευδών δηλώσεων γεωγραφικής προέλευσης που προκαλούν τεράστια οικονομική ζημιά. Μόνο στις ΗΠΑ οι απώλειες από απάτες τροφίμων κυμαίνονται από 30 έως 40 δισεκατομμυρίων δολάρια ετησίως.

 Μία μέθοδος για την ανίχνευση της απάτης τροφίμων είναι να προσδιοριστεί η “δ 18 O” (δέλτα-Ο-18) αξία ενός δείγματος προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζει την αναλογία ισοτόπων οξυγόνου όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το sciencedaily. Μέχρι τώρα, αυτή η διαδικασία ήταν πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή. Μια υπόθεση ύποπτης απάτης δεν αφορούσε μόνο τη συλλογή δεδομένων αναφοράς από τη χώρα προέλευσης, αλλά και συγκριτικά δεδομένα από άλλες περιοχές για την επικύρωση ή την απόρριψη της καταγωγής του προϊόντος.

 Μείωση κόστους μέσω υπολογισμού μοντέλου

 Ο βοτανολόγος του University of Basel Δρ Florian Cueni έχει πλέον αναπτύξει ένα μοντέλο σε συνεργασία με την Agroisolab GmbH, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση ισοτόπων. Αυτό το μοντέλο προορίζεται για χρήση στην προσομοίωση της αναλογίας ισοτόπων οξυγόνου σε φυτά από μεμονωμένες περιοχές, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για χρονοβόρα συλλογή δεδομένων αναφοράς. Το μοντέλο βασίζεται σε δεδομένα θερμοκρασίας, βροχόπτωσης και υγρασίας και πληροφορίες σχετικά με την περίοδο ανάπτυξης ενός φυτού, τα οποία είναι όλα διαθέσιμα από δημόσια προσβάσιμες βάσεις δεδομένων.

 Ο Δρ. Cueni έχει δοκιμάσει και πιστοποιήσει το μοντέλο σε ένα μοναδικό “δ 18” σύνολο δεδομένων αναφοράς O, για φράουλες που συλλέγονται σε όλη την Ευρώπη πάνω από 11 χρόνια. Η μελέτη περίπτωσης έδειξε ότι το μοντέλο μπορεί να προσομοιώσει την προέλευση των φραουλών με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

 Ευρύ φάσμα χρήσεων

 “Με μικρές προσαρμογές στις παραμέτρους, το μοντέλο μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό όλων των φυτικών προϊόντων”, λέει ο καθηγητής Ansgar Kahmen, ο οποίος ηγήθηκε του ερευνητικού προγράμματος. Αυτό καθιστά δυνατή την απλοποίηση και την επιτάχυνση της συμβατικής ανάλυσης ισοτόπων προσομοιώνοντας με ακρίβεια τις περιοχές προέλευσης των γεωργικών τροφίμων.

 Το μοντέλο που αναπτύχθηκε από τους βοτανολόγους του University of Basel, αποτελεί έν χρήσιμο εργαλείο για τους αξιωματούχους της αρχών ελέγχου τροφίμων ή τις ανακριτικές αρχές όταν πρόκειται για την προέλευση των κατασχεθέντων φαρμάκων, για παράδειγμα, καθώς και για ιδιωτικά εγκληματολογικά ινστιτούτα που επιθεωρούν τρόφιμα ή χρησιμεύουν ως εμπειρογνώμονες στο δικαστήριο.

ΜΚΟ όπως η WWF ή η Greenpeace ενδιαφέρονται επίσης – ειδικά όσον αφορά τον προσδιορισμό της προέλευσης της παράνομα υλοτομημένης ξυλείας – όπως και η βιομηχανία τροφίμων, η οποία υφίσταται ζημιά φήμης λόγω της πώλησης προϊόντων που διακινούνται με ψευδείς πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Έφηβος έχασε την όραση και την ακοή του, από τα junk food!

Οι τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη αλάτι και λιπαρά, χωρίς καμία θρεπτική αξία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο