Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Συσκευή χειρός δείχνει εάν έχει χαλάσει το ψάρι ή το κρέας και δίνει ακριβή ημερομηνία λήξης!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαινοτομία: Συσκευή χειρός δείχνει εάν έχει χαλάσει το ψάρι ή το κρέας και δίνει ακριβή ημερομηνία λήξης!
spot_img

Μια καινοτόμος λύση νανοτεχνολογίας προσφέρει πιο ακριβείς ημερομηνίες ανάλωσης για το κρέας και τα προϊόντα ψαριών σε μια στιγμή. Η εύχρηστη συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση τόνων βρώσιμων τροφίμων και στη συρρίκνωση του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με την παραγωγή και την καταστροφή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 173 κιλά τροφίμων ανά άτομο σπαταλώνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, παράγοντας συνολικά 170 εκατομμύρια τόνους CO2.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ρύπανσης προκαλείται από το κρέας και τα προϊόντα ψαριών: “Το 10% του συνόλου του κρέατος και το 50% όλων των παραγόμενων ψαριών σπαταλώνται λόγω αμφιβολιών σχετικά με τη φρεσκάδα τους και τις λανθασμένες προβλέψεις της λήξης τους από τη βιομηχανία”, λέει η Jeanette Hvam, Διευθύνων Σύμβουλος της Δανικής νεοσύστατης επιχείρησης βαθιάς τεχνολογίας AmiNIC.

Μείωση του ανθρώπινου λάθους

Η εταιρεία της έχει αναπτύξει μια εκπληκτικά απλή λύση σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση. Επί του παρόντος, οι εκτιμήσεις της διάρκειας ζωής βασίζονται σε ανθρώπινες αισθήσεις ή γενικά μικροβιακό δεδομένα. Η AmiNIC ανέπτυξε μια συσκευή χειρός ικανή να μετρά τη φρεσκάδα και να καθορίζει μια ακριβέστερη ημερομηνία λήξης για το κρέας και τα ψάρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η συσκευή περιλαμβάνει μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λύση νανοτεχνολογίας χρησιμοποιώντας ένα μικρο-πρόβολο που λειτουργεί ως αισθητήρας. Μετρά τις συγκεντρώσεις της καδαβερίνης, μιας οργανικής ένωσης που βρίσκεται στην αποσύνθεση του ζωικού ιστού.

“Η δόνηση του πρόβολου αλλάζει όταν ανιχνεύεται η καδαβερίνη. Αυτή η αλλαγή είναι ανάλογη με την ηλικία του κρέατος ή των ψαριών”, εξηγεί η Hvam. Συγκρίνοντας τις μετρήσεις με καμπύλες πρόβλεψης ημερομηνίας λήξης σε μια βάση δεδομένων, η συσκευή δίνει στη συνέχεια μια ακριβή ημερομηνία λήξης.

Υψηλή ακρίβεια

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο μείωσης της σπατάλης τροφίμων, επέτρεψε στην AmiNIC να επεκτείνει και να ενισχύσει την ομάδα με βασικές ικανότητες. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές θα μπορούσαν να τελειοποιήσουν τον προσαρμοσμένο μικροαισθητήρα, βελτιώνοντας σημαντικά το σήμα εξόδου της συσκευής.

“Καταφέραμε να αυξήσουμε την ευαισθησία και την ανάλυση, τα οποία είναι απαραίτητα για την επίτευξη της απαιτούμενης ακρίβειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας των μετρήσεων”, σημειώνει η Hvam. “Ως μπόνους, το έργο έχει δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία και γνώσεις με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που ενισχύουν τις δυνατότητες μας για εκμετάλλευση”.

Σημαντικός αντίκτυπος

Η ομάδα κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής της τεχνολογίας τους στην αγορά. Κατά τη διάρκεια του έργου, τα πρωτότυπα συσκευών δοκιμάστηκαν από πελάτες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων.

“Πολλοί δοκιμαστικοί χρήστες του πεδίου – και πιθανοί πελάτες – δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη λύση μας και έχουμε πουλήσει τις πρώτες μας μονάδες ως πιλοτικές πωλήσεις”, προσθέτει η Hvam.

Η εφαρμογή της λύσης στις επιχειρήσεις διακίνησης κρέατος και ιχθύων θα μπορούσε να επιτύχει όχι μόνο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. “Είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το περιβάλλον η σπατάλη κρέατος και ψαριών, καθώς η παραγωγή τους παράγει κατά μέσο όρο επτά φορές περισσότερη ρύπανση από άλλα τρόφιμα”, εξηγεί η Hvam. “Μια εφαρμογή της λύσης μας κατά 40% στα τμήματα-στόχους μας, θα μειώσει ενδεχομένως το αποτύπωμα άνθρακα από τη σπατάλη τροφίμων κατά 6%.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο